Ενημερωτικά Άρθρα

Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος;

By 5 Μαΐου 202217 Μαΐου, 2022No Comments

Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος;

Μέσα στην τελευταία περίπου δεκαετία παρουσιάστηκαν πολλές καινοτόμες μέθοδοι χειρουργικής που διευκόλυναν σημαντικά τα χειρουργεία για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος. Σημειωτέων, τα χειρουργεία για κήλες κοιλιακού τοιχώματος συγκαταλέγονται στα πιο συχνά χειρουργεία παγκοσμίως. Μέχρι πρότινος, οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονταν με τις συνήθεις και γνωστές μεθόδους. Γι’ αυτό μπορούσαν να γίνουν από οποιονδήποτε χειρουργό που κατείχε τη βασική εκπαίδευση, με την ανάλογη, κατά περίπτωση, επιτυχία.

 

Τι είναι οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος;

Οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος, εμφανίζονται σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και πιο συχνά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Στην ουσία η κήλη είναι μία προβολή ενός εσωτερικού οργάνου (συνηθέστερα του εντέρου) από κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτό που αισθάνεται ο ασθενής είναι ένα εξόγκωμα στην κοιλιακή περιοχή.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι το χειρουργείο και μάλιστα άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκληθεί περίσφιξη κήλης, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Εξειδικευμένος Χειρουργός
Ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ελλάδα με τις πιστοποιήσεις Master Surgeon και Surgeon of Excellence. Επιπλέον, διευθύνει το Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος του Νοσοκομείου Metropolitan General. Η εκτεταμένη εμπειρία του περιλαμβάνει αποκατάσταση κηλών, από απλές έως ιδιαίτερα σύνθετες περιπτώσεις. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί του για μία σύγχρονη προσέγγιση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε!
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Τι γνώσεις πρέπει να διαθέτει ένας χειρουργός για τις νέες μεθόδους επεμβάσεων;

Στις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της ρομποτικής, οφείλεται και η εξέλιξη στη χειρουργική για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος. Παλαιότερα ένας Γενικός Χειρουργός μπορούσε να αποκαταστήσει μια κήλη, σήμερα όμως οι νέες ρομποτικές τεχνικές απαιτούν απολύτως εξειδικευμένους ιατρούς, όπως ο Δρ. Αρχοντοβασίλης. Η επικρατούσα άποψη θέλει τις τεχνικές αυτές τόσο εξειδικευμένες, ώστε να καθιστούν τη χειρουργική κηλών ανεξάρτητο κλάδο της Χειρουργικής.

Μόνο εφόσον ο χειρουργός διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο γνώσεων για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, δύναται να επιλέξει την ενδεδειγμένη μέθοδο για τον εκάστοτε ασθενή. Βασική λοιπόν προϋπόθεση για την ορθή διεξαγωγή της επέμβασης, είναι ο Χειρουργός να διαθέτει αρκούντως ικανοποιητική  κατάρτιση και εμπειρία πάνω στις πρόσφατες τεχνικές για την αποκατάσταση κηλών κοιλιακού τοιχώματος (TAR – eTEP – TARUP – ONSTEP – TIPP – LIRA κ.ά.). Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να είναι απόλυτα εξοικειωμένος με τις μεθόδους της Λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Τέλος, ο Χειρουργός πρέπει να είναι πιστοποιημένος και έμπειρος στη Ρομποτική Χειρουργική (Certified Console Surgeon).

νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική για κήλες κοιλιακού τοιχώματος

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ενδείκνυνται όλες οι καινοτόμες αυτές μέθοδοι για όλα τα περιστατικά. Επιβάλλεται ως εκ τούτου ο Χειρουργός να γνωρίζει αναλυτικά όλες τις νέες τεχνικές προκειμένου να επιλέξει την αρμόζουσα ανά περίπτωση.

 

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος;

Πρόσφατα διεθνή συνέδρια αλλά και σύγχρονες διεθνείς βιβλιογραφίες κάνουν λόγο για σαφή υπεροχή των νεότερων τεχνικών έναντι των παλαιότερων μεθόδων. Τα περιστατικά υποτροπών και οι πιθανότητες επιπλοκών βρίσκονται, μάλιστα, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Έτσι, οι τεχνικές αυτές αναδεικνύονται ως οι πλέον δημοφιλείς, με απώτερο σκοπό την πιο ανώδυνη και γρήγορη θεραπεία του ασθενούς. Παραδείγματα τέτοιων τεχνικών για κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι τα εξής:

  • TEP
  • eTEP
  • TAPP
  • TAR
  • Robotic TAR
  • LIRA
  • Milos
κήλες κοιλιακού τοιχώματος θεραπεία
master surgeon in hernia surgery
surgeon of excellence

Όσον αφορά στα πλέγματα, αυτά πλέον είναι αραιής πλέξης, γεγονός που τα κάνει λιγότερο φιλικά στις λοιμώξεις. Μάλιστα,  σε αρκετές περιπτώσεις απορροφώνται σύντομα από τον οργανισμό, ενώ σε κάθε περίπτωση ο ασθενής δεν αισθάνεται την ύπαρξη «ξένου σώματος». Επιπροσθέτως, δεν απαιτούνται μηχανισμοί στήριξης, επομένως μειώνεται κατά πολύ και ο πόνος που προκαλείται. Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα είναι ότι τα πλέγματα τοποθετούνται σε τέτοιο σημείο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το έντερο και τα λοιπά εσωτερικά όργανα και ως εκ τούτου αποφεύγονται οι συμφύσεις.

Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με τις προηγμένες αυτές μεθόδους γίνονται σεβόμενες την ανατομία του οργανισμού, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα «φυσικό» αποτέλεσμα. Οι νέες τεχνικές για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι ελάχιστα παρεμβατικές, χωρίς την ανάγκη για μεγάλες τομές. Έτσι, ο Χειρουργός δεν επεμβαίνει στα σπλάχνα, αποφεύγοντας τυχόν επιπλοκές και φυσικά προσφέροντας ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης.

κήλες κοιλιακού τοιχώματος συμπτώματα
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Ποιος είναι ο κατάλληλος χειρουργός για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος;

Εν κατακλείδι, οι επαναστατικές μέθοδοι στη χειρουργική που αφορούν τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι γεγονός και εξαιτίας των αποτελεσμάτων τους, κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των ασθενών. Είναι σημαντικό λοιπόν, ο χειρουργός να είναι όχι μόνο καταρτισμένος αλλά και πλήρως εξοικειωμένος με τις επεμβάσεις αυτές.

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης είναι η ιδανική επιλογή με την τεχνογνωσία και την πλούσια εμπειρία που κατέχει. Είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι εκπαιδεύτηκε σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και μάλιστα από τους χειρουργούς που πρώτοι ανέπτυξαν αυτές τις τεχνικές. Όσον αφορά στις τεχνικές eTEP-TAR για μεγάλες μετεγχειρητικές κήλες και τις ρομποτικές τεχνικές eTEP για βουβωνοκήλες, διεξήχθησαν πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ίδιο. Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που έχει λάβει τη διάκριση Master Surgeon στη χειρουργική για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος από τον Αμερικάνικο φορέα χειρουργικών πιστοποιήσεων SRC.

Για ραντεβού και πληροφορίες καλέστε στο 2106502850