Αιμορροΐδες

Αρχική / Αιμορροΐδες – Παθήσεις Πρωκτού / Αιμορροΐδες

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

 Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου, περιέχουν τα αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιµορροϊδικού πλέγµατος, έχουν µορφή σάκων και με την ύπαρξή τους συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

 

Ο ιατρικός όρος «αιμορροΐδες» περιγράφει την παθολογική κατάσταση (αιμορροϊδοπάθεια) που οδηγεί σε ερεθισμό και διόγκωση των αγγειακών μαξιλαριών στην περιοχή του πρωκτού. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή πάθηση που συναντάται ακόμη και στην παιδική ηλικία και στα δύο φύλα, με μεγαλύτερη όμως συχνότητα στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80%του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες της αιμορροϊδοπάθειας (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊδικά πλέγματα.

Συχνά η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί πρόβλημα – ταμπού και αποτρέπει τους ασθενείς να επισκεφτούν τον ιατρό ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου, αναβάλλοντας τη σωστή διάγνωση, αποφεύγοντας μια άμεση θεραπεία, εκθέτοντας την υγεία τους σε μεγαλύτερους κινδύνους.

 

Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;

Αν και η αιτιοπαθολογία της νόσου παραμένει αμφιλεγόμενη, η «αγγειακή» προσέγγιση αποδίδει την αιμορροϊδοπάθεια στη χαλάρωση και στην υπερχείλιση των άνω αιμορροϊδικών αρτηριών που δημιουργούν πίεση προξενώντας διάταση του αιμορροϊδικού φλεβικού πλέγματος, οίδημα, έκταση ιστών και δημιουργία αιµορροϊδικών όζων που προβάλλουν στον πρωκτικό σωλήνα.
Συνηθέστερα η αιμορροϊδοπάθεια αποδίδεται σε αυξημένη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα, σε έλλειψη φυτικών ινών από το καθημερινό διαιτολόγιο, στη δυσκοιλιότητα, στη χρόνια διάρροια, στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό, σε προβλήματα προστάτου, ή προβλήματα στην πύελο, στην παχυσαρκία στην κληρονομικότητα, στη συχνή ανύψωση βαρών, στην πολύ έντονη σωματική άσκηση, στην καθιστική ζωή, κ.α..

Συμπτώματα και διάγνωση αιμορροϊδοπάθειας

Αρκετά συχνά, ιδίως στο πρώιμο στάδιο η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Συνήθως όμως εμφανίζεται με κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αιμορραγία που σχετίζεται με την κένωση, με αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος, μη αναμεμιγμένου με τα κόπρανα. Η αιμορραγία εντοπίζεται συνήθως αμέσως μετά την κένωση και μπορεί να γίνει αντιληπτή είτε στο χαρτί τουαλέτας ή και στη λεκάνη.
 • Διόγκωση και πρόπτωση των εσωτερικών αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή είτε ως αίσθημα βάρους, είτε ως ανάγκη κένωσης είτε ως μάζα που προπίπτει κατά την κένωση.
 • Έκκριση υδαρού ή βλεννώδους υγρού που ενδέχεται να λεκιάζει το εσώρουχο.
 • Αίσθημα κνησμού και ερεθισμός του δακτυλίου που συνήθως συσχετίζεται με την ύπαρξη πρόπτωσης και εκκρίσεως λόγω ερεθισμού της περιοχής.
 • Αίσθημα έντονου πόνου που προξενείται από τη θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων και εμφανίζεται ως μελανή επώδυνη ψηλαφητή μάζα ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού. Συνήθως οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν προξενούν πόνο, παρά μόνο όταν σχετίζονται με θρόμβωση ή ραγάδα.

Στην περίπτωση ύπαρξης κάποιου από τα παραπάνω συμπτώματα ο ασθενής πρέπει να οδηγείται σε άμεση εξέταση από ειδικό ιατρό ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο άλλων παθήσεων (κολίτιδα, πολύποδες, εκκολπώματα, καρκίνος του παχέος εντέρου, κ.α.) με παρόμοια συμπτωματολογία.

Επιπλέον, στην περίπτωση της αιμορροϊδοπάθειας, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών (νέκρωσης, λοίμωξης, αναιμίας, περίσφιξης, κ.α.) θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Ανάλογα με τη μορφολογία και το ιστορικό τους ταξινομούνται σε:

 • Πρώτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή μόνο αιμορραγία.
 • Δευτέρου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν.
 • Τρίτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και ανατάσσονται μόνο με χειρισμό.
 • Τετάρτου βαθμού: όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν μονίμως εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Πολλοί επιλέγουν να ακολουθήσουν κάποια συντηρητική αγωγή όσον αφορά την αντιμετώπιση της αντί να επισκεφτούν άμεσα το γιατρό τους για να εξεταστούν. Η αναβλητικότητα και η προσπάθεια θεραπείας με κρέμες, φυσικούς τρόπους στο σπίτι και βελονισμό εγκυμονεί πληθώρα κινδύνων ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αιμορροϊδοπάθεια. Οι παραπάνω τρόποι ακόμη και αν το πρόβλημα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο , μπορεί να βελτιώσει μόνο προσωρινά την κατάσταση του ασθενούς, δεν προσφέρει όμως οριστική λύση στο πρόβλημα.

Τα συμπτώματα φαγούρας (κνησμού), δυσανεξίας αλλά και ο έντονος πόνος μαζί με την αιμορραγία, σχεδόν πάντα επανέρχονται μετά από άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα καθιστώντας αναγκαία μία οριστική λύση στο πρόβλημα. Τέλος, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών (νέκρωσης, λοίμωξης, αναιμίας, περίσφιξης, κ.α.) θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.

Επιλογές θεραπείας για την αιμορροϊδική νόσο

Η συντηρητική αντιμετώπιση συνήθως συνίσταται για την αιμορροϊδοπάθεια πρώτου βαθμού και περιλαμβάνει τη χρήση συντηρητικών μέσων (ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες, φαρμακευτική αγωγή, κ.α.). Αν και η συντηρητική αγωγή μπορεί να βελτιώσει προσωρινά την κατάσταση του ασθενούς δεν προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα των αιμορροΐδοπάθειας. Τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται μετά από κάποια χρονική περίοδο καθιστώντας αναγκαία μία οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας αποτελεί πρόκληση λόγω της ευαισθησίας και των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Κατά καιρούς και ανάλογα µε την περίπτωση έχουν εφαρμοστεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές (σφιγκτηροτοµή, αιµορροϊδεκτοµή, διαστολή, κ.α.) που όμως η χρήση τους συνοδεύεται από σηµαντικά προβλήματα όπως ο πόνος, τα ψηλά ποσοστά αποτυχίας και συναφών μετεγχειρητικών επιπλοκών, η παρατεταμένη, επώδυνη μετεγχειρητική περίοδος και το υψηλό συνακόλουθο κόστος.

Την τελευταία δεκαετία, η ανάπτυξη και η χρήση λιγότερο επεμβατικών τεχνικών θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας (αιμορροϊδοπηξία, απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών, κ.α.) έχει εισφέρει σημαντικά σε πιο ανώδυνες θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας χωρίς όμως να επιλύσει τα προβλήματα υποτροπών, πόνου, την προστασία του δέρματος του πρωκτού και την διατήρηση της φυσικής ανατομίας.

Σύγχρονη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας με ανώδυνο laser

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση εδικά εξελιγμένων, ανώδυνων laser έχει αλλάξει σημαντικά τη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου. Η απολίνωση των αιμορροΐδων με laser (HeLP®) και η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP®) είναι οι δύο καινοτομικές, αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές που υπερβαίνουν τα προβλήματα των προηγούμενων μεθόδων προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας:

 • Προσφέρουν μικροχειρουργική ακρίβεια, απόλυτη ασφάλεια, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία χωρίς τομές ή ράμματα
 • Μειώνουν το ρίσκο των ανοιχτών πληγών, το ενδεχόμενο μολύνσεως ή μετεγχειρητικού πόνου
 • Δεν απομακρύνουν, αλλά συρρικνώνουν τις αιμορροΐδες διαφυλάσσοντας απόλυτα την ανατομική δομή του πρωκτικού καναλιού
 • Διασφαλίζουν την προστασία του πρωκτοδέρματος και διατηρούν ανέπαφους το βλεννογόνο και το σφικτήρα αποτρέποντας κάθε εδεχόμενο ακράτειας ή άλλων επιπλοκών.
 • Η ενέργεια laser τονώνει τον υποκείμενο ιστό και προάγει την ανάπτυξη νέου συνδετικού ιστού
 • Οι θεραπείες ενδείκνυνται για την θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας όχι μόνο στα πρώιμα αλλά και στα προχωρημένα στάδια.

HeLP®: άμεση και ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων με laser doppler

Η μέθοδος HeLP® (Hemorrhoid Laser Procedure) είναι μια καινοτομική εξέλιξη στη θεραπεία των συμπτωματικών αιμορροΐδων.
Είναι ενδοσκοπική, εντελώς ανώδυνη και απλούστερη από κάθε άλλη διαθέσιμη τεχνική: δεν απαιτεί εκτομή του ιστού και πραγματοποιεί (με φωτοπηξία) το σφράγισμα των αιμορροϊδικών αρτηριών χωρίς βελόνες και ράμματα.

Η μέθοδος HeLP® πραγματοποιείται με ειδικό laser υπό την καθοδήγηση υπερήχων που εντοπίζουν και «σφραγίζουν» τους τελικούς κλάδους της άνω αιμορροϊδικής αρτηρίας (σε βάθος 4cm από την οδοντωτή γραμμή).
Η θεραπεία είναι εντελώς εστιασμένη και απόλυτα ελεγχόμενη, πραγματοποιείται σε μια μόνο συνεδρία. Ενδείκνυται για τη θεραπεία αιμορροΐδων δεύτερου και τρίτου βαθμού (με μικρό βαθμό πρόπτωσης) και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την άμεση θεραπεία των επώδυνων συμπτωμάτων (υποτροπιάζουσες αιμορροϊδικές κρίσεις και αιμορραγίες) στους πάσχοντες.

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία HeLP®;

 • Με τη χρήση λιπαντικού, εισάγουμε ένα πρωκτοσκόπιο με υποδοχή από την οποία διέρχεται μια ειδική κεφαλή doppler που εντοπίζει τους τελικούς κλάδους της άνω αιμορροϊδικής αρτηρίας, οι οποίοι τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους.
 • Μέσα από την υποδοχή, προωθείται ένας ειδικός καθετήρας λέιζερ που εφαρμόζει εστιασμένα, με απόλυτη ακρίβεια, σε ελεγχόμενο βάθος, ενέργεια λέιζερ με υψηλή απορρόφηση στην αιμοσφαιρίνη.
 • Η ενέργεια του laser οδηγεί στην ανάσχεση της αιμορραγίας και στη διακοπή της τροφοδοσίας (απολίνωση) των διεσταλμένων αιμορροΐδων. Μετά από τη θεραπεία η αρτηριοφλεβική ροή τροποποιείται επιφέροντας τη συρρίκνωση και απόσυρση των αιμορροϊδικών όζων, σύσφιξη του βλεννογόνου και στερέωση του μυϊκού τους υποστρώματος θεραπεύοντας τα συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου εντός 4 εβδομάδων.
 • Η διαδικασία είναι τελείως αναίμακτη και ανώδυνη καθώς στην άνω ή εσωτερική περιοχή του πρωκτού δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου.

 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας HeLP®

Η θεραπεία με τη μέθοδο HeLP® καθιστά εφικτή την ημερήσια θεραπεία των αιμορροΐδων προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή:

 • Αποτελεί τον ιδανικό τρόπος αιμόστασης
 • Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς αναισθησία
 • Είναι εξαιρετικά σύντομη θεραπεία που διαρκεί μόλις 10 -15 λεπτά
 • Πραγματοποιείται εντελώς ανώδυνα, χωρίς τομές ή ράμματα με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια
 • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών και μετεπεμβατικού πόνου
 • Δεν δημιουργεί ουλές, διατηρεί ανέπαφο το σφιγκτήρα, δεν ενέχει κινδύνους στενώσεων ή ακράτειας
 • Έχει συντομότερη αποθεραπεία έναντι κάθε άλλης διαθέσιμης τεχνικής
 • Είναι κλινικά αποδεδειγμένη με αποτελεσματικότητα >82%
 • Συνοδεύεται από υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση των ασθενών.
 • Άμεσο εξιτήριο
 • Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και αμέσως μετά την επέμβαση

Αιμορροϊδοπλαστική LHP®: η ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία για την αιμορροϊδοπάθεια

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® (Laser HaemorrhoidoPlasty) είναι μία πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας με αναγώγιμη ή σταθερή πρόπτωση (2ου – 4ου βαθμού), με κυκλική ή τμηματική μορφή. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2009 και τα μοναδικά κλινικά της πλεονεκτήματα την έχουν καταστήσει εξαιρετική επιλογή θεραπείας για την προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια.
Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® συρικνώνει τον αιμορροϊδικό ιστό και αποκαθιστά την φυσική ανατομία χωρίς ανάγκη χρήσης ξένων υλικών ή φαρμάκων, εξαλείφει το ενδεχόμενο επιπλοκών και μετεγχειρητικού πόνου. Διατηρεί ανέπαφο το σφικτήρα αποτρέποντας προβλήματα στενώσεων ή ακράτειας. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη και τα ποσοστά υποτροπών σημαντικά χαμηλότερα έναντι των άλλων διαθέσιμων τεχνικών. Η μέθοδος LHP® μπορεί να επαναληφθεί χωρίς πρόβλημα και αποτελεί ιδανικό τρόπο θεραπείας για υποτροπές.

Η ομάδα μας έχει εκπαιδευτεί στην Γερμανία, από την χειρουργική ομάδα που πρώτη εφάρμοσε την μέθοδο το 2012, και από τους τεχνολόγους φυσικούς που εργάζονται στην ίδια εταιρεία που παράγει τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα θεραπευτικού Laser. Είναι αυτά τα ίδια ακριβώς που χρησιμοποιούμε κι εμείς καθημερινά στους Έλληνες ασθενείς μας (EVOLVE Laser System, Ceralas E 980/1470 nm 15/30W, BioLitec Germany).

Πως πραγματοποιείται η αιμορροϊδοπλαστική LHP®

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® πραγματοποιείται με εξελιγμένο, ανώδυνο χειρουργικό laser με υψηλή απορρόφηση στο νερό και ειδικούς καθετήρες οπτικών ινών που επιτρέπουν τη θεραπεία με μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια, υπό περιοχική αναισθησία.

 • Ένα ειδικό πρωκτοσκόπιο επιτρέπει τη σήμανση των αιμορροϊδικών όζων και απομονώνει κατά μήκος τον αιμορροϊδικό όζο που θέλουμε να θεραπεύσουμε.
 • Η θεραπεία πραγματοποιείται μέσα από μια μικρή οπή στα όρια του πρωκτοδέρματος από την οποία εισάγεται μια πολύ λεπτή οπτική ίνα που προωθείται υποβλεννογόνια στη βάση του αιμορροϊδικού όζου.
 • Η ειδική ίνα LHP® εκπέμπει την ενέργεια laser σε κωνικό σχήμα και εφαρμόζει με απόλυτα ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενέργειας στον υποβλεννογόνιο ιστό. Ξεκινώντας από τη βάση του αιμορροϊδικού όζου και αποσύροντάς τη προς τα πίσω προξενεί άμεση συρρίκνωση των αιμορροϊδικών μαξιλαριών ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσει απόλυτα το βλεννογόνο και το σφικτήρα.
 • Μετά τη θεραπεία η υποχώρηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι άμεση. Ένας νέος συνδετικός ιστός αναπτύσσεται διατηρώντας λειτουργικά τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια», ενώ ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής LHP®

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

 • Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλέστερη μέθοδος έναντι οποιασδήποτε άλλης θεραπείας για την προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια
 • Πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά το πρώτο 24ωρο
 • Αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων που θεωρούνται εξαιρετικά επώδυνα και δημιουργούν φοβία για τις επεμβάσεις αιμορροΐδων
 • Διατηρεί ακέραιο το βλεννογόνο αποφεύγοντας το ενδεχόμενο στενώσεων
 • Διατηρεί ανέπαφο το σφικτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας
 • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών (αιμορραγίες, θρομβώσεις, αποστήματα, συρίγγια, κ.α.) που συχνά παρατηρούνται σε άλλες χειρουργικές τεχνικές
 • Προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και άμεση επιστροφή του ασθενούς στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.
 • Συνοδεύεται από υψηλή αποδοχή μεταξύ των ασθενών και θαυμάσια κλινικά αποτελέσματα.

    

ΠΡΙΝ –LHP              ΜΕΤΑ – LHP

Για ραντεβού και πληροφορίες