Περιεδρικό Απόστημα

Αρχική / Αιμορροΐδες – Παθήσεις Πρωκτού / Περιεδρικό Απόστημα

Περιεδρικό απόστημα – Τι είναι;

Προκύπτει όταν συσσωρεύεται πύον μεταξύ των ιστών που περιβάλλουν τον πρωκτό και το ορθό παχύ έντερο. Παρόλο που εμφανίζονται συχνά, η αιτιολογία τους εντοπίζεται μόνο στο 20% των περιπτώσεων.
Το περιεδρικό απόστημα δημιουργείται συνήθως αυτόματα, ή πάνω σε ένα προϋπάρχον περιεδρικό συρίγγιο όταν φράξουν τα στόμια του. Επιπλέον, ένα απόστημα μπορεί να καταλήξει σε συρίγγιο αν δεν θεραπευθεί εντελώς μετά την παροχέτευση του. Οι περισσότεροι γιατροί εντάσουν τα περιεδρικά αποστήματα και τα περιεδρικά συρίγγια στην ίδια νοσολογική κατηγορία, με μόνη διαφορά τους αν αποτελούν οξεία (απόστημα) ή χρόνια (συρίγγιο) φάση της νόσου.

Μερικές από τις κύριες αιτίες εμφάνισης περιεδρικών αποστημάτων είναι:

  • Εκκολπωματίτιδα
  • Πυώδης ιδρωτοαδενίτιδα
  • Φλεγμονή πρωκτικών αδένων
  • Ραγάδα δακτυλίου
  • Κακοήθεια
  • Ακτινομύκωση
  • Φλεγμονώδεις νόσου του εντέρου
  • Πρωκτική σεξουαλική επαφή
  • Φυματίωση
  • AIDS

Περιεδρικό απόστημα – Συμπτώματα

Όπως στις περισσότερες φλεγμονές έτσι και στο περιεδρικό απόστημα, τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πρήξιμο, ερυθρότητα και πόνος στην περιοχή που επιδεινώνεται με την κίνηση ή την αφόδευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επίσης πυρετός ή και κατακράτηση ούρων.

Περιεδρικό απόστημα – Διάγνωση

Η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος γίνεται με αντικειμενική εξέταση, κατά την οποία η περιπρωκτική περιοχή είναι εμφανώς ερεθισμένη, ζεστή και εμφανίζει ερυθρότητα. Στη συνέχεια γίνεται δακτυλική εξέτασητου πρωκτού, ή του κόλπου στις γυναίκες, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν υποβλεννογόνια αποστήματα, ενώ θα χρειαστεί και αιματολογική εξέταση στην οποία θα παρατηρηθεί αύξηση λευκοκυττάρων και πολυμορφοπύρηνων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως ασθενείς με καρκίνο, AIDS ή διαβητικοί, καθώς είναι οι πλέον επιρρεπείς για εμφάνιση περιπρωκτικής γάγγραινας.

Περιεδρικό απόστημα – Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος απαιτείται άμεση διάνοιξη και ευρεία παροχέτευση, δηλαδή διάνοιξη της πυώδους κοιλότητας με τη χρήση laser ή ηλεκτροδιαθερμίας. Εαν το πύον δεν παροχετευθεί πλήρως υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί το απόστημα ακόμα και μέσα στους σφιγκτήρες του πρωκτού, η ψηλότερα στους ευθυισχιακούς βόθρους και να προκληθεί γενικευμένη σήψη, με μοιραία αποτελέσματα.
Η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ομαλή με μικρή περίοδο επούλωσης, ενώ εξιτήριο στον ασθενή χορηγείται λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Κλείστε ραντεβού τώρα