Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Πρόκειται για την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής και αποτελεί
το σημαντικότερο επίτευγμα της χειρουργικής του 20ου αιώνα.

Λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται στην κοιλιά ή την πύελο μέσα από μικρές τομές
(συνήθως 0,5-1,5 εκατοστών) με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και μίας κάμερας, από την οποία ο γιατρός βλέπει τα εσωτερικά όργανα σε μεγάλη οθόνη.
Με τη λαπαροσκόπηση, οι γιατροί είναι σε θέση να εκτελούν είτε μικρές είτε και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις κάνοντας μόνο μερικές μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα.

Λαπαροσκοπική Χειρουργική – Πλεονεκτήματα

Υπάρχει ένας αριθμός από πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έναντι της κλασικής ανοικτής επέμβασης.
Μερικά από αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
 • Μικρότερος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών και μικρότερη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στο τραύμα
 • Ταχύτερη κινητοποίηση και ανάρρωση και αμεσότερη επιστροφή στην εργασία
 • Γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο,
 • Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές

Λαπαροσκοπική Χειρουργική – Εφαρμογές

Στο παρελθόν, η λαπαροσκοπική χειρουργική, χρησιμοποιούνταν κυρίως για επεμβάσεις χολοκυστεκτομής, ωστόσο με τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία και την ιατρική, πλέον λαπαροσκοπική επέμβαση μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις, από τις πιο απλές, όπως η αντιμετώπιση μιάς κήλης, μέχρι τις πιο εξειδικευμένες, όπως σκωληκοειδεκτομή ή κολεκτομή για την αντιμετώπιση των φλεγμονών ή του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Λαπαροσκοπική Χειρουργική – Συχνές Ερωτήσεις

Πολλοί ασθενείς, που δεν γνωρίζουν την διαδικασία και δεν είναι εξοικειωμένοι με την λαπαροσκοπική επέμβαση, συχνά την βλέπουν επιφυλακτικά. Ωστόσο οι απαντήσεις στις συχνότερες απορίες τους θα διαλύσουν κάθε αμφιβολία.

Πώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Το λαπαροσκόπιο είναι ένα ειδικό τηλεσκόπιο σχεδιασμένο για ιατρική χρήση. Συνδέεται με μία υψηλής έντασης πηγή φωτός με οπτικές ίνες, καθώς και μια βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης. Αυτή επιτρέπει στο χειρουργό να δεί την κοιλιακή κοιλότητα. Το λαπαροσκόπιο τοποθετείται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω ενός κοίλου σωλήνα και η εικόνα προβάλλεται σε μια οθόνη τηλεόρασης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης έναντι της παραδοσιακής ανοικτής χειρουργικής επέμβασης. Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν συχνά μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Κατά μέσο όρο σε λαπαροσκοπική επέμβαση οι ασθενείς έχουν 1 με 2 ημέρες νοσηλείας έναντι 5 με 7 ημερών σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση για την ίδια πάθηση. Επίσης, δεδομένου ότι η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιεί πολύ μικρότερες τομές, ο κίνδυνος μόλυνσης του τραύματος είναι μικρότερος και, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος σχηματισμού κήλης μειώνεται αισθητά. Επιπλέον, αν και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι διαφορετικός για τον καθένα, οι ασθενείς αναφέρουν συχνά πολύ λιγότερο πόνο μετά από λαπαροσκόπηση.

Πονάει όσο η κανονική ανοικτή επέμβαση;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση δεν είναι ανώδυνη, αλλά σίγουρα προκαλεί πολύ λιγότερο πόνο. Στην παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, γίνονται τομές 15-20 εκατοστών στην κοιλιακή χώρα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, οι τομές είναι 0,5-3 εκατοστών στην κοιλιακή χώρα. Οι τομές αυτές επιτρέπουν στον χειρουργό να ολοκληρώσει την επέμβαση με ειδικά όργανα.

Τι επιπλοκές μπορεί να έχει η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Οι πιο συχνές επιπλοκές της κάθε επέμβασης είναι η αιμορραγία και η φλεγμονή. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος από άλλες επιπλοκές στην κοιλιακή χώρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης και τότε η λαπαροσκοπική επέμβαση μετατρέπεται επιτόπου σε ανοικτή επέμβαση. Ωστόσο οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές στα χέρια ενός έμπειρου και κατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού και αφορούν κυρίως ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα (συμφύσεις).

Έχω υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά μου στο παρελθόν.
Μπορώ να κάνω λαπαροσκοπική επέμβαση;

Αν και κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο μετατροπής της λαπαροσκόπησης σε ανοικτή επέμβαση, ένας γιατρός με εμπειρία, είναι σε θέση να εκτελέσει τη διαδικασία με ακρίβεια και προσοχή χωρίς να τραυματίσει περαιτέρω τους ήδη καταπονημένους ιστούς.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο σπίτι τους μέσα σε 1-2 ημέρες (ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης που εκτελείται). Όταν πάτε σπίτι θα έχετε κάποιο πόνο γύρω από τις τομές, αυτό είναι φυσιολογικό. Ο πόνος θα περνάει κάθε μέρα όλο και περισσότερο ενώ ίσως χρειαστεί να χορηγηθούν αναλγητικά. Θα μπορείτε να κάνετε ντους, όχι όμως βύθιση σε μπανιέρα, πισίνα και θάλασσα για 10-14 ημέρες. Θα είστε σε θέση να ανέβετε σκάλες και να οδηγήσετε, ενώ θα λάβετε λεπτομερείς μετεγχειρητικές οδηγίες από το γιατρό σας, ανάλογα με την επέμβαση που κάνατε.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού