Κήλες Αθλητών

Αρχική / Κήλες / Κήλες Αθλητών

Οι κήλες των αθλητών αποτελούν έναν επώδυνο τραυματισμό των μαλακών ιστών στη βουβωνική χώρα. Πιο συχνά συναντάται κατά τη διάρκεια αθλημάτων που απαιτούν γρήγορες και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή/ και περιστροφών.

Παρόλο που μια αθλητική κήλη ίσως οδηγεί σε μια “παραδοσιακή” κήλη, θεωρείται ένας διαφορετικός τραυματισμός. Είναι ένα τέντωμα ή σκίσιμο κάθε μαλακού ιστού (μυς, τένοντας, σύνδεσμος) της βουβωνικής χώρας.

Επειδή διαφορετικοί ιστοί ίσως επηρεαστούν και ο όρος για την παραδοσιακή κήλη δεν επαρκεί, η ιατρική κοινότητα πέρα από τον όρο “κήλη αθλητών” αναφέρεται στον εν λόγο τραυματισμό σαν “αθλητική pubalgia”

Aίτια

Οι αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πάτημα ποδιού και περιστροφές με μέγιστη ένταση μπορεί να προκαλέσουν ένα σκίσιμο στους μαλακούς ιστούς της βουβωνικής χώρας.
Οι κήλες των αθλητών συναντώνται σε διάφορα αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, πάλη και ice hockey.

Συμπτώματα

Συνήθως προκαλείται έντονος πόνος στη βουβωνική χώρα κατά τη στιγμή του τραυματισμού. Ο πόνος γίνεται πιο ήπιος με ξεκούραση αλλά επιστρέφει με την επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες. Μια αθλητική κήλη δεν προκαλεί ορατό εξόγκωμα όπως οι συνηθισμένες κήλες. Με την πάροδο του χρόνου και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκληθεί βουβωνοκήλη και να σχηματιστεί και ορατό εξόγκωμα. Ακόμη, θα οδηγήσει σε πόνους που θα σας αφήσουν μακριά από αθλητικές δράσεις.

Ιατρική Εξέταση

Κατά το πρώτο ραντεβού θα συζητήσετε με το γιατρό τα συμπτώματα και το πως προκλήθηκε ο τραυματισμός. Μερικά tests που μπορεί να κάνετε κατά τη διάρκεια της διάγνωσης:

 • Σωματικά tests ασκήσεων που αν έχετε την κήλη των αθλητών θα είναι επίπονα.
 • Μαγνητική ανάλυση ώστε να αποκλειστούν άλλες αιτίες

Ο Δρ. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που διακρίθηκε ως Surgeon of Excellence για τη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος από τον μεγαλύτερο Αμερικανικό Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι ΜΟΝΟ χειρουργική.Δεν υπάρχει καμία φαρμακευτική θεραπεία, αντίθετα τα παυσίπονα «κουκουλώνουν» το πρόβλημα, κάνοντας ακόμη πιο επικίνδυνη την κήλη. Επίσης οι ζώνες ή κηλεπίδεσμοι ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί δυσκολεύουν την χειρουργική επέμβαση, αφού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αδυνατίζουν τα κοιλιακά τοιχώματα ή δημιουργούν συμφύσεις.

1. Ανοικτή Χειρουργική αποκατάσταση

Παλαιότερα γινόταν με πολλές συρραφές και ράμματα που προκαλούσαν πόνο. Στη σύγχρονη πλέον χειρουργική χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας πλέγματα με τεχνική χωρίς τάση (tension free techniques), που μηδενίζουν το μετεγχειρητικό άλγος, ενώ πολύ πρόσφατα η χρήση βιολογικής κόλλας εκμηδενίζει τον πόνο.

2. Λαπαροσκοπική Χειρουργική αποκατάσταση

Για πάνω από 100 χρόνια οι ασθενείς υποβάλλονταν στις παραδοσιακές τεχνικές με χειρουργικές τομές και χρήση ραμμάτων για την συμπλησίαση των ιστών και το ‘κλείσιμο’ του χάσματος. Με την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, έχουμε συμπληρώσει πάνω από 10 χρόνια εφαρμογής της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών.
Μεγάλος αριθμός επιστημονικών άρθρων δείχνουν την υπεροχή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών, ιδίως σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών*. Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής είναι:

 • η ολιγόωρη νοσηλεία (DayClinic)
 • ο διεγχειρητικός έλεγχος όλης της κοιλίας
 • ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
 • η λήψη λιγότερων φαρμάκων
 • η ταχύτερη επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του ασχολίες
 • το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • οι μειωμένες υποτροπές

Συμπερασματικά μιλάμε για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο, για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πλέγματα συνεχώς εξελίσσονται σε όλο και πιο άρτια τεχνολογικά βιοσυμβατά υλικά, η αποκατάσταση των αθλητικών κηλών με την ανοικτή μέθοδο γίνεται με σχεδόν τα ίδια αισθητικά αποτελέσματα και τα ίδια άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα με την λαπαροσκοπική τεχνική.

Τεχνική ONSTEP

Παράδειγμα αποτελεί η τεχνική ONSTEP για την αποκατάσταση των βουβωνοκηλών. Γίνεται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό πλέγμα. Η τομή είναι μόλις 3 εκατοστά, και ο ασθενής μπορεί να πάει την ίδια ημέρα σπίτι του. Ο πόνος είναι ελάχιστος και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σχεδόν άμεσα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής έναντι της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι:

 • Δεν απαιτεί γενική νάρκωση όπως η λαπαροσκόπηση αλλά γίνεται με τοπική αναισθησία
 • Εχει μικρότερο κόστος (αφού τα υλικά στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση είναι πολύ πιο ακριβά)
 • Δεν υπάρχουν επιπλοκές από τα υλικά της λαπαροσκοπικής καθήλωσης του πλέγματος (πόνος, αιμάτωμα, υγρώματα)

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πλέγματα συνεχώς εξελίσσονται σε όλο και πιο άρτια τεχνολογικά βιοσυμβατά υλικά, η αποκατάσταση των βουβωνοκηλών με την ανοικτή μέθοδο γίνεται με σχεδόν τα ίδια αισθητικά αποτελέσματα και τα ίδια άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα με την λαπαροσκοπική τεχνική.

Συνοπτικά:

Video Συνεντεύξεις

Αρχική / Gallery / Video Συνεντεύξεις
Συνέντευξη στην εκπομπή Ιατρικές Συναντήσεις
Συνέντευξη στην εκπομπή Be Happy
Συνέντευξη στην εκπομπή “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ”
Συνέντευξη στο EPSILON TV
Είναι η Ρομποτική Χειρουργική μια σύγχρονη επανάσταση;
Συνέντευξη του Χειρουργού κ. Αρχοντοβασίλη Φώτιου για τις εξελίξεις στην ρομποτική χειρουργική.
Τι είναι η κήλη;
Ο γενικός χειρουργός, Φώτης Αρχοντοβασίλης, μας εξηγεί τι είναι η κήλη αλλά και ποιες οι νέες μέθοδοι αντιμετώπισης

Τα πάντα για την Αιμορροϊδοπάθεια

Ο ιατρικός όρος «αιμορροΐδες» περιγράφει την παθολογική κατάσταση (αιμορροϊδοπάθεια) που οδηγεί σε ερεθισμό και διόγκωση των αγγειακών μαξιλαριών στην περιοχή του πρωκτού. Δείτε παρακάτω ποιά τα αίτια, τα συμπτώματα και η χειρουργική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κήλες: Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε

Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να πιάσουμε κάποιο «εξόγκωμα» στη κοιλιά μας, κάτι που φαίνεται να έρχεται μέσα από την κοιλιά και όταν το πιέσουμε ξαναμπαίνει μέσα. Δείτε αναλυτικά ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και η χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης.

Λιθίαση Χοληδόχου Κύστης

Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην τόσο συχνή αυτή νόσο, διότι «χολή» έχουμε όλοι, «χολολιθίαση» όμως έχει μόνο ένα 10-25% του πληθυσμού. Κάποιοι τρομοκρατούνται, κάποιοι το υποτιμούν και οι ενημερωμένοι απλά γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Ας δούμε όμως κάποιες βασικές παραμέτρους του προβλήματος και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χειρουργικά.

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Πρόκειται για την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής και αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα της χειρουργικής του 20ου αιώνα. Λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται στην κοιλιά ή την πύελο μέσα από μικρές τομές (συνήθως 0,5-1,5 εκατοστών) με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και μίας κάμερας, από την οποία ο γιατρός βλέπει τα εσωτερικά όργανα σε μεγάλη οθόνη. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Ο Χειρούργος κ. Φώτιος Αρχοντοβασίλης για τη σύγχρονη αντιμετώπιση της κήλης στην εκπομπή Ιασης

Κλείστε ραντεβού τώρα