Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ραγάδα Πρωκτού – Τι είναι;

Η ραγάδα πρωκτού είναι ουσιαστικά μία σχάση (πληγή) στο δέρμα του πρωκτού, στην περιοχή του σφιγκτήρα, και συχνά το βάθος της είναι τέτοιο ώστε να φαίνονται οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Η πάθηση αυτή οφείλεται στην υπερβολική σύσπαση του εσωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα. Συνήθως εμφανίζεται σε πάσχοντες από δυσκοιλιότητα, καθώς τα σκληρά κόπρανα δημιουργούν πληγή κατά την κένωση, ενώ έχει παρατηρηθεί εμφάνιση της και μετά από διαρροϊκό σύνδρομο, όταν η περιοχή έχει ερεθιστεί λόγω των πολλών κενώσεων. Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανιστεί χωρίς προφανές αίτιο, ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει τον ασθενή για την πιθανή ύπαρξη φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Επίσης, θα πρέπει να αποκλειστούν αφροδίσια νοσήματα αλλά και ο καρκίνος του πρωκτού. Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και βρέφη. Με την πάροδο του χρόνου, η περιοχή που έχει εμφανιστεί η ραγάδα, μπορεί να εμφανίσει επίσης αιμορροΐδες, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας επούλωσης της. Η ραγάδα πρωκτού είναι μια πολύ συχνή πάθηση η οποία αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ασθενείς δεν απευθύνονται στον ιατρό, μέχρις ότου παρουσιάσουν ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα.

Ραγάδα Πρωκτού – Ποια τα συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα σε περίπτωση εμφάνισης ραγάδας πρωκτού είναι οξύς και ισχυρός πόνος στην περιοχή κατά τη διάρκεια της κένωσης, ο οποίος μπορεί να διαρκεί ακόμη και ώρες μετά από αυτή. Ταυτόχρονα, παρατηρείται ήπια απώλεια αίματος, μικρότερης ωστόσο ποσότητας απ’ ότι στην περίπτωση των αιμορροΐδων. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν τσούξιμο και κάψιμο της πρωκτικής περιοχής, ενώ σε άλλους παρατηρείται μια μικρή πτυχή δέρματος στην περιοχή της ραγάδας. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η πάθηση είναι χρόνια, παρατηρείται εκροή βλέννας και κνησμός. Συχνά, η πάθηση ραγάδας πρωκτού συγχέεται από τους ασθενείς με την πάθηση των αιμορροΐδων, καθότι οι δύο αυτές παθήσεις πολλές φορές συνυπάρχουν.

Ραγάδα Πρωκτού – Ποια τα αίτια της πάθησης;

Η κύρια αιτιολογία της ραγάδας πρωκτού είναι ο τραυματισμός του πρωκτικού καναλιού. Ένας τέτοιος τραυματισμός ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της δυσκοιλιότητας, καθώς η σκληρή σύσταση των κοπράνων τραυματίζουν τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την κένωση. Αντίστοιχα, ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί μια διαδικασία ικανή να προκαλέσει τραύμα στον πρωκτικό σωλήνα. Επιπρόσθετα, η ραγάδα πρωκτού μπορεί να προκληθεί ακόμη από έντονη και παρατεταμένη διάρροια, από ορθική εξέταση αλλά και από πρωκτική σεξουαλική επαφή. Σε πολλές περιπτώσεις, η ραγάδα πρωκτού μπορεί να αποτελεί το σύμπτωμα κάποιας άλλης πρωκτικής πάθησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νόσος του Crohn, η οποία είναι ικανή να προκαλέσει επιπλοκές στον πρωκτικό σφιγκτήρα. Πολύ σπάνια, η ραγάδα πρωκτού μπορεί αν οφείλεται σε ασθένειες όπως HIV, σύφιλη ή καρκίνος του πρωκτού. Ανασταλτικός παράγοντας στην επούλωση της ραγάδας αποτελεί ο σπασμός των εσωτερικών σφιγκτήρων του πρωκτού που προκαλούνται από τον έντονο πόνο. Εξαιτίας του πόνου η δυσκοιλιότητα επιδεινώνεται και η πάθηση μετατρέπεται σε χρόνια.

Πότε θα πρέπει οι ασθενείς να απευθύνονται σε Ιατρό Εξειδικευμένο στην Ορθροπρωκτική Χειρουργική;

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έντονο και με διάρκεια πόνο στην περιπρωκτική περιοχή δεν θα πρέπει να αμελούν την επίσκεψη τους σε έναν Εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πάθησης, ενώ συχνά εξαλείφει την ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης. Επιπλέον, η επίσκεψη σε έναν Ειδικό Χειρουργό πρωκτού είναι εξαιρετικά σημαντική, καθότι ενδέχεται να συμβάλει στην ανεύρεση κάποιας άλλης πρωκτικής πάθησης, η οποία χρήζει αντιμετώπισης.

Ραγάδα Πρωκτού – Πώς διαγιγνώσκεται;

Αν και η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, η επισκόπηση του πρωκτού κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της. Κατά την κλινική εξέταση, διαχωρίζεται με ήπιες κινήσεις η γλουτιαία σχισμή και αναδεικνύεται το σχίσιμο στο κατώτερο τμήμα του πρωκτικού σωλήνα. Σε περίπτωση οξείας ραγάδας, η δακτυλική εξέταση και η πρωκτοσκόπηση αποφεύγονται λόγω του έντονου πόνου αλλά και του σπασμού του σφιγκτήρα. Ο ιατρός σας ενδέχεται να αναστείλει την ορθική εξέταση, έως ότου η ραγάδα επουλωθεί, ή να διενεργήσει την εξέταση με χρήση τοπικής αναισθησίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ραγάδα συνίσταται στην οπίσθια μέση γραμμή (6η ώρα), ενώ λιγότερο συχνά εντοπίζεται στην πρόσθια μέση γραμμή. Συχνά, η ραγάδα συνυπάρχει με έντονη υπερτονία του σφιγκτήρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει σαφώς μία ένδειξη, ενώ μπορεί να γίνει και μανομετρία της περιοχής πριν την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης, προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργία του ορθού και των σφιγκτήρων. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος του σφιγκτήρα είναι απαραίτητος στις γυναίκες που έχουν γεννήσει, καθώς μια επέμβαση σε ένα ήδη καταπονημένο μυ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ακράτεια. Η πάθηση της ραγάδας πρωκτού διακρίνεται σε οξεία και χρόνια, ανάλογα με το χρονικό διάστημα για το οποίο επιμένουν τα συμπτώματα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα εμφανίζονται για διάστημα άνω των 6 εβδομάδων, η ραγάδα πρωκτού θεωρείται χρόνια.

Ραγάδα Πρωκτού – Συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία έχει ως στόχο τη μείωση της υπερτονίας του εσωτερικού σφιγκτήρα και κατ’ επέκταση την επούλωση της ραγάδας. Σε περίπτωση που η εμφάνιση της ραγάδας είναι σχετικά πρόσφατη, μπορεί να μην απαιτείται χειρουργική επέμβαση και η θεραπεία της μπορεί να γίνει με συντηρητική αγωγή. Στα πλαίσια της συντηρητικής αγωγής, ο ασθενής θα χρειαστεί να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, προσθέτοντας πολλές φυτικές ίνες και υγρά στα καθημερινά του γεύματα, ρυθμίζοντας έτσι το πρόβλημα δυσκοιλιότητας που προκαλεί έντονο πόνο.  Ταυτόχρονα, συστήνεται η χρήση φαρμάκων που διευκολύνουν την κένωση, όπως το παραφινέλαιο, αλλά και η εφαρμογή τοπικών αναισθητικών που μειώνουν την ένταση του πόνου. Επίσης, μπορεί να συνταγογραφηθούν από τον εξειδικευμένο πρωκτολόγο Χειρουργό, συγκεκριμένες ενδοπρωκτικές αλοιφές επούλωσης. Σημαντικό είναι ωστόσο να διατηρεί καθαρή την περιοχή της πληγής, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές λοιμώξεις όπως περιεδρικά αποστήματα ή συρίγγια. Τέλος, τα ζεστά υδρόλουτρα φαίνεται πως βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς χαλαρώνουν τους σφιγκτήρες.

Ραγάδα Πρωκτού – Θεραπεία με χρήση Laser

Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή και η χορήγηση φαρμάκων δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της πάθησης είναι η θεραπεία με χρήση Laser, κατά την οποία διενεργείται εκτομή και εξάχνωση της πρωκτικής ραγάδας. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο η οποία επιτρέπει τη νεαροποίηση και επαναιμάτωση της ραγάδας. Η μέθοδος αυτή προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς:

  • Εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία
  • Άμεση, ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική
  • Άμεση επάνοδος των ασθενών
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία
  • Δεν πλήττεται ο πρωκτικός σφιγκτήρας
  • Η επούλωση επιτυγχάνεται με αύξηση της αιμάτωσης της περιοχής και όχι με διατομή σφιγκτήρων

Ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης και η ομάδα του χρησιμοποιούν καθημερινά τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα θεραπευτικού Laser.

Ραγάδα Πρωκτού –  Έσω πλάγια σφικτηροτομή

Η κλασσική χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι η Έσω πλάγια σφικτηροτομή, κατά την οποία γίνεται μια μικρή τομή στον εσωτερικό σφιγκτήρα περίπου όσο το 50% του πλάτους του. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η σύσπαση του σφιγκτήρα και προάγεται η επούλωση της ραγάδας. Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει 95% ποσοστό επιτυχίας. Σε ελάχιστες περιπτώσεις συνδέεται με επιπλοκές όπως η μέτρια ακράτεια σε αέρια. Η επιλογή ενός απόλυτα εξειδικευμένου και έμπειρου Χειρουργού πρωκτολόγου, εκμηδενίζει τις πιθανές επιπλοκές.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

    Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

    Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

    Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

    Διαβάστε Περισσότερα

    ΙΑΤΡΕΙΟ

    Διεύθυνση

    Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

    Email

    info@oxeirourgos.gr

    ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Γραφείο

    210 650 2850

    Τηλεφωνικό Κέντρο

    210 650 2000

    Ιδιαιτέρα Γραμματέας

    697 444 2330

    ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Δευτέρα - Παρασκευή

    8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

    Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού