Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χολοκυστεκτομή ονομάζεται η χειρουργική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται με σκοπό την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Κατά τη διάρκεια της χολοκυστεκτομής, η χοληδόχος κύστη αποκόπτεται από τον κυστικό πόρο και αποχωρίζεται από την επιφάνεια του ήπατος.

Τι είναι όμως η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στο δεξιά άνω μέρος της κοιλιάς δίπλα στο ήπαρ και είναι το όργανο το οποίο συλλέγει και αποθηκεύει τη χολή. Η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται στο ήπαρ και φυσιολογικά εκκρίνεται στο έντερο μετά από τα γεύματα. Πιο συγκεκριμένα, η χοληδόχος κύστη συσπάται μετά από κάθε γεύμα και στέλνει τη χολή στο λεπτό έντερο μέσω ενός μικρού σωλήνα. Η διαδικασία αυτή, είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία της πέψης.

Όταν όμως κάποιο από τα συστατικά της χολής παύει να είναι διαλυτό, δημιουργούνται στην περιοχή ίζημα και κρύσταλλοι. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται λιθίαση της χοληδόχου κύστης, γνωστή και ως «πέτρες στη χολή», και αντιμετωπίζεται οριστικά μόνο με χολοκυστεκτομή.

χολοκυστεκτομή

Πότε διενεργείται η χολοκυστεκτομή;

Η χολοκυστεκτομή είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μία προληπτική επέμβαση, η οποία διενεργείται προκειμένου να προληφθεί μια πληθώρα σοβαρών επιπλοκών. Κατά κύριο λόγο, συστήνεται σε ασθενείς όπου εμφανίζουν τα ακόλουθα:

 • Λιθίαση της χοληδόχου κύστης (Χολολιθίαση)
 • Πολύποδες χοληδόχου κύστης (Πολυποδίαση)
 • Αδενομυωμάτωση
 • Πέτρα στον χοληδόχο πόρο
 • Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (Χολοκυστίτιδα)
 • Φλεγμονή στο πάγκρεας (Παγκρεατίτιδα)

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Αρχοντοβασίλης εξειδικεύεται στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική. Είναι πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός (Robotic – Console Surgeon) ήδη από το 2011, ενώ το 2018 εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στο νεότερης γενιάς ρομποτικό χειρουργικό σύστημα daVinci Xi στο RAIN Institute στην Ιταλία. Ο Ιατρός αντιμετωπίζει κάθε ασθενή με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, προκειμένου να απαλλαγείτε από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τις πιο σύγχρονες και ανώδυνες μεθόδους, πάντοτε με γνώμονα την ασφάλειά σας.

Πώς πραγματοποιείται η χολοκυστεκτομή;

Παλαιότερα, η χολοκυστεκτομή πραγματοποιούνταν με την ανοιχτή μέθοδο, δηλαδή μέσω μιας μεγάλης τομής στο δεξιό άνω πλάγιο της κοιλιάς. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παρέμενε στο νοσοκομείο για 4 έως 6 ημέρες, έχοντας έντονους μετεγχειρητικούς πόνους.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν αναπτυχθεί νέες μέθοδοι, οι οποίες έχουν σαφώς πολύ καλύτερες προδιαγραφές, συγκριτικά με την ανοιχτή μέθοδο. Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι για την αποτελεσματική χολοκυστεκτομή είναι η Λαπαροσκοπική και η Ρομποτική.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται αποκλειστικά από έναν εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο Χειρουργό. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πραγματοποιούνται μόνο τρεις μικρές οπές στη κοιλιά. Μετεγχειρητικά, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λιγότερο από 24 ώρες. Παράλληλα, η κινητοποίηση και η ανάρρωση του είναι άμεση, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι:

 • Ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Ελαχιστοποίηση διεγχειρητικού και μετεγχειρητικού πόνου
 • Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρών χειρουργικών τομών

Ρομποτική Χολοκυστεκτομή

Η Ρομποτική Χειρουργική αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη χολολιθίαση, χάρη στο υπερ-σύγχρονο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα DaVinci Xi. Το ρομποτικό μηχάνημα δίνει τη δυνατότητα στον Χειρουργό να έχει τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργικού πεδίου, επιτρέποντάς του παράλληλα να πραγματοποιεί τις χειρουργικές κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια.

Στα βασικότερα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής μεθόδου, συγκαταλέγονται όλα τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής και επιπρόσθετα:

 • Ακρίβεια και εξαιρετική τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου
 • Εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων
 • Πολύ μεγάλη συνθετότητα και πολυπλοκότητα κινήσεων που μιμούνται τις κινήσεις του Χειρουργού
 • Απόλυτη εργονομία για τον Χειρουργό

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το ρομποτικό σύστημα δεν αντικαθιστά τον Χειρουργό. Αντιθέτως, ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από αυτόν μέσω μίας ειδικής κονσόλας χειρισμού που αντιγράφει πιστά τις κινήσεις των χεριών του. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και πιστοποίηση του Χειρουργού που πραγματοποιεί μία Ρομποτική Χολοκυστεκτομή.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού