Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σπίλοι – Τι είναι;

Σπίλοι ονομάζονται επιστημονικά οι φυσιολογικές ελιές στο δέρμα του ανθρώπου και μπορεί να είναι είτε απλές καφέ κηλίδες, είτε κρεατολιές καφέ ή στο χρώμα του δέρματος.

Ο λόγος που είναι συνήθως καφέ ή μαύροι οι σπίλοι, είναι γιατί αποτελούν καλοήθη πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων, τα οποία παράγουν την μελανίνη. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν τουλάχιστον έναν σπίλο στο σώμα τους εκ γενετής (συγγενείς σπίλοι), όμως στην πορεία της ζωής τους και ειδικότερα στην εφηβεία, παρουσιάζουν περισσότερους (επίκτητοι σπίλοι).

Οι σπίλοι  είναι καλοήθεις συνήθως, ωστόσο όσο φυσιολογικοί κι αν φαίνονται, οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή σε αυτούς μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για πιο σοβαρές καταστάσεις.

Χαρακτηριστικά των σπίλων που μας προειδοποιούν για πιθανό κίνδυνο είναι:

 • Ο μεγάλος αριθμός τους στο σώμα
 • Μεγάλη διάμετρος σπίλου που ξεπερνάει τα 7 χιλιοστά
 • Διχρωμία η ανομοιομορφία χρώματος στην επιφάνεια ενός σπίλου
 • Αλλαγή στο μέγεθος ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου ή ολοφάνερη διόγκωση ενός καινούργιου
 • Ενόχληση, φαγούρα ή αίσθηση τσιμπήματος σε σπίλο
 • Φλεγμονή σπίλου με πρήξιμο ή πόνο
 • Εκροή υγρού ή αίματος από σπίλο

Σπίλοι – Διάγνωση

Συνήθως η διάγνωση ενός σπίλου γίνεται με γυμνό μάτι από έμπειρο δερματολόγο ή με δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση των σπίλων του σώματος. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις και αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χρειάζεται να γίνει βιοψία δέρματος και κλινική διάγνωση.

Αφαίρεση Σπίλων

Σε περίπτωση που ο δερματολόγος κρίνει ότι ένας σπίλος ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε κακοήθη στο μέλλον, είναι καλό να αφαιρεθεί. Η αφαίρεση σπίλων γίνεται συνήθως χειιρουργικά στο ιατρείο με νυστέρι και με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ μετά την αφαίρεση του σπίλου, γίνεται πλαστική αποκατάστασης της τομής.

Ανάλογα με το μέγεθος και την επικινδυνότητα του σπίλου, η αφαίρεση του μπορεί επίσης να γίνει είτε με καυτηριασμό είτε με laser είτε με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών. Σε περίπτωση ωστόσο που υπάρχει υποψία για κακοήθεια του σπίλου, θα πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά και να αποστέλλεται για βιοψία.

Μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση αφαίρεσης σπίλων δεν είναι επώδυνη, ενώ μετά την αφαίρεση τους, δεν υπάρχει πόνος, απλά αίσθημα φαγούρας στην περιοχή για τον πρώτο μήνα. Όσο για το αν μένει σημάδι από την αφαίρεση, εξαρτάται από τη διαδικασία που θα επιλέξετε.

 • Στην αφαίρεση με laser σε μικρούς τοπικούς σπίλους, δεν χρειάζεται καυτηριασμός ή ράμματα, αφού το laser σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Στον καυτηριασμό που επίσης αφορά μικρούς τοπικούς σπίλους, δεν χρειάζονται ράμματα, μόνο μία τοπική αλοιφή επούλωσης για 2-3 μήνες, ενώ εμφανίζεται προσωρινά σημάδι λόγω της θερμικής βλάβης του δέρματος.
 • Στην χειρουργική αφαίρεση η οποία αφορά σπίλους ύποπτους για κακοήθεια, αφαιρείται ο σπίλος μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό και αποστέλλεται για βιοψία. Μετά την αφαίρεση χρησιμοποιούνται ράμματα απορροφήσιμα, ενώ το σημάδι που θα μείνει εξαρτάται από το μέγεθος του τμήματος του δέρματος που θα αφαιρέσει ο γιατρός.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού