Κοιλιοκήλη

Αρχική / Κήλες / Κοιλιοκήλ

Κοιλιοκήλη – Τι είναι;

Κοιλιοκήλη ονομάζεται η προβολή και πρόπτωση μέρους ενός εσωτερικού οργάνου, εκτός της ανατομικής θέσης του, μέσω ενός στομίου στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος που εντοπίζεται στη κοιλιακή χώρα και προκαλεί εξόγκωμα στο σημείο. Η κοιλιοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ανάλογα με τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε, καθώς και με το σημείο εμφάνισης της, χωρίζεται σε τρία είδη:

 • Επιγαστρική Κήλη
 • Ομφαλοκήλη
 • Μετεγχειρητική Κήλη

Κοιλιοκήλη – Αίτια

Κοιλιοκήλη μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες, όταν οι μύες είναι αδύναμοι, ειδικά σε σημείο όπου είχε γίνει παλαιότερη χειρουργική επέμβαση. Οι κύριοι λόγοι εμφάνισης της είναι τα γηρατειά αλλά και η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες:

 • Παχυσαρκία
 • Βαριά χειρωνακτική εργασία
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Χρόνιος έντονος βήχας
 • Πολλαπλοί τοκετοί
 • Απότομες αλλαγές βάρους

Κοιλιοκήλη – Συμπτώματα & Διάγνωση

Η κοιλιοκήλη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ορατή με γυμνό μάτι, ενώ μπορεί να την εντοπίσει και ο ίδιος ο πάσχοντας, αφού ψηλαφίζοντας θα εντοπίσει κάποιο εξόγκωμα, ενώ θα αισθάνεται έναν οξύ, έντονο πόνο, όταν κάνει απότομες κινήσεις, ή προσπαθεί να σηκώσει βαριά αντικείμενα. Πόνος μπορεί να εμφανιστεί επίσης και κατά την ούρηση και την αφόδευση, καθώς και όταν στέκεται όρθιος για αρκετή ώρα.

Κοιλιοκήλη – Αντιμετώπιση

Συνήθως η κοιλιοκήλη δεν επιδέχεται συντηρητική αγωγή και η μόνη αντιμετώπιση της πάθησης είναι η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης. Μάλιστα είναι σημαντικό η επέμβαση να γίνεται άμεσα μετά τον εντοπισμό της κοιλιοκήλης, καθώς, ανάλογα τη θέση της κήλης, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες και συχνά σοβαρές επιπλοκές, όπως περίσφιξη ή και νέκρωση του εντέρου.
Γενικά υπάρχουν τρεις τρόποι επέμβασης της κοιλιοκήλης και επιλέγονται ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς

 • Κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση
  Με τοπική ή γενική αναισθησία γίνεται μικρή τομή από όπου επιδιορθώνεται η οπή της κήλης και επισυρράπτεται χρησιμοποιώντας τους ιστούς του ασθενούς. Η παραμονή του στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση είναι δύο με τρεις μέρες.
  Στις μέρες μας πλέον δεν εφαρμόζεται αυτή η τεχνική καθώς η χρήση πλεγμάτων για την αποκατάσταση των κηλών έχει βρεθεί ότι σχεδόν εξαλείφει την πιθανότητα υποτροπής, ενώ περιορίζει σημαντικά και τον μετεγχειρητικό πόνο.
 • Χειρουργική αντιμετώπιση με πλέγμα
  Περίπου ίδια διαδικασία με την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση, με μόνη διαφορά ότι η ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος δεν γίνεται με τη συρραφή των ίδιων των ιστών, αλλά με τη χρήση συνθετικού πλέγματος, το οποίο απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Ο ασθενής θα παραμείνει στο χειρουργείο για περίπου 24 ώρες.
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση
  Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με το μέσω 3-4 οπών στο πλάι της κοιλιάς, που επιτρέπουν την εισαγωγή ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων και μίας κάμερας, για την τοποθέτηση πλέγματος. Με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα εξελιγμένα πλέγματα που είναι απόλυτα συμβατά με το εσωτερικό της κοιλίας, που καθηλώνονται πολύ εύκολα στη θέση τους, και ενσωματώνονται ταχύτατα στο κοιλιακό τοίχωμα.Ο ασθενής την επομένη του χειρουργείου μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.Πλέον η Ρομποτική Χειρουργική, είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος για την αποκατάσταση αυτών των δύσκολων κηλών.

Κλείστε ραντεβού τώρα