Ως κοιλιοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση μέρους ενός εσωτερικού οργάνου, εκτός της ανατομικής θέσης του, στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος. Η προβολή του σπλάχνου γίνεται δια μέσω ενός στομίου και έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση εξογκώματος στο αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα.
Η κοιλιοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ανάλογα με τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε, καθώς και με το σημείο εμφάνισης της, μπορεί να διακριθεί σε τρία είδη:
Κοιλιοκήλη Φωτογραφίες:
Η κύρια αιτιολογία της κοιλιοκήλης είναι η αδυναμία ενός σημείου του κοιλιακού τοιχώματος και η ελλιπής σύγκλιση του, που οδηγεί στην πρόπτωση του ενδοκοιλιακού περιεχομένου.
Μια κοιλιοκήλη είναι πολύ πιθανό να προκύψει όταν οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος είναι αδύναμοι, και ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ένα σημείο στο οποίο είχε γίνει παλαιότερη χειρουργική επέμβαση.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι τα γηρατειά αλλά και η άσκηση αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Γενικότερα, στους παράγοντες κινδύνου της κοιλιοκήλης περιλαμβάνονται:
Σε αρχικό στάδιο, το μοναδικό σύμπτωμα με το οποίο εμφανίζεται μια κοιλιοκήλη είναι η διόγκωση της περιοχής στην οποία εντοπίζεται η μικρή ή μεγάλη κήλη στην κοιλιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κοιλιοκήλη γίνεται ορατή με γυμνό μάτι, ενώ μπορεί να την εντοπίσει και ο ίδιος ο πάσχοντας, αφού ψηλαφίζοντας θα παρατηρήσει κάποιο εξόγκωμα.
Εάν η κήλη δεν αντιμετωπιστεί, ο ασθενής θα αισθάνεται έναν οξύ, έντονο πόνο, όταν κάνει απότομες κινήσεις, ή κατά την προσπάθεια του να σηκώσει βαριά αντικείμενα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και κατά την ούρηση ή και την αφόδευση, αλλά και όταν στέκεται όρθιος για αρκετή ώρα. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της κοιλιοκήλης, οι ασθενείς αναφέρουν μόνιμο αίσθημα βάρους στην περιοχή της κήλης.
Σε περίπτωση περίσφιξης, ο πόνος εντείνεται και η περιοχή της κήλης γίνεται θερμή και ερυθρή. Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και συνεπώς χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Η διάγνωση της κοιλιοκήλης τίθεται από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό, έπειτα από την ενδελεχή εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς αλλά και τη λήψη ενός εκτενούς ιατρικού ιστορικού. Για την επιβεβαίωση της κοιλιοκήλης, ο Χειρουργός θα εξετάσει τον ασθενή σε όρθια θέση, ζητώντας του να αυξήσει την ενδοκοιλιακή πίεση. Σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να ζητηθεί από τον ασθενή να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα.
Η κοιλιοκήλη, όπως και κάθε μορφής κήλη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεραπευτεί συντηρητικά, χωρίς τη χειρουργική παρέμβαση. Αντίθετα, όσο αμελείται η αποκατάσταση της, η κήλη συνεχώς θα μεγαλώνει. Συνεπώς, από τη στιγμή που έχει εμφανιστεί μια κοιλιοκήλη, είναι απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση της.
Η καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης, μειώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς καθότι δυσχεραίνεται η καθημερινότητα του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσει ακόμη και σε κίνδυνο η ζωή του.
H μόνη αντιμετώπιση της κοιλιοκήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης. Μάλιστα είναι σημαντικό η επέμβαση να γίνεται άμεσα μετά τον εντοπισμό της κοιλιοκήλης, καθώς, ανάλογα τη θέση της κήλης, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες και συχνά σοβαρές επιπλοκές, όπως περίσφιξη ή και νέκρωση του εντέρου.
Κοιλιοκήλη Χειρουργείο
Υπάρχουν τρεις τρόποι επέμβασης της κοιλιοκήλης, οι οποίοι επιλέγονται ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.
Στις τεχνικές αποκατάστασης της κοιλιοκήλης περιλαμβάνονται η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, οι Λαπαροσκοπικές τεχνικές αλλά και οι πρωτοποριακές Ρομποτικές τεχνικές.
Με τοπική ή γενική αναισθησία, με μέθη ή με επισκληρίδιο αναλγησία γίνεται τομή από όπου επιδιορθώνεται η οπή της κήλης, η οποία συρράπτεται και προς ενίσχυση της τοποθετείται και πλέγμα.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τεχνικών στις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις (πρωτογενής συρραφή, τεχνική Rives-Stoppa, Τεχνική TAR, τεχνική Ramirez, τεχνική MOPP, Chevrel, Προσθιο – οπίσθιοι διαχωρισμοί κοιλιακών τοιχωμάτων κ.α), στις περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιούνται οι ίδιοι οι ιστοί των κοιλιακών τοιχωμάτων του ασθενούς για την αποκατάσταση του προβλήματος. Πάντα όμως θα χρησιμοποιηθεί και το ανάλογο πλέγμα, το οποίο, ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία του χειρουργού, και με βάση την τεχνική που επιλέχθηκε, θα τοποθετηθεί με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος.
Μετά από μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα όπως:
Στις μέρες μας πλέον οι ανοιχτές τεχνικές εφαρμόζονται όταν υπάρχει αντένδειξη λαπαροσκοπικών ή ρομποτικών τεχνικών ή όταν ο χειρουργός δεν γνωρίζει ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί πληθώρα πρωτοποριακών τεχνικών που επιτρέπουν την ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση των κοιλιοκηλών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τεχνικές eTEP ( eTEP RS και eTEP TAR) και LIRA.
Η τεχνική eTEP διενεργείται εξωπεριτοναϊκά, δηλαδή, η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται ενδιάμεσα από τα κοιλιακά τοιχώματα, αποφεύγοντας την παρέμβαση στο εσωτερικό της κοιλίας.
Οι συγκεκριμένες τεχνικές μπορούν να διενεργηθούν λαπαροσκοπικά δια μέσου 3-4 οπών στο πλάι της κοιλιάς, που επιτρέπουν την εισαγωγή ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων και μίας κάμερας, για την τοποθέτηση πλέγματος. Με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα εξελιγμένα πλέγματα που είναι απόλυτα βιοσυμβατά με το εσωτερικό της κοιλίας, που καθηλώνονται πολύ εύκολα στη θέση τους, και ενσωματώνονται ταχύτατα στο κοιλιακό τοίχωμα. Ο ασθενής την ίδια ημέρα ή την επομένη του χειρουργείου μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.
τοίχωμα. Ο ασθενής την ίδια ημέρα ή την επομένη του χειρουργείου μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.
Η Ρομποτική Χειρουργική, αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μέθοδο για την αποκατάσταση αυτών των δύσκολων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Οι τεχνικές eTEP ( eTEP RS και eTEP TAR) και LIRA μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτός από λαπαροσκοπικά και ρομποτικά, εξασφαλίζοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια και επιτυχία. Οι τεχνικές εφαρμόζονται με το καινοτόμο Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Χi, προσφέροντας πολλαπλά πλεονεκτήματα στους ασθενείς:
Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί αναμφισβήτητα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική. Ωστόσο, οι ρομποτικές επεμβάσεις θα πρέπει να διενεργούνται μόνο από ειδικά καταρτισμένους και πιστοποιημένους χειρουργούς.
Ο Γενικός Χειρουργός Φώτιος Αρχοντοβασίλης έχει λάβει την πιστοποίηση του Ρομποτικού Χειρουργού (Robotic – Console Surgeon), έπειτα από εκπαίδευση του στο Διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο Ρομποτικής χειρουργικής RAIN.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Dr. Φώτιο Αρχοντοβασίλη για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας σας απασχολεί.\
Ρομποτική αποκατάσταση ομφαλοκηλών και κοιλιοκηλών: Δείτε την διάλεξη-ομιλία του κ. Αρχοντοβασίλη στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΛαπαροΕνδοσκοπικής Χειρουργικής, το 2021
Νεότερες τεχνικές στην αποκατάσταση μεγάλων και σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος: Δείτε την διάλεξη-ομιλία του κ. Αρχοντοβασίλη στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΛαπαροΕνδοσκοπικής Χειρουργικής, το 2021
Λαπαροσκοπική και Ρομποτική αποκατάσταση κοιλιοκηλών με τις τεχνικές eTEP-RS και eTEP-TAR: Δείτε την διάλεξη-ομιλία του κ. Αρχοντοβασίλη στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΛαπαροΕνδοσκοπικής Χειρουργικής, το 2021
Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.
Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα - Παρασκευή
8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30
Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού