Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προβολή σελίδας

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Οι κήλες που βρίσκονται στη βουβωνική περιοχή είναι οι πιο συχνές. Η βουβωνοκήλη αποτελεί σχεδόν το 80% των περιπτώσεων κήλης. Απαντάται συχνότερα σε άνδρες. Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση κήλης είναι ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γενικός χειρουργός.

Η βουβωνοκήλη είναι η παθολογική πρόπτωση εντέρου (ή κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου) έξω από την κοιλιά δια μέσω του βουβωνικού πόρου.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου για βουβωνοκήλη

Τα αίτια πρόκλησης βουβωνοκήλης είναι διαφορετικά και εξαρτώνται κυρίως από το βαθμό πίεσης που ασκείται στην κοιλιακή χώρα. Τα πιο συνήθη είναι:

 • Παχυσαρκία
 • Κάπνισμα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Κληρονομικό ιστορικό / διαταραχή μεταβολισμού κολλαγόνου
 • Αναπνευστική νόσος, με χρόνιο ή έντονο βήχα
 • Έντονη άρση βάρους
 • Χειρωνακτική εργασία
 • Πολλές εγκυμοσύνες
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Υποσιτισμός
 • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
 • Ξαφνική μείωση σωματικού βάρους
 • Τραύματα στην κοιλιά ή μετά από επέμβαση

 

Βουβωνοκήλη ασκήσεις

Η απότομη ή συστηματική άρση βάρους, στα πλαίσια συνήθως κάποιας χειρωνακτικής εργασίας, ανήκει στους παράγοντες πρόκλησης μίας βουβωνοκήλης. Παρόλα αυτά, η συστηματική άσκηση φαίνεται πως δρα προστατευτικά, καθώς ενδυναμώνει το σώμα.

Προσέξτε !!

 • Πρέπει να τονιστεί ότι η βουβωνοκήλη, όπως και κάθε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, ποτέ δεν υποστρέφει, και ποτέ δεν παραμένει σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά ΠΑΝΤΑ εξελίσσεται.
 • Δεν πρέπει να την αφήσουμε χωρίς θεραπεία, διότι δεν είναι δυνατό να θεραπευθεί από μόνη της. Αν οι κήλες δεν αντιμετωπιστούν χειρουργικά, επιδεινώνονται σταδιακά και μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του ασθενούς.
 • Ο κατάλληλα εξειδικευμένος χειρουργός (Abdominal wall and Hernia specialist) είναι ο ιατρός που θα αντιμετωπίσει σωστά αυτή την πάθηση.

 

 

Συμπτώματα βουβωνοκήλης

Τα συνήθη συμπτώματα της βουβωνοκήλης είναι:

 • Εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα
 • Αίσθημα βάρους
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Εξόγκωμα που μεγαλώνει με το βήχα ή την ορθοστασία
 • Αίσθημα τραβήγματος

Κάθε μορφή κήλης και κάθε στάδιο της νόσου προκαλούν λίγο διαφορετικά συμπτώματα. Άλλα συμπτώματα έχει η βουβωνοκήλη και άλλα η μηροκήλη (πρόπτωση ενός εσωτερικού κοιλιακού οργάνου μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι μορφές κήλης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και ανεπανόρθωτες βλάβες. Η πιο απειλητική κατάσταση, που μπορεί να δημιουργηθεί ως επιπλοκή είναι η περίσφυξη του εντέρου, που σε λίγες ώρες θα οδηγήσει σε διάτρηση και περιτονίτιδα.

βουβωνοκήλη

Ο Δρ. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που διακρίθηκε ως Surgeon of Excellence για τη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος από τον μεγαλύτερο Αμερικανικό Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Πώς θα καταλάβω αν έχω και τι είδους κήλη έχω

Απλή ή ανατασσόμενη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο της κήλης, αυτόματα ή μετά από κατάλληλους χειρισμούς, ανατάσσεται και επανέρχεται εντός της κοιλιάς, στην φυσική του θέση. Σε αυτή την περίπτωση η κήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα με την προπέτεια της ή να προκαλεί αίσθημα βάρους ή τραβήγματος

Μη ανατασσόμενη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο της προβάλει μονίμως και παρά τους όποιους χειρισμούς δεν επανέρχεται στη κοιλιά. Συνήθως πρόκειται για μεγάλες σε μέγεθος κήλες ή/και χρόνιες. Δημιουργούν κολικούς και μόνιμη δυσφορία. Μπορεί να δημιουργήσουν απειλητική για τη ζωή κατάσταση και χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Αποφραγμένη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο είναι έντερο το οποίο έχει αποφραχθεί. Δημιουργείται πλέον έντονη συμπτωματολογία με άλγος και προπέτεια ευαίσθητη στη ψηλάφηση. Δημιουργείται γρήγορα ειλεός, μια κατάσταση πολύ απειλητική για τη ζωή.

Περισφυγμένη κήλη έχουμε όταν σε μια μη ανατασσόμενη κήλη παρεμποδίζεται η αιμάτωση του προπίπτοντος σπλάγχνου με προοδευτική ισχαιμία και νέκρωση. Πρόκειται για άκρως επείγουσα κατάσταση, αφού μετά από 5-8 ώρες επέρχεται γάγγραινα και περιτονίτιδα.

Διάγνωση βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης και εν γένει των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος γίνεται από τον γενικό χειρουργό, ο οποίος θα κάνει την απαραίτητη κλινική εξέταση και θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα διαγνώσει το στάδιο της νόσου και θα σχεδιάσει τη θεραπευτική μέθοδο που ενδείκνυται. Ακόμα και μία αρχόμενη βουβωνοκήλη, δηλαδή σε αρχικό στάδιο, μπορεί να εντοπιστεί από έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό με κλινική εξέταση σε όρθια θέση. Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί διενέργεια υπερηχογραφήματος ή ακόμη και αξονικής τομογραφίας, όμως γενικά η διάγνωση της βουβωνοκήλης είναι κλινική και μόνο.

Ειδική προετοιμασία για την επέμβαση

Είναι σημαντικό κατά την επίσκεψη στο γιατρό για την εξέταση και για τον προγραμματισμό της επέμβασης, να τον ενημερώσεις για το ιατρικό ιστορικό σου. Ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις, για οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχεις, ή οτιδήποτε άλλο αντιμετωπίζεις. Θα πρέπει επίσης να δοθεί πλήρες ιστορικό πιθανών παλαιότερων χειρουργικών επεμβάσεων, ιδίως στη περιοχή της κοιλιάς.

Πριν από την επέμβαση θα σου δώσει οδηγίες για τη διατροφή που πρέπει να κάνεις.

 

Θεραπεία και αντιμετώπιση βουβωνοκήλης

Υφίσταται για τη βουβωνοκήλη θεραπεία χωρίς χειρουργείο;

Η θεραπεία των κηλών είναι μόνο χειρουργική. Δεν υπάρχουν φάρμακα ή αλοιφές που να μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα. Ο ασθενής συνιστάται να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών (πόνος, μεγέθυνση κήλης, περίσφυξη).

 • Οι πρόσκαιρες λύσεις (όπως ζώνες και κηλεπίδεσμοι) μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να φέρουν τον ασθενή κοντά σε επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του επιπλοκές, όπως η περίσφυξη, ο ειλεός, και η εντερική νέκρωση. Επιπρόσθετα, οι ζώνες δυσκολεύουν την επέμβαση και μετά από ένα διάστημα χρήσης τους δημιουργούν συμφύσεις και εξασθένηση των ήδη χαλαρών κοιλιακών τοιχωμάτων…
 • Η επέμβαση αποκατάστασης μιας βουβωνοκήλης ολοκληρώνεται μεσα σε 30-60 λεπτά και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο μόλις 3 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Αντιθέτως, αν αμεληθεί μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες νοσηλείας και μάλιστα, με πολύ πιο σύνθετο χειρουργείο. Σε περίπτωση περίσφυξης η χειρουργική επέμβαση αλλάζει χαρακτήρα άρδην, και από εν ψυχρώ – απλή επέμβαση μετατρέπεται σε εν θερμώ πολύ πιο σύνθετο χειρουργείο, το οποίο μπορεί να απαιτήσει μέχρι και εκτομή του νεκρωμένου εντέρου. Έτσι, ο ασθενής που παραμέλησε την κήλη του θα νοσηλευθεί με πολλούς κινδύνους για αρκετές ημέρες σε αντίθεση με την νοσηλεία μιας ημέρας σε απλή κήλη.
 • Κατά συνέπεια η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση μιας κήλης είναι προληπτική, με σκοπό να προλάβουμε τις επιπλοκές της νόσου.

Οι χειρουργικές μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας βουβωνοκήλης είναι πλέον αρκετές, και ένας εξειδικευμένος χειρουργός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος ΟΦΕΙΛΕΙ να τις γνωρίζει όλες, με σκοπό να προσφέρει την καλύτερη μέθοδο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι μια και μοναδική τεχνική θεραπεύει αποτελεσματικά όλες τις περιπτώσεις και τις μορφές βουβωνοκηλών.

Οι νεότερες και πιο σύγχρονες μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

1.Την κλασσική Λαπαροσκοπική τεχνική (TAPP):

Αποτελεί την πιο παλιά αλλά και πλέον δοκιμασμένη λαπαροσκοπική τεχνική για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης.

Περιγράφηκε και πρωτοεφαρμόστηκε διεθνώς το 1991.

Προϋποθέτει την είσοδο μέσα στη κοιλιά μέσα από τρεις μικρές οπές. Μετά την είσοδο στη περιτοναϊκή κοιλότητα ο χειρουργός, αφού απομακρύνει τα έντερα από την περιοχή της κήλης, ανοίγει το περιτόναιο. Γίνεται η αποκατάσταση της κήλης, και η τοποθέτηση του πλέγματος, και εν συνεχεία γίνεται επανασυρραφή του περιτοναίου.

2.Την τεχνική ONSTEP:

Η οποία ανήκει στην ομάδα των τεχνικών TIPP, οι οποίες δεν είναι ενδοσκοπικές ή λαπαροσκοπικές αλλά γίνονται με μια πολύ μικρή τομή. Στις τεχνικές αυτές χρησιμοποιείται ένα και μοναδικό μονό πλέγμα, ειδικά φτιαγμένο για την τεχνική αυτή. Προσοχή, ΔΕΝ χρησιμοποιείται διπλό πλέγμα. Σε γενικές γραμμές απαγορεύεται η χρήση διπλού πλέγματος στις βουβωνοκήλες λόγω αυξημένων επιπλοκών.

Η τεχνική ONSTEP:
· Πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους χειρουργούς
· Χρησιμοποιεί ένα και μοναδικό μονό πλέγμα (Polysoft Bard)
· ΔΕΝ γίνεται τεχνική ONSTEP με διπλό πλέγμα PHS, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική τεχνική, που γίνεται όταν ο χειρουργός ΔΕΝ ξέρει την τεχνική ONSTEP
· Ελάχιστα επεμβατική ανοικτή μέθοδος με τοπική νάρκωση και άμεση επιστροφή στο σπίτι, σε μόλις 2 ώρες
· Εμπιστευτείτε μόνο τους ειδικούς και πιστοποιημένους στην ONSTEP χειρουργούς.

 

Ομιλία του Ιατρού κ. Αρχοντοβασίλη για τις τεχνικές TIPP και ONSTEP, στο Μεταπτυχιακό σεμινάριο κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, στην Αθήνα τον Μάϊο του 2019.

3.Tην ενδοσκοπική τεχνική (ΤΕP),

 • Πιο προηγμένη τεχνικά από την κλασσική Λαπαροσκοπική χειρουργική.
 • Πρωτο εφαρμόστηκε λίγο μετά την τεχνική TAPP, το 1993.
 • Η βασική διαφορά της μεθόδου είναι γίνεται χωρίς είσοδο στη κοιλιά, αλλά κάτω από τους ορθούς κοιλιακούς μύς και πάνω από το περιτόναιο. Δηλαδή, δεν μπαίνουμε στο εσωτερικό της κοιλιάς, σε επαφή με τα έντερα και τα υπόλοιπα σπλάγχνα, αλλά με ειδική τεχνική «γλυστράμε» κάτω από τους μυς της κοιλιάς, αλλά πάνω από το περιτόναιο. Με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε απ’ευθείας στη περιοχή της βουβωνοκήλης ΧΩΡΙΣ να χρειαστεί να ανοίξουμε και μετά να ξαναράψουμε το περιτόναιο.
 • Η μέθοδος TEP είναι τεχνικά πολύ πιο δύσκολη από την τεχνική TAPP και απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση. Η καμπύλη εκμάθησης της από τους χειρουργούς είναι ιδιαίτερα μεγάλη και γι’αυτό το λόγο είναι λίγοι οι χειρουργοί σε όλο τον κόσμο, και πολύ λιγότεροι στην Ελλάδα που γνωρίζουν να κάνουν καλά αυτή την επέμβαση.

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης έχει εξειδικευτεί στην μέθοδο TEP ήδη από 2015, στο Βέλγιο, υπό την καθοδήγηση ενός από τους καλύτερους και πιο γνωστούς χειρουργούς κηλών στον κόσμο, τον Dr. Tim Tollens, ο οποίος έχει περισσότερες από 25.000 επεμβάσεις στο ενεργητικό του.

O Δρ. Αρχοντοβασίλης ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε και συνεχίζει να είναι ο μοναδικός χειρουργός που εφαρμόζει την τεχνική ΤΕP Ρομποτικά, με το Χειρουργικό Ρομποτικό σύστημα daVinci Xi.

 

 

4. Την τεχνική eTEP

 • Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μορφή της TEP.
 • πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 από τον Κολομβιανό Χειρουργό κηλών Jorge Daez.
 • αντιμετωπίζει ακόμη πιο δύσκολες περιπτώσεις βουβωνοκήλης
 • Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης εξειδικεύτηκε στην τεχνική eTEP από τον πλεόν σπουδαίο χειρουργό κηλών στην Ευρώπη, τον Victor Radu, με τον οποίο έχουν χειρουργήσει μαζί δεκάδες ασθενείς σε Ελλάδα και Ρουμανία.
 • Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης ήταν από τους πρώτους χειρουργούς στον κόσμο που εφάρμοσε την τεχνική του Jorge Daez Ρομποτικά, ενώ είναι ο μοναδικός χειρουργός στην Ελλάδα που χειρουργεί με την τεχνική eTEP τόσο ενδοσκοπικά όσο και Ρομποτικά !!

 

 

5. Την Ρομποτική τεχνική αποκατάστασης, που γίνεται με τη χρήση του τελειότερου χειρουργικού ρομποτικού συστήματος, daVinci Xi. Με το ρομποτικό σύστημα μπορούν να γίνουν οι τεχνικές TAPP, TEP και eTEP, αρκεί ο χειρουργός να είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος στη Ρομποτική Χειρουργική.

 

 

 

Συνοπτικά:

 

Τεχνική eTEP
H τεχνική eTEP αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά διεθνώς από τον Jorge Daez, στην Κολομβία, το 2012, ως βελτίωση της τεχνικής TEP (που είναι γνωστή ήδη από το 1993) για την ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών και μηροκηλών. Η μέθοδος eTEP βελτίωσε δραματικά την ήδη υπάρχουσα τεχνική TEP, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμη και πολύ δύσκολες βουβωνοκήλες, αποτελεσματικά, ανώδυνα και αναίμακτα, με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και ακόμη ταχύτερη επιστροφή του στην καθημερινότητα.

Πώς γίνεται;

Η τεχνική eTEP δεν έχει σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές αποκατάστασης των βουβωνοκηλών. Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο, που σιγά σιγά εξαπλώνεται στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου, και τώρα εφαρμόστηκε πρώτη φορά και στην Ελλάδα.
Γίνεται Ενδοσκοπικά ή Ρομποτικά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Μέσω τριών μικρών οπών (0,5-1 εκ.) ο χειρουργός γλιστράει κάτω από τους κοιλιακούς μύες ΧΩΡΙΣ να εισέρχεται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας.  Η μέθοδος επιτρέπει την σύγκλειση / αποκατάσταση μεγάλων ή και μικρότερων χασμάτων του κοιλιακού τοιχώματος (κοιλιοκήλες), με πλήρη σύγκλειση και επαναφορά των κοιλιακών τοιχωμάτων στη φυσική τους κατάσταση και θέση. Επιπρόσθετα, για ακόμη καλύτερη ενίσχυση, τοποθετείται πλέγμα έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα, ακριβώς πίσω από τους μύες της κοιλιάς, σε θέση δηλαδή που δεν έρχεται σε επαφή με το έντερο και τα άλλα ενδοκοιλιακά όργανα.

Το πλέγμα δεν τοποθετείται ούτε πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα (κάτω από το δέρμα), ούτε μέσα στην κοιλιά (όπου το πλέγμα έρχεται σε επαφή με το έντερο), αλλά ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα, κάτω από τους μύες. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός δεν συναντά παλαιότερα πλέγματα, που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε προηγηθείσες επεμβάσεις (είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά), ενώ το νέο πλέγμα μπαίνει σε μία εντελώς νέα θέση, η οποία προστατεύει πλήρως, σαν φάκελος, το πλέγμα.

Λόγω της θέσης του, το πλέγμα στην τεχνική eTEP δεν κολλάει στο έντερο και τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται συμφύσεις και επικίνδυνες επιπλοκές διάβρωσης και συριγγίων, αλλά αντίθετα βρίσκεται προστατευμένο σε μία πολύ πιο φυσιολογική θέση. Με την συγκεκριμένη τεχνική, η πιθανότητα λοίμωξης του πλέγματος σχεδόν εξαφανίζεται.

Η τεχνική επιτρέπει την τοποθέτηση πολύ μεγάλων πλεγμάτων (μέχρι και 20 επί 18 εκ.), γίνεται χωρίς τομές και διατομές μυών, μόνο μέσω 3 μικρών οπών και δεν απαιτείται καθήλωση του πλέγματος με ράμματα ή ειδικά καρφιά.

Πλεονεκτήματα

Τεχνική eTEP για την αποκατάσταση των βουβωνοκηλών (Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά)

 • Νεότερη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική
 • Δυνατότητα αποκατάστασης βουβωνοκήλης και μηροκήλης ταυτόχρονα.
 • Δυνατότητα ταυτόχρονης αποκατάστασης αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης
 • Χωρίς τομές και διατομές μυών, μέσω μόνο τριών μικρών οπών 5 – 10 χιλ.
 • Έξοδος από το νοσοκομείο σε μόλις 3 ώρες μετά την επέμβαση
 • Ταχύτατη αποκατάσταση και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά (ενδοσκοπικά) είτε ρομποτικά.
 • Μπορεί να γίνει και σε μεγάλες βουβωνοκήλες (οσχεοβουβωνοκήλες) σε αντίθεση με την παλιά – κλασσική τεχνική TEP
 • Είναι η μοναδική τεχνική που επιτρέπει την τοποθέτηση πολύ μεγάλων πλεγμάτων (μέχρι και 20 επί 18 εκατοστών) σε περιπτώσεις μεγάλων χασμάτων, ετσι ώστε να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος υποτροπής
 • Αποφεύγει την κάκωση νεύρων και ευαίσθητων αγγείων της περιοχής, ιδίως σε σχέση με την αιμάτωση των όρχεων στους άνδρες ασθενείς
 • Δεν υπάρχει είσοδος χειρουργικών εργαλείων στην κοιλία, κάτι που αυξάνει τον πόνο και τον κίνδυνο επιπλοκών
 • Δεν απαιτεί καθήλωση του πλέγματος με ράμματα ή ειδικά καρφιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τραυματισμός αγγείων ή νέυρων, και έτσι η επέμβαση να είναι ανώδυνη και αναίμακτη
 • Επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του χώρου, ενισχύοντας το χάσμα και τα αδυνατισμένα κοιλιακά τοιχώματα εκ των έσω.Για το λόγο αυτό είναι η ιδανική μέθοδος αποκατάστασης και της κήλης των αθλητών (sportsmans hernia), με άμεση επάνοδο των αθλητών στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
 • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Η διενέργεια της επέμβασης γίνεται και ρομποτικά με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή.

Ο ασθενής φεύγει σε 3 ώρες μετά την επέμβαση, υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης αποκατάστασης αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης και μηροκήλης, ταχύτατη αποκατάσταση, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, εκμηδενίζονται οι υποτροπές, ανώδυνη και αναίμακτη.

 

Αντενδείξεις

Η μέθοδος αντενδείκνυται σε:

 • Προηγούμενες εκτεταμένες κοιλιακές επεμβάσεις – τομές
 • Προηγηθείσα ριζική προστατεκτομή
 • Υποτροπή μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης
 • Σε σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις που δεν επιτρέπουν γενική αναισθησία
Διάρκεια θεραπείας

Ο ασθενής φεύγει σε 3 ώρες μετά την επέμβαση και η αποκατάσταση είναι ταχύτατη.

Κόστος επέμβασης βουβωνοκήλης

Το κόστος της επέμβασης ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • τη μέθοδο που θα επιλέξετε για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης
 • τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο
 • το νοσοκομείο, στο οποίο θα γίνει η επέμβαση
 • τον ασφαλιστικό φορέα που θα χρησιμοποιήσετε
 • αλλά και τον ιατρό που θα επιλέξεις.
 • Σε γενικές γραμμές το κόστος κυμαίνεται από 1200 μέχρι 4500 ευρώ.

 

Bουβωνοκήλη χρόνος ανάρρωσης

Ο χρόνος ανάρρωσης από την επέμβαση βουβωνοκήλης εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Όσο πιο σύγχρονη είναι η μέθοδος, τόσο πιο αναίμακτη και πιο ανώδυνη είναι και φυσικά, τόσο γρηγορότερη επάνοδο έχει στην καθημερινότητα ο ασθενής. Οι μέθοδοι TEP, eTEP και ONSTEP δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να βγει από το νοσοκομείο σε μόλις 3 -4 ώρες μετά την επέμβαση με άμεση σχεδόν επιστροφή στην καθημερινότητα.

Επιπλοκές βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα από τον ειδικό χειρουργό, που είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, και να μην μένει χωρίς θεραπεία. Δυστυχώς, δεν υποχωρεί από μόνη της και η μόνη ενδεδειγμένη και σίγουρη λύση είναι η επέμβαση. Με τα παυσίπονα και τους κηλεπιδέσμους αποδυναμώνονται τα κοιλιακά τοιχώματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμφύσεις και έτσι, να καθίσταται δυσκολότερο το χειρουργείο.

Σε περιστατικά περισφυγμένης κήλης μπορεί να προκύψει ισχαιμία και νέκρωση, γι’ αυτό πρέπει να γίνει άμεσα χειρουργείο για να αποφευχθεί η περίπτωση γάγγραινας και περιτονίτιδας.

Επίσης, μια άλλη επιπλοκή που αναφέρεται σε περιπτώσεις αναβολής του χειρουργείου είναι και η ανάγκη για εκτομή του νεκρωμένου εντέρου όταν τελικά γίνει το χειρουργείο. Η νοσηλεία σε πολλές περιπτώσεις είναι πολυήμερη και η αποκατάσταση πιο αργή. Πρακτικά, ο ασθενής χρειάζεται να απευθυνθεί σε χειρουργό και να προχωρήσει σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης για να προλάβει και τελικά να αποφύγει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τη βουβωνοκήλη

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη πρέπει να χειρουργηθεί το συντομότερο δυνατό. Η καθυστέρηση ή η προσπάθεια αντιμετώπισης των συμπτωμάτων με συντηρητικά μέσα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και να καταστήσουν δυσκολότερο το χειρουργείο, όταν τελικά αναπόφευκτα θα γίνει.

Πονάει η επέμβαση κήλης;

Όσο νεότερη είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται τόσο λιγότερος είναι ο πόνος και τόσο πιο άμεση η επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα. Αυτό διότι σε σύγκριση με τις κλασσικές επεμβάσεις, δεν γίνεται διατομή μυών, τα τραύματα είναι ελάχιστα, δεν χρησιμοποιούνται πλέον ράμματα και καθηλωτικά για τα πλέγματα, ενώ τα πλέγματα είναι πολύ προχωρημένης πλέον τεχνολογίας και μπαίνουν πίσω και όχι πάνω από τους μύες.

Συνδέεται η βουβωνοκήλη με τη στυτική δυσλειτουργία;

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μιας βουβωνοκήλης, όταν γίνει σωστά, από έμπειρο και εξειδικευμένο στις κήλες χειρουργό, δεν προκαλεί απολύτως κανένα πρόβλημα στην στυτική/σεξουαλική λειτουργία, ούτε και στη διαδικασία της ούρησης.

Βουβωνοκήλη γιατρός: Μπορώ να χειρουργηθώ για την βουβωνοκήλη σε οποιονδήποτε χειρουργό;

H άποψη ότι όλοι οι χειρουργοί «ξέρουν» να κάνουν μια επέμβαση κήλης, θα πρέπει να σταματήσει να ισχύει, και πλέον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στην Αμερική και τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, η χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι πλέον μια ξεχωριστή ειδικότητα, και μόνο υπερεξειδικευμένοι στις κήλες χειρουργοί μπορούν να την εξασκούν, αφού πάρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Οι πάρα πολλές νεότερες τεχνικές, που υπάρχουν πλέον για την χειρουργική αποκατάσταση των κηλών, δεν επιτρέπουν σε έναν χειρουργό με απλή και βασική εκπαίδευση να τις πραγματοποιήσει, κάνοντας επικίνδυνη για τον ασθενή κάθε προσπάθεια να γίνουν από ανειδίκευτους χειρουργούς.  Ο χειρουργός που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία, μετεκπαίδευση σε μεγάλα και πιστοποιημένα κέντρα και να φέρει τα ανάλογα πτυχία και πιστοποιητικά εξειδίκευσης σε κάθε τεχνική ξεχωριστά.

Ενδοσκοπική Χειρουργική Βουβωνοκηλών με τη μέθοδο eTEP: Δείτε την διάλεξη-ομιλία του κ. Αρχοντοβασίλη στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΛαπαροΕνδοσκοπικής Χειρουργικής, το 2021

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού