Μηροκήλη

Αρχική / Κήλες / Μηροκήλη

Τι είναι και που εμφανίζεται;

Η κήλη είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της γενικής χειρουργικής. Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας κήλης, είναι η παχυσαρκία αλλά και χρόνιες διαταραχές όπως η δυσκοιλιότητα.

Μία σπάνια μορφή κήλης είναι η μηροκήλη, η οποία εμφανίζεται όταν ένα εσωτερικό κοιλιακό όργανο, προβάλλει προς τα έξω μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο. Έτσι, παρατηρείται ένα εξόγκωμα στο κάτω μέρος της βουβωνικής περιοχής.

Η μηροκήλη είναι πιο συχνή στις παχύσαρκες ή πολύτοκες γυναίκες παρά στους άνδρες και το μήκος της μπορεί να μην ξεπερνάει το 1 εκ., γεγονός που την καθιστά δυσδιάκριτη.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, είναι:

  • Η δυσκοιλιότητα
  • Ο επίμονος βήχας
  • Η άρση βαρών
  • Η παχυσαρκία
  • Η συγγενής προδιάθεση

Ποια τα συμπτώματα της μηροκήλης;

Η κήλη αυτή, σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να φανεί σαν μία ήπια διόγκωση, η οποία προοδευτικά γίνεται εμφανέστερη σε όρθια θέση αλλά και κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης. Το αποτέλεσμα είναι ο πόνος που μερικές φορές μπορεί να είναι οξύς (περίσφιξη).

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η μόνη θεραπευτική δίοδος της μηροκήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Τα τελευταία 15 χρόνια η λαπαροσκοπική τεχνική έχει κάνει την εμφάνισή της, δημιουργώντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα και στον ασθενή και στον χειρουργό, αφού η διαδικασία είναι απλή και εύκολη και η ανάρρωση ταχύτατη. Αν ο γιατρός κρίνει αναγκαίο, μπορεί να επιλέξει την ανοιχτή επέμβαση με την χρήση πλέγματος, κατά την οποία γίνεται μία μικρή τομή στον μηριαίο δακτύλιο. Είναι λίγο επίπονη διαδικασία και το διάστημα πλήρους ανάρρωσης είναι οι 20 μέρες.

Λαπαροσκόπηση

Πραγματοποιείται με 3 μικρές τομές στο εσωτερικό της κοιλιάς, όπου ο χειρουργός κάνει όλες τις κινήσεις του με το λαπαροσκόπιο. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι μικρή σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο. Με το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, επιστρέφοντας κανονικά στις δραστηριότητές του.

Πως καταλαβαίνει ένας ασθενής ότι πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό;

Από την στιγμή που είναι διαγνωσμένη η κήλη στον ασθενή τα συμπτώματα που συνήθως προοικονομούν το χειρουργείο, είναι ο ξαφνικός και έντονος πόνος και το κοκκίνισμα της περιοχής που βρίσκεται η κήλη. Αν το χειρουργείο δεν γίνει άμεσα, δημιουργείται νέκρωση στο περιεχόμενο της κήλης, με ολέθριες συνέπειες για την ζωή του ατόμου.

Κλείστε ραντεβού τώρα