Η πλειοψηφία των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τις διαταραχές του θυροειδούς αποτελούν κοινά συμπτώματα. Ως εκ τούτου, οι νόσοι του θυρεοειδούς συχνά συγχέονται με άλλες παθήσεις και η διάγνωση τους αργεί να επιβεβαιωθεί.
Για την αποτελεσματική διάγνωση της θυρεοειδοπάθειας κρίνεται απαραίτητη τόσο η εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς, όσο και ο εργαστηριακός έλεγχος για την εξέταση των ορμονών. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η μορφολογία του θυρεοειδούς αδένα με τη βοήθεια του υπερήχου.
Αιματολογικές εξετάσεις
Η ακριβής λειτουργεία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να γίνει αντιληπτή με τη βοήθεια του εργαστηριακού ελέγχου όπου ελέγχονται κυρίως οι εξής θυρεοειδικές ορμόνες:
- TSH
- Τ3
- Τ4
- Αντιθυρεοειδικά αντισώματα – anti-TPO
Η αυξημένη τιμή της TSH, η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση, συνδέεται με μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμό) και αντίστοιχα, η μειωμένη τιμή της TSH υποδεικνύει την αυξημένη λειτουργία του αδένα (υπερθυρεοειδισμό)
Οι κυριότερες ορμόνες που εκκρίνει ο θυρεοειδής αδένας είναι η Τ4 και η Τ3. Η Τ3 παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα σε ένα μικρό μόνο ποσοστό, καθώς το 80% της ορμόνης προκύπτει από την τροποποίηση της Τ4 σε Τ3 στους περιφερικούς ιστούς.
Η εξέταση της τριιωδοθυρονίνης Τ3, σε συνδυασμό με τον έλεγχο της TSH, επιβεβαιώνει τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού, ενώ παράλληλα παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για την εικόνα του ασθενούς.
Απεικονιστικές εξετάσεις
Το υπερηχογράφημα του θυροειδούς επιτρέπει την εξέταση της μορφολογίας του αδένα. Κατά την εξέταση αυτή ελέγχεται το μέγεθος, το σχήμα, καθώς και τυχόν όζοι που έχουν αναπτυχθεί. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού ύποπτων χαρακτηριστικών ενός όζου, όπως υποηχογένεια, η αγγείωση ή οι ασβεστώσεις, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν κακοήθεια. Για την περαιτέρω μελέτη των ύποπτων όζων είναι απαραίτητη η παρακέντηση.
Εξέταση κλινικής εικόνας
Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός έχοντα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και εξετάσει την κλινική εικόνα του ασθενούς, και σε συνδυασμό πάντα με τα ευρήματα των εξετάσεων, θα είναι σε θέση να συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.
Πότε θα πρέπει να απευθυνθεί ο ασθενής σε έναν ειδικό;
Η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον αδένα αυτόν επηρεάζουν λειτουργίες όπως είναι ο μεταβολισμός, η καρδιακή δραστηριότητα αλλά και η ανάπλαση των οστών. Δεδομένου της σημαντικότητας της λειτουργίας του αδένα και των ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να απευθύνονται άμεσα σε έναν εξειδικευμένο Ιατρό σε περίπτωση που παρατηρήσουν σημάδια που φανερώνουν διαταραχή του θυροειδούς. Στις ενδείξεις αυτές περιλαμβάνονται:
- Κόπωση
- Ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους
- Έντονη τριχόπτωση
- Μελαγχολία
Διαταραχές θυρεοειδούς: Ποια η αντιμετώπιση;
Στόχος της αντιμετώπισης των διαταραχών του θυρεοειδούς είναι η επαναφορά των φυσιολογικών επιπέδων των ορμονών που εκκρίνονται από τον αδένα και συνεπώς η αποκατάσταση της λειτουργίας του. Για το σκοπό αυτό, ο Ιατρός σας θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση, βασισμένη στις ανάγκες σας αλλά και τα διεθνή πρωτόκολλα. Η θεραπεία του θυρεοειδούς διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τα αίτια που προκαλούν τη διαταραχή του.
Σε περίπτωση υπερλειτουργίας του αδένα οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
- Φαρμακευτική θεραπεία: Η θεραπευτική αγωγή του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μείωση της παραγωγής ορμονών από τον αδένα.
- Χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου: Ενδείκνυται σε ασθενείς που πάσχουν από τη Νόσο Graves ή από όζους του θυρεοειδούς. Το ραδιενεργό ιώδιο καταστρέφει τα κύτταρα του αδένα, αναστέλλοντας έτσι την υπερλειτουργία του.
- Χειρουργική αφαίρεση: Η αφαίρεση του θυρεοειδούς προσφέρει οριστική θεραπεία. Μετά την ολική θυρεοειδεκτομή, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει τις ορμόνες του θυρεοειδούς σε μορφή χαπιού εφόρου ζωής.
Σε περίπτωση υπολειτουργίας του αδένα η θεραπεία επιτυγχάνεται με τη χορήγηση της ορμόνης που δεν μπορεί να παραχθεί από τον αδένα, δηλαδή της συνθετικής θυροξίνης Τ4.