Μετάβαση στο περιεχόμενο

MENU

oxeirougos

Τα λιπώματα είναι συνήθως ακίνδυνα εξογκώματα στο δέρμα μας. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους, οι οποίοι δημιουργούνται στον υποδόριο ιστό και προκαλούνται από τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Τα λιπώματα γενικά είναι καλοήθεις όγκοι και δεν αποτελούν απειλή για την υγεία μας. Χρειάζεται να αφαιρεθούν, όταν αρχίζουν να αυξάνονται σε μέγεθος ή όταν παρατηρείται πολλαπλή λιπωμάτωση στο σώμα. Στη δεύτερη περίπτωση, δείγμα των λιπωμάτων αφαιρείται και αποστέλλεται για βιοψία, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι είναι καλοήθες.

Παράγοντες κινδύνου

Οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσδιορίσουν τη βασική αιτία εμφάνισης των λιπωμάτων. Ωστόσο, η κύρια πεποίθηση είναι ότι σχετίζονται με τη γενετική ή την κληρονομικότητα. Αν και τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο συχνά σε άνδρες και γενικότερα σε ηλικίες 40 – 60 ετών.

λιπώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως, τα λιπώματα εμφανίζονται με τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Τοπικό οίδημα
 • Το σημείο όπου βρίσκονται είναι μαλακό
 • Όταν τους ασκείται πίεση, φαίνονται να υποχωρούν
 • Έχουν την τάση να κινούνται κάτω από το δέρμα
 • Κάποιες φορές σχετίζονται με πόνο
 • Είναι γενικά μικρά σε μέγεθος (περίπου 5 εκ.)

Τα λιπώματα είναι επικίνδυνα;

Αν και τα λιπώματα δεν είναι επικίνδυνα, κάποιες φορές μπορεί να υποκρύπτουν κάποια κακοήθεια. Στις περιπτώσεις που έχουν εξελιχθεί σε κακοήθεια, τότε γίνεται αναφορά σε λιποσαρκώματα που χαίρουν έγκαιρης χειρουργικής αντιμετώπισης. Τα λιποσαρκώματα εντοπίζονται κυρίως στα άκρα και τον κορμό, ενώ είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τα λιπώματα;

Ένας έμπειρος Γενικός Χειρουργός μπορεί εύκολα να εντοπίσει και να αναγνωρίσει ένα λίπωμα. Αρχικά, συλλέγει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και εξετάζει το ενδεχόμενο κληρονομικότητας των λιπωμάτων. Στη συνέχεια, ακολουθεί κλινική εξέταση και ψηλάφηση του ογκιδίου. Εάν ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο, συλλέγεται δείγμα ιστού και αποστέλλεται προς βιοψία. Σε κάποιες περιπτώσεις, διεξάγεται απεικονιστικός έλεγχος (π.χ. υπερηχογράφημα) που επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Εάν οι εξετάσεις υποδείξουν κάποια ανωμαλία στην εμφάνιση του λιπώματος ή το ογκίδιο είναι σκληρό και ακανόνιστο, μπορεί να ακολουθήσει η χειρουργική αφαίρεσή του.

Χειρουργική Αφαίρεση Λιπωμάτων

Καθώς τα λιπώματα στην πλειονότητα τους είναι ακίνδυνα, δεν απαιτείται πάντοτε η θεραπευτική αντιμετώπιση τους. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ένας ασθενής επιθυμεί την αφαίρεσή τους είναι αισθητικοί. Ωστόσο, η αφαίρεση των λιπωμάτων μπορεί να είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που προκαλούν:

 • Πόνο
 • Μούδιασμα
 • Δυσκολία στην κίνηση (όταν βρίσκονται κοντά στις αρθρώσεις)

Σε κάθε περίπτωση, η μόνη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση τους.

Η χειρουργική αφαίρεση των λιπωμάτων είναι γενικά μια απλή επέμβαση για την οποία χρειάζεται συνήθως τοπική αναισθησία. Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή – όση η διάμετρος του λιπώματος – και αφαιρεί το λίπωμα με ασφάλεια. Για την αφαίρεση των μεγάλων λιπωμάτων ίσως χρειαστεί ολική αναισθησία. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το μέγεθος του λιπώματος, μετά την χειρουργική αφαίρεσή του πρέπει να γίνεται πάντα βιοψία.

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την αφαίρεση του λιπώματος, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις δραστηριότητες του. Τυχόν ενόχληση ή τράβηγμα στο σημείο απ’ όπου αφαιρέθηκε το λίπωμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα.

Από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί ένα λίπωμα από ένα σημείο του σώματος, συνήθως δεν επανεμφανίζεται. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί, στην περίπτωση που το λίπωμα έχει προσεκβολές ή δεν έχει γίνει σωστά η αφαίρεσή του. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, ωστόσο, οι πιθανότητες αυτές είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Κι αυτό γιατί ο χειρουργός αφαιρεί ριζικά το λίπωμα χωρίς να αφήνει υπολείμματα.

Εάν έχετε εντοπίσει κάποιο λίπωμα στο σώμα σας, τότε είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον ειδικό ιατρό. Ένας προληπτικός έλεγχος είναι σημαντικός ώστε να προληφθούν σοβαρές καταστάσεις. Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης είναι Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General και πραγματοποιεί καθημερινά πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο της χειρουργικής, επιλέγει να εφαρμόζει σύγχρονες θεραπείες με όσο το δυνατόν περισσότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού