Ομφαλοκήλη

Αρχική / Κήλες / Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη – Τι είναι

Η ομφαλοκήλη είναι ένα εξόγκωμα σαν πρήξιμο, στον ομφαλό, ή κοντά σε αυτόν και προκύπτει όταν έντερο, ή λίπος περνάει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή τρύπα του ομφαλού. Αυτού του είδους η κήλη συνήθως είναι επώδυνη ενώ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού ο ομφαλικός δακτύλιος είναι στενός και εύκολα μπορεί να προκαλέσει περίσφυξη ή/και νέκρωση του περιεχομένου της ομφαλοκήλης. Πολλά παιδιά εμφανίζουν ομφαλοκήλη κατά τη γέννηση τους.

     

Ομφαλοκήλη – Αίτια

Ο δακτύλιος των μυών και άλλων ιστών που διαμορφώνονται στο σημείο όπου τα αιμοφόρα αγγεία στον ομφάλιο λώρο εισέρχονται στο σώμα του εμβρύου είναι γνωστός ως ομφαλικός δακτύλιος. Αυτό το δαχτυλίδι συνήθως κλείνει πριν γεννηθεί το μωρό. Εάν όμως δεν κλείσει, ο ιστός μπορεί να διογκωθεί μέσα από το άνοιγμα, δημιουργώντας μια κήλη. Γενικά οι ομφαλοκήλες μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, ωστόσο είναι σπάνια μεγαλύτερες από περίπου 2,5 εκατοστά.

Ομφαλοκήλη – Διάγνωση

Η ομφαλοκήλη είναι συνήθως ορατή με γυμνό μάτι, ως ένα μαλακό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα του αφαλού. Η διόγκωση είναι ευκολότερα ορατή όταν το άτομο στέκεται όρθιο ή αυξάνει την ενδοκοιλιακή του πίεση από συνηθισμένες ενέργειες, όπως ο βήχας. Πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να πιέσει την ομφαλοκήλη και το περιεχόμενο της να ξαναμπεί μέσα στην κοιλιά, και συνεπώς να εξαφανιστεί παροδικά. Όμως θα ξαναβγεί με την αμέσως επόμενη αύξηση της πίεσης στην κοιλιά.

Ομφαλοκήλη – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση και οριστική θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση της είτε με μια πολύ μικρή τομή και τοποθέτηση νεώτερων ενδοπεριτοναϊκών πλεγμάτων ή λαπαροσκοπικά μέσω τριών μικρών οπών στα πλάγια της κοιλιάς. Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης είναι επέμβαση ρουτίνας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και επιπλέον επέμβαση για να αποκατασταθεί η όψη της κοιλιάς, αν για παράδειγμα, η κήλη ήταν πολύ μεγάλη και έμεινε πολύ επιπλέον δέρμα.

Μετεγχειρητική πορεία

Οι επιπλοκές από την επέμβαση αποκατάστασης ομφαλοκήλης είναι εξαιρετικά σπάνιες, ωστόσο ο γιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά με το τι πρέπει να προσέχετε και τι να περιμένετε κατά την μετεγχειρητική σας πορεία, καθώς και ποιες εξετάσεις να κάνετε, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν ομαλά.

Κλείστε ραντεβού τώρα