Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης (ή πολύποδες χολής) είναι προβολές της εσωτερικής επιφάνειας (του βλεννογόνου) του οργάνου. Υπολογίζεται ότι στο 1 – 5% των ενηλίκων, κυρίως των ανδρών, ανευρίσκονται τυχαία πολύποδες. Συνήθως, η πάθηση διαγιγνώσκεται κατά τον έλεγχο με υπερηχογράφημα, κατά την εξέταση ρουτίνας ή κατά τη διερεύνηση άλλων ενοχλημάτων.
Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης στην πλειονότητά τους είναι υπερπλασίες ή εναποθέσεις λιπιδίων και χοληστερόλης στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης διαχωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις, ωστόσο στην πλειονότητα τους είναι καλοήθεις.
Η πλέον σημαντική ένδειξη κακοήθειας είναι το μέγεθος του πολύποδα. Όσο αυτό αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες κακοήθειας. Σχεδόν όλοι οι πολύποδες από 20 χιλιοστά και άνω είναι κακοήθεις. Ο πιο συχνός τύπος κακοήθους πολύποδα στη χοληδόχο κύστη είναι το αδενοκαρκίνωμα.
Η συχνότητα εμφάνισης πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 1% και 7%. Η συχνότητα εμφάνισης αδενωμάτων (που θεωρούνται προ-καρκινωματώδη) σε ανθρώπους που έχουν πολύποδες στη χοληδόχο κύστη είναι κάτω από 5%.
Αρκετές μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι οι πολύποδες στη χολή με διάμετρο πάνω από 1 cm είχαν αυξημένη πιθανότητα να είναι αδενώματα, εκ των οποίων οι μισοί ανέπτυξαν καρκίνο. Για το λόγο αυτό οι πολύποδες με μέγεθος πάνω από 1 εκατοστό θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά με χολοκυστεκτομή.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό που προκαλεί τους πολύποδες χοληδόχου κύστης. Μάλιστα, δεν έχει αποδειχθεί κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των πολυπόδων με την ηλικία ή με κληρονομικούς παράγοντες. Αυτό που φαίνεται πως σχετίζεται σημαντικά με την εμφάνισή τους είναι η αδυναμία του οργανισμού να διασπά τα λίπη. Είναι, δηλαδή, πιθανό, ασθενείς που δεν μπορούν να διασπάσουν καλά τα λίπη να εμφανίσουν πολύποδες.
Χοληστερινικοί πολύποδες (ή ψευδοπολύποδες) | Είναι οι πλέον συνήθεις πολύποδες (60% – 70%). Αποτελούν συσσώματα κρυστάλλων χοληστερίνης. Δεν μεγαλώνουν πέραν των 10 mm, δεν εξαλλάσσονται και είναι πολλές φορές πολλαπλοί.
|
Φλεγμονώδεις πολύποδες | Δεν εξαλλάσσονται και απαντούν σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας.
|
Αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα | Αποτελούν τη μόνη πιθανή αιτία εξαλλαγής σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως, το οποίο αποτελεί και τον κακοηθέστερο και πλέον επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Αναπτύσσονται από 5 έως 20 χιλιοστά και κατά κανόνα είναι μονήρεις.
|
Αδενομυωματώδεις πολύποδες ή αδενομύωση | Εμφανίζεται σαν πάχυνση της χοληδόχου κύστεως κυρίως στον πυθμένα αυτής. Παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Έχει συνδεθεί με κακοήθη εξαλλαγή και παρουσιάζεται στο 20% των περιπτώσεων. |
Οι περισσότεροι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Μάλιστα εντοπίζονται σε τυχαίο προληπτικό έλεγχο, σε απεικονιστική εξέταση (υπερηχογράφημα) άνω κοιλίας. Συχνά, ωστόσο, συνυπάρχουν με χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) και δημιουργείται η εντύπωση ότι τα συμπτώματα οφείλονται στους πολύποδες.
Ανεξάρτητα από την ταξινόμησή τους, οι πολύποδες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο που προσομοιάζει με αυτόν του κολικού. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά της τυπικής χολολιθίασης, όπως:
Καμία απεικονιστική μέθοδος δεν μπορεί να διαχωρίσει εάν οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη είναι κακοήθεις ή καλοήθεις. Ωστόσο, μια ασφαλής και έγκυρη διάγνωση περιλαμβάνει έναν προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα), αξονική τομογραφία ή/και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.
Έτσι, ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, καθώς και τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι βλάβες παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες. Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα βοηθήσουν τον ιατρό να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά τους και, κυρίως, να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξέλιξης σε καρκίνο της χοληδόχου κύστης.
Η θεραπεία των πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη θα εξαρτηθεί από:
Ανάλογα με την κλινική εικόνα της πάθησης αυτό που ακολουθεί είναι:
Στους ασυμπτωματικούς ασθενείς η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος του πολύποδα και συμπεραίνονται τα εξής:
Εξαίρεση! Η χολοκυστεκτομή συνιστάται σε ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα και πολύποδες χοληδόχου κύστεως ανεξαρτήτως μεγέθους.
Σε συμπτωματικούς ασθενείς:
Management and follow-up of gallbladder polyps
Joint guidelines between the European Society of Gastrointestinal and Abdominal Radiology (ESGAR), European Association for Endoscopic Surgery and other
Interventional Techniques (EAES), International Society of Digestive Surgery – European Federation (EFISDS) and European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE)
Eur Radiol. 2017; 27(9): 3856–3866
Τα τελευταία 20 χρόνια η μέθοδος εκλογής για την χολοκυστεκτομή είναι η Λαπαροσκοπική τεχνική, η οποία έχει αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως την κλασσική και άκρως επώδυνη ανοικτή επέμβαση. Σήμερα πλέον, η επέμβαση της χολοκυστεκτομής γίνεται και Ρομποτικά, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος daVinci Xi. Με τη ρομποτική εξασφαλίζεται ασύγκριτη ακρίβεια κινήσεων, εξαιρετική ευκρίνεια και απεικόνιση των ανατομικών δομών και ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Η ρομποτική χειρουργική επιλέγεται μετά από συνεννόηση του ασθενούς με τον ιατρό. Μάλιστα, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως:
Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα είναι εφικτά μόνο στα χέρια του κατάλληλου χειρουργού. Κι αυτό γιατί, μόνο ένας εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός (Console Surgeon) είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το ρομποτικό μηχάνημα με ασφάλεια.
Ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης είναι εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον στις παθήσεις της χοληδόχου κύστης. Ο ιατρός είναι άρτια εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική, ενώ παράλληλα έχει πολυετή εμπειρία στη διενέργεια χολοκυστεκτομών. Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού!
Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.
Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα - Παρασκευή
8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30
Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού