Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης

Αρχική / Λαπαροσκοπική Χειρουργική / Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης

Πολύποδες χοληδόχου κύστης

 

Τί είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη (ή πολύποδες χολής) είναι προβολές της εσωτερικής επιφάνειας (του βλεννογόνου) του οργάνου. Υπολογίζεται ότι στο 1-5% των ενηλίκων, κυρίως των ανδρών, ανευρίσκονται τυχαία πολύποδες, συνήθως κατά τον έλεγχο με υπερηχογράφημα, είτε σε εξέταση ρουτίνας είτε για τη διερεύνηση άλλων ενοχλημάτων.

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης στην πλειονότητά τους είναι υπερπλασίες ή εναποθέσεις λιπιδίων και χοληστερόλης στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης,

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης διαχωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Στην πλειονότητα τους είναι καλοήθεις. Ο πιο συχνός τύπος κακοήθους πολύποδα στη χοληδόχο κύστη είναι το αδενοκαρκίνωμα. Η πλέον σημαντική ένδειξη κακοήθειας είναι το μέγεθος του πολύποδα. Όσο αυτό αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες κακοήθειας. Σχεδόν όλοι οι πολύποδες από 20 χιλιοστά και άνω είναι κακοήθεις.

Η συχνότητα εμφάνισης πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 1% και 7%. Η συχνότητα εμφάνισης αδενωμάτων (που θεωρούνται προ-καρκινωματώδη) σε ανθρώπους που έχουν πολύποδες στη χοληδόχο κύστη είναι κάτω από 5%. Αρκετές μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι οι πολύποδες στη χολή με διάμετρο πάνω από 1 cm είχαν αυξημένη πιθανότητα να είναι αδενώματα, εκ των οποίων οι μισοί ανέπτυξαν καρκίνο. Για το λόγο αυτό οι πολύποδες με μέγεθος πάνω από 1 εκατοστό θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά (χολοκυστεκτομή).

Οι πλέον συνήθεις μορφές πολύποδα στην χοληδόχο κύστη είναι:

Οι χοληστερινικοί πολύποδες (ή ψευδοπολύποδες) οι οποίοι αποτελούν συσσώματα κρυστάλλων χοληστερίνης. Δεν μεγαλώνουν πέραν των 10mm, δεν εξαλλάσσονται και είναι πολλές φορές πολλαπλοί και οι πλέον συνήθεις (60%-70%)

Οι φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι και αυτοί δεν εξαλλάσσονται, απαντούν σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας.

Οι αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα, οι οποίοι αποτελούν την μόνη πιθανή αιτία εξαλλαγής σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως, το οποίο αποτελεί και τον κακοηθέστερο και πλέον επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Αναπτύσσονται από 5 έως 20 χιλιοστά και κατά κανόνα είναι μονήρεις.

Οι αδενομυωματώδεις πολύποδες ή αδενομύωση, εμφανίζεται σαν πάχυνση της χοληδόχου κύστεως κυρίως στον πυθμένα αυτής. Παρουσιάζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει συνδεθεί με κακοήθη εξαλλαγή και παρουσιάζεται στο 20% των περιπτώσεων.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη δεν εμφανίζουν συμπτώματα και εντοπίζονται σε τυχαίο προληπτικό έλεγχο, σε απεικονιστική εξέταση (υπερηχογράφημα) άνω κοιλίας. Συχνά ωστόσο συνυπάρχουν με χολολιθίαση και δημιουργείται η εντύπωση ότι τα συμπτώματα οφείλονται στους πολύποδες Ανεξάρτητα από την ταξινόμησή τους οι πολύποδες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο που προσομοιάζει με αυτόν του κολικού ή και σε συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά της τυπικής χολολιθίασης, όπως

 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Πόνος στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής περιοχής
 • Πεπτική διαταραχή

Διάγνωση

Καμία απεικονιστική μέθοδος δεν μπορεί να διαχωρίσει εάν οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη είναι κακοήθεις ή καλοήθεις. Ωστόσο ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών που εμφανίζουν οι βλάβες σε προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα), και τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας ή/και του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, έγκυρη διάγνωση.

Αντιμετώπιση των πολύποδων της χοληδόχου κύστης

Η θεραπεία των πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη θα εξαρτηθεί από:

 • τη συμπτωματολογία του ασθενούς,
 • την ύπαρξη πιθανών παραγόντων κινδύνου για κακοήθεια,
 • τον τύπο του πολύποδα (αν μπορεί να προσδιοριστεί ακτινολογικά),
 • την μορφολογία του πολύποδα (sessile polyp)
 • τον ρυθμό ανάπτυξης τους
 • και φυσικά το μέγεθός τους

Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα βοηθήσουν το γιατρό να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά τους και, κυρίως, να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξέλιξης σε καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Εάν η διάμετρος του πολύποδα είναι μεγαλύτερη από 6 mm, και ο ασθενής είναι ανω των 50 ετών συνιστάται γενικά η διενέργεια χολοκυστεκτομής, αφού η πιθανότητα κακοήθειας αρχίζει να αυξάνεται.

Αρκετές φορές, όπου δεν υπάρχει ένδειξη κινδύνου για κακοήθεια, δεν πραγματοποιείται κάποια παρεμβατική ενέργεια και η πάθηση ελέγχεται τακτικά ανά έξι ή δώδεκα μήνες.

Εάν συνυπάρχει χολολιθίαση ή εμφανιστούν συμπτώματα φλεγμονής (πιθανή παρουσία ψευδοπολυπόδων),  επιβάλλεται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Μου βρήκαν πολύποδα στη χολή σε υπέρηχο: Πότε συνιστάται χολοκυστεκτομή;

Στους ασυμπτωματικούς ασθενείς η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος του πολύποδα ως εξής:

 • >20 mm: Είναι συνήθως κακοήθεις και πρέπει να αφαιρούνται (χολοκυστεκτομή).
 • 10-20 mm: Δυνητικά κακοήθεις και πρέπει να αφαιρούνται (χολοκυστεκτομή).
 • 6-9 mm: Αν συνυπάρχουν παράγοντες αυξημένου κινδύνου (ηλικία >50 ετών, συνύπαρξη λίθων, σκληρυντική χολαγγειϊτιδα, αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης) θα πρέπει να προγραμματιστεί η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αν δεν συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες τότε απαιτείται παρακολούθηση με υπέρηχο κάθε 6 μήνες για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια κάθε χρόνο. Αν μεγαλώσουν, πρέπει να αφαιρούνται.
 • Έως 5 mm: Συνήθως είναι καλοήθεις και αποτελούν χοληστερόλωση. Απαιτείται επαναληπτικό υπέρηχο σε 1 χρόνο.
 • Εξαίρεση! Χολοκυστεκτομή συνιστάται σε ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα και πολύποδες χοληδόχου κύστεως ανεξαρτήτως μεγέθους.

 

Σε συμπτωματικούς ασθενείς:

 • Εάν υπάρχει κωλικός χοληφόρων ή παγκρεατίτιδα συνιστάται χολοκυστεκτομή, που θα βελτιώσει τα συμπτώματα.
 • Εάν υπάρχουν μη ειδικά συμπτώματα (όπως δυσπεπτικά ενοχλήματα), τότε η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος, όπως και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

 


Management and follow-up of gallbladder polyps

Joint guidelines between the European Society of Gastrointestinal and Abdominal Radiology (ESGAR), European Association for Endoscopic Surgery and other
Interventional Techniques (EAES), International Society of Digestive Surgery – European Federation (EFISDS) and European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE)
Eur Radiol. 2017; 27(9): 3856–3866

 

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης διενεργείται Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά

Τα τελευταία 20 χρόνια η μέθοδος εκλογής για την χολοκυστεκτομή είναι η Λαπαροσκοπική τεχνική, η οποία έχει αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως την κλασσική και άκρως επώδυνη ανοικτή επέμβαση. Σήμερα πλέον, η επέμβαση της χολοκυστεκτομής γίνεται και Ρομποτικά, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος daVinci Xi, που προσφέρει ασύγκριτη ακρίβεια κινήσεων, εξαιρετική ευκρίνεια και απεικόνιση των ανατομικών δομών, και ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Οφέλη

 • Πολύ μικρές τομές (τρεις μικρές οπές 5-10 χιλιοστών)
 • Εξιτήριο από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες
 • Σχεδόν ανύπαρκτος πόνος μετά την επέμβαση
 • Τάχιστη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Για ραντεβού και πληροφορίες