Μετάβαση στο περιεχόμενο

MENU

oxeirougos

Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης (ή πολύποδες χολής) είναι προβολές της εσωτερικής επιφάνειας (του βλεννογόνου) του οργάνου. Υπολογίζεται ότι στο 1 – 5% των ενηλίκων, κυρίως των ανδρών, ανευρίσκονται τυχαία πολύποδες. Συνήθως, η πάθηση διαγιγνώσκεται κατά τον έλεγχο με υπερηχογράφημα, κατά την εξέταση ρουτίνας ή κατά τη διερεύνηση άλλων ενοχλημάτων.

Είναι επικίνδυνοι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης στην πλειονότητά τους είναι υπερπλασίες ή εναποθέσεις λιπιδίων και χοληστερόλης στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης διαχωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις, ωστόσο στην πλειονότητα τους είναι καλοήθεις.

Η πλέον σημαντική ένδειξη κακοήθειας είναι το μέγεθος του πολύποδα. Όσο αυτό αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες κακοήθειας. Σχεδόν όλοι οι πολύποδες από 20 χιλιοστά και άνω είναι κακοήθεις. Ο πιο συχνός τύπος κακοήθους πολύποδα στη χοληδόχο κύστη είναι το αδενοκαρκίνωμα.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Συχνότητα

Η συχνότητα εμφάνισης πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 1% και 7%. Η συχνότητα εμφάνισης αδενωμάτων (που θεωρούνται προ-καρκινωματώδη) σε ανθρώπους που έχουν πολύποδες στη χοληδόχο κύστη είναι κάτω από 5%.

Αρκετές μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι οι πολύποδες στη χολή με διάμετρο πάνω από 1 cm είχαν αυξημένη πιθανότητα να είναι αδενώματα, εκ των οποίων οι μισοί ανέπτυξαν καρκίνο. Για το λόγο αυτό οι πολύποδες με μέγεθος πάνω από 1 εκατοστό θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά με χολοκυστεκτομή.

 

Ποια είναι τα αίτια;

Δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό που προκαλεί τους πολύποδες χοληδόχου κύστης. Μάλιστα, δεν έχει αποδειχθεί κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των πολυπόδων με την ηλικία ή με κληρονομικούς παράγοντες. Αυτό που φαίνεται πως σχετίζεται σημαντικά με την εμφάνισή τους είναι η αδυναμία του οργανισμού να διασπά τα λίπη. Είναι, δηλαδή, πιθανό, ασθενείς που δεν μπορούν να διασπάσουν καλά τα λίπη να εμφανίσουν πολύποδες.

 

Συνήθεις μορφές πολύποδα στη χοληδόχο κύστη

 Χοληστερινικοί πολύποδες (ή ψευδοπολύποδες)Είναι οι πλέον συνήθεις πολύποδες (60% – 70%). Αποτελούν συσσώματα κρυστάλλων χοληστερίνης. Δεν μεγαλώνουν πέραν των 10 mm, δεν εξαλλάσσονται και είναι πολλές φορές πολλαπλοί.

 

 Φλεγμονώδεις πολύποδεςΔεν εξαλλάσσονται και απαντούν σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας.

 

 Αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματαΑποτελούν τη μόνη πιθανή αιτία εξαλλαγής σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως, το οποίο αποτελεί και τον κακοηθέστερο και πλέον επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Αναπτύσσονται από 5 έως 20 χιλιοστά και κατά κανόνα είναι μονήρεις.

 

 Αδενομυωματώδεις πολύποδες ή αδενομύωσηΕμφανίζεται σαν πάχυνση της χοληδόχου κύστεως κυρίως στον πυθμένα αυτής. Παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Έχει συνδεθεί με κακοήθη εξαλλαγή και παρουσιάζεται στο 20% των περιπτώσεων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι περισσότεροι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Μάλιστα εντοπίζονται σε τυχαίο προληπτικό έλεγχο, σε απεικονιστική εξέταση (υπερηχογράφημα) άνω κοιλίας. Συχνά, ωστόσο, συνυπάρχουν με χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) και δημιουργείται η εντύπωση ότι τα συμπτώματα οφείλονται στους πολύποδες.

Ανεξάρτητα από την ταξινόμησή τους, οι πολύποδες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο που προσομοιάζει με αυτόν του κολικού. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά της τυπικής χολολιθίασης, όπως:

 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Πόνος στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής περιοχής
 • Πεπτική διαταραχή

 

πολύποδες χοληδόχου κύστης

Πώς γίνεται η διάγνωση για τους πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Καμία απεικονιστική μέθοδος δεν μπορεί να διαχωρίσει εάν οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη είναι κακοήθεις ή καλοήθεις. Ωστόσο, μια ασφαλής και έγκυρη διάγνωση περιλαμβάνει έναν προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα), αξονική τομογραφία ή/και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.

Έτσι, ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, καθώς και τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι βλάβες παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες. Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα βοηθήσουν τον ιατρό να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά τους και, κυρίως, να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξέλιξης σε καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Αντιμετώπιση των πολυπόδων χοληδόχου κύστης

Η θεραπεία των πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη θα εξαρτηθεί από:

 • τη συμπτωματολογία του ασθενούς,
 • την ύπαρξη πιθανών παραγόντων κινδύνου για κακοήθεια,
 • τον τύπο του πολύποδα (αν μπορεί να προσδιοριστεί ακτινολογικά),
 • την μορφολογία του πολύποδα (sessile polyp)
 • τον ρυθμό ανάπτυξης τους
 • το μέγεθός τους

Ανάλογα με την κλινική εικόνα της πάθησης αυτό που ακολουθεί είναι:

 • Εάν η διάμετρος του πολύποδα είναι μεγαλύτερη από 6 mm, και ο ασθενής είναι άνω των 50 ετών, η πιθανότητα κακοήθειας αρχίζει να αυξάνεται. Για αυτό συνιστάται γενικά η διενέργεια χολοκυστεκτομής.
 • Αρκετές φορές, όπου δεν υπάρχει ένδειξη κινδύνου για κακοήθεια, δεν πραγματοποιείται κάποια παρεμβατική ενέργεια και η πάθηση ελέγχεται τακτικά ανά έξι ή δώδεκα μήνες.
 • Εάν συνυπάρχει χολολιθίαση ή εμφανιστούν συμπτώματα φλεγμονής (πιθανή παρουσία ψευδοπολυπόδων), επιβάλλεται η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Μου βρήκαν πολύποδα στη χολή σε υπέρηχο: Πότε συνιστάται χολοκυστεκτομή;

Στους ασυμπτωματικούς ασθενείς η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος του πολύποδα και συμπεραίνονται τα εξής:

 • >20 mm: Είναι συνήθως κακοήθεις και πρέπει να αφαιρούνται (χολοκυστεκτομή).
 • 10-20 mm: Είναι δυνητικά κακοήθεις και πρέπει να αφαιρούνται (χολοκυστεκτομή).
 • 6-9 mm: Αν συνυπάρχουν παράγοντες αυξημένου κινδύνου (ηλικία >50 ετών, συνύπαρξη λίθων, σκληρυντική χολαγγειϊτιδα, αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης) θα πρέπει να προγραμματιστεί η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αν δεν συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες τότε απαιτείται παρακολούθηση με υπέρηχο κάθε 6 μήνες για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια κάθε χρόνο. Αν μεγαλώσουν, πρέπει να αφαιρούνται.
 • Έως 5 mm: Συνήθως είναι καλοήθεις και αποτελούν χοληστερόλωση. Απαιτείται επαναληπτικός υπέρηχος σε 1 χρόνο.

Εξαίρεση! Η χολοκυστεκτομή συνιστάται σε ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα και πολύποδες χοληδόχου κύστεως ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σε συμπτωματικούς ασθενείς:

 • Εάν υπάρχει κωλικός χοληφόρων ή παγκρεατίτιδα συνιστάται χολοκυστεκτομή που θα βελτιώσει τα συμπτώματα.
 • Εάν υπάρχουν μη ειδικά συμπτώματα (όπως δυσπεπτικά ενοχλήματα), τότε η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος, όπως και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

 

Management and follow-up of gallbladder polyps
Joint guidelines between the European Society of Gastrointestinal and Abdominal Radiology (ESGAR), European Association for Endoscopic Surgery and other
Interventional Techniques (EAES), International Society of Digestive Surgery – European Federation (EFISDS) and European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE)
Eur Radiol. 2017; 27(9): 3856–3866

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης διενεργείται Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά

 

Τα τελευταία 20 χρόνια η μέθοδος εκλογής για την χολοκυστεκτομή είναι η Λαπαροσκοπική τεχνική, η οποία έχει αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως την κλασσική και άκρως επώδυνη ανοικτή επέμβαση. Σήμερα πλέον, η επέμβαση της χολοκυστεκτομής γίνεται και Ρομποτικά, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος daVinci Xi. Με τη ρομποτική εξασφαλίζεται ασύγκριτη ακρίβεια κινήσεωνεξαιρετική ευκρίνεια και απεικόνιση των ανατομικών δομών και ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Γιατί να επιλέξει κανείς τη Ρομποτική Χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική επιλέγεται μετά από συνεννόηση του ασθενούς με τον ιατρό. Μάλιστα, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως:

 • Πολύ μικρές τομές (τρεις μικρές οπές 5 – 10 χιλιοστών)
 • Ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
 • Εξιτήριο από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες
 • Σχεδόν ανύπαρκτος πόνος μετεγχειρητικά
 • Τάχιστη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

 

Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα είναι εφικτά μόνο στα χέρια του κατάλληλου χειρουργού. Κι αυτό γιατί, μόνο ένας εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός (Console Surgeon) είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το ρομποτικό μηχάνημα με ασφάλεια.

Ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης είναι εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον στις παθήσεις της χοληδόχου κύστης. Ο ιατρός είναι άρτια εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική, ενώ παράλληλα έχει πολυετή εμπειρία στη διενέργεια χολοκυστεκτομών. Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού!

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού