Ενημερωτικά Άρθρα

Βουβωνική περιοχή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

By 3 Αυγούστου 20225 Αυγούστου, 2022No Comments

Βουβωνική περιοχή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι περιλαμβάνει η βουβωνική περιοχή;

Η βουβωνική περιοχή, ή βουβωνική χώρα, είναι η ανατομική περιοχή πάνω από τον μηρό, χαμηλά στην περιοχή της κοιλιάς, κοντά στα γεννητικά όργανα. Ουσιαστικά, συνδέει την κοιλιακή χώρα με τα κάτω άκρα. Περιλαμβάνει σημαντικές δομές της κάτω κοιλίας, όπως:

 • τμήμα του περιτόναιου
 • μύες
 • τένοντες

Οι δομές της βουβωνικής περιοχής υποστηρίζονται από τα οστά της πυέλου (λεκάνης) και πιο συγκεκριμένα από:

 • την άνω πρόσθια λαγόνιο άκανθα (τμήμα του λαγόνιου οστού)
 • το ηβικό φύμα (τμήμα του ηβικού οστού)

 

Παρόλο που είναι μια μικρή περιοχή, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Συγκεκριμένα, από τη βουβωνική περιοχή διέρχονται αγγεία ζωτικής σημασίας όπως η μηριαία αρτηρία και η μηριαία φλέβα. Επιπλέον περιλαμβάνει τον βουβωνικό πόρο, ένα «τούνελ» από το οποίο διέρχονται τα νεύρα της περιοχής, καθώς και επιμέρους δομές του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα και της γυναίκας. Τέλος, στη βουβωνική περιοχή εντοπίζονται σημαντικοί λεμφαδένες του οργανισμού.

Εξειδικευμένος Χειρουργός
Ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης εξειδικεύεται στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, με εκτεταμένη εμπειρία και αδιάκοπη εξέλιξη με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις. Θέτει πάνω από όλα την άμεση και οριστική θεραπεία των ασθενών, με εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα χωρίς ταλαιπωρία. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες ή εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα σας ανησυχήσει!
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Τι προκαλεί διόγκωση στη βουβωνική περιοχή;

Η διόγκωση στη βουβωνική περιοχή μπορεί να προκληθεί από πολλές και διαφορετικές αιτίες. Μάλιστα, οι ασθένειες οι οποίες εμφανίζουν φλεγμονή στην περιοχή κατατάσσονται από ήπιες έως και πολύ σοβαρές.

Ορισμένες αιτίες διόγκωσης στη βουβωνική περιοχή, είναι οι παρακάτω:

 • Βουβωνοκήλη
 • Λεμφαδενοπάθεια
 • Αλλεργική αντίδραση
 • Καλοήθης κύστη
 • Λίπωμα
 • Τραυματισμός στην περιοχή
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Συστροφή των όρχεων ή κρυψορχία
 • Καρκίνος

 

Εάν παρατηρήσετε διόγκωση στη βουβωνική περιοχή, επικοινωνήστε με τον Δρ. Αρχοντοβασίλη. Ο Γενικός Χειρουργός Φώτης Αρχοντοβασίλης είναι άρτια καταρτισμένος και είναι σε θέση να εντοπίσει την αιτία του προβλήματός σας και ταυτόχρονα να σας οδηγήσει στην κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπεία. Επιπλέον, έχει υπερ-εξειδικευτεί στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός με τη διάκριση Master Surgeon στη χειρουργική αποκατάσταση κηλών κοιλιακού τοιχώματος. Κλείστε σήμερα το διαγνωστικό σας ραντεβού!

βουβωνική περιοχή

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση για την αιτία διόγκωσης στη βουβωνική περιοχή;

Ο Ιατρός, προκειμένου να προχωρήσει στη διάγνωση της αιτίας της διόγκωσης, θα σας ζητήσει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Ακολούθως, θα σας ρωτήσει για τα πιθανά επιπλέον συμπτώματα που παρουσιάζετε πέραν της διόγκωσης. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση με:

 • ψηλάφηση των λεμφαδένων και της διογκωμένης περιοχής
 • εξέταση της περιοχής των γεννητικών οργάνων
 • εξέταση της πυέλου

Συμπληρωματικά, μπορεί να ζητηθούν περαιτέρω απεικονίστηκες εξετάσεις, ή και εξετάσεις αίματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διάγνωση του Ιατρού.

 

Διόγκωση στη Βουβωνική περιοχή και Βουβωνοκήλη

Η Βουβωνοκήλη είναι μια συχνή πάθηση η οποία αναφέρεται στην παθολογική πρόπτωση κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου (συχνότερα εντέρου) έξω από την κοιλιά, μέσω του βουβωνικού πόρου. Τα αίτια πρόκλησης της βουβωνοκήλης ποικίλουν ανά ασθενή, αλλά συνήθως εμφανίζεται λόγω της έντονης ενδοκοιλιακής πίεσης. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης, είναι η διόγκωση στη βουβωνική περιοχή η οποία επιβαρύνεται υπό ορισμένες συνθήκες (π.χ. βήχας).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βουβωνοκήλη ποτέ δεν υποστρέφει αλλά πάντα εξελίσσεται. Για το λόγο αυτό, δε θα πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία, αλλά αντιθέτως πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα από τη στιγμή που θα διαγνωστεί. Εάν η βουβωνοκήλη δεν αντιμετωπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιξη κήλης. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σοβαρή και αποτελεί απειλή για τη ζωή του ασθενούς.

Θεραπεία Βουβωνοκήλης

Η οριστική θεραπεία για τη βουβωνοκήλη είναι αποκλειστικά η χειρουργική αντιμετώπιση. Οι πλέον σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση τους βουβωνοκήλης είναι:

 • Τεχνική ONSTEP: Ανήκει στην ομάδα των τεχνικών TIPP, οι οποίες γίνονται με μια πολύ μικρή τομή. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ένα και μοναδικό μονό πλέγμα, ειδικά φτιαγμένο για την τεχνική ONSTEP.
 • Κλασική Λαπαροσκοπική τεχνική (TAPP): Προϋποθέτει την είσοδο στη βουβωνική περιοχή μέσα από τρεις μικρές οπές. Αφού αποκατασταθεί η κήλη και τοποθετηθεί το ειδικό πλέγμα, ο Χειρουργός επανασυρράφει το περιτόναιο.
 • Ενδοσκοπική τεχνική (ΤΕP): Προηγμένη τεχνικά από την κλασική Λαπαροσκοπική χειρουργική που απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση του Χειρουργού.
 • Τεχνική eTEP: Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μορφή της τεχνικής TEP και μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά και Ρομποτικά.
 • Ρομποτική τεχνική αποκατάστασης: Πραγματοποιείται με το υπερσύγχρονο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα daVinci Xi. Με το ρομποτικό σύστημα μπορούν να γίνουν οι τεχνικές TAPP, TEP και eTEP, με την προϋπόθεση ο Χειρουργός να είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος στη Ρομποτική Χειρουργική.
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Για ραντεβού και πληροφορίες καλέστε στο 2106502850