Ενημερωτικά Άρθρα

Περίσφιξη κήλης: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη;

By 4 Νοεμβρίου 202110 Φεβρουαρίου, 2022No Comments

Περίσφιξη κήλης: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη;

Η περίσφιξη κήλης είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη επιπλοκή των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, κατά την οποία ένα τμήμα σπλάχνου εκτίθεται μόνιμα εκτός του κοιλιακού τοιχώματος. Τα αποτελέσματα από μία περίσφιξη κήλης είναι μεγάλης σοβαρότητας και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και τη ζωή του ασθενούς. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της επιπλοκής αυτής.

 

Τι είναι η κήλη και πώς δημιουργείται;

Μία κήλη του κοιλιακού τοιχώματος είναι ουσιαστικά ένα τμήμα σπλάχνου (συνήθως λεπτού εντέρου) ή λιπώδους ιστού, που διαπερνά το κοιλιακό μυϊκό τοίχωμα μέσω κάποιας ασυνέχειας σε αυτό. Η δημιουργία κήλης οφείλεται σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και, οπτικά, παρατηρείται ως εξόγκωμα.

Ανάλογα με την ικανότητα επαναφοράς στην αρχική τους θέση με εφαρμογή εξωτερικής πίεσης, οι κήλες χαρακτηρίζονται ως ανατασσόμενες ή μη. Στην περίπτωση μιας μη ανατασσόμενης κήλης, υπάρχει ο κίνδυνος της μόνιμης απόφραξης, δηλαδή της περίσφιξης.

Εξειδικευμένος Χειρουργός
Ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ελλάδα με διάκριση ως Master Surgeon of Excellence για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η εξαιρετικά σημαντική διάκριση απονεμήθηκε από τον κορυφαίο Αμερικανικό Οργανισμό Χειρουργικών Πιστοποιήσεων (SRC). Τα τελευταία χρόνια, ο Dr. Αρχοντοβασίλης αποτελεί πιστοποιημένο, επίσημο εκπαιδευτή της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας (ΕΧΕ), επιτελώντας αξιοσημείωτο έργο στην εκπαίδευση νέων χειρουργών. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί, καθώς η άμεση θεραπεία είναι το «κλειδί» για την υγεία σας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία μίας κήλης;

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση μίας κήλης εξαρτώνται από τον τύπο της κήλης. Παρόλα αυτά, κατά γενικό κανόνα, οι παράγοντες αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης που μπορούν να δημιουργήσουν μία κήλη είναι οι εξής:

 • άρση μεγάλου βάρους – σε βάθος χρόνου ή απότομη
 • χρόνιος βήχας
 • παχυσαρκία
 • δυσκοιλιότητα
 • εγκυμοσύνη

 

Πώς προκύπτει μία περίσφιξη κήλης;

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η περίσφιξη κήλης είναι η κατάσταση κατά την οποία το προπίπτον όργανο ή λίπος αποφράσσεται μόνιμα εκτός του κοιλιακού τοιχώματος. Ταυτόχρονα, δέχεται πίεση που έχει ως αποτέλεσμα:

 • διαταραχή στην κυκλοφορία του περιεχομένου της κήλης (κυρίως για το λεπτό έντερο)
 • διακοπή σωστής κυκλοφορίας του αίματος στο εσωτερικό της κήλης
 • σοβαρή πιθανότητα νέκρωσης του ιστού
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

περίσφιξη κήλης

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η περίσφιξη κήλης;

Τα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι έχει προκληθεί περίσφιξη κήλης δε θα πρέπει να αγνοηθούν από τον ασθενή. Μάλιστα, αυτός θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό, προκειμένου η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Τέτοια συμπτώματα είναι:

 • έντονος πόνος στην κοιλιά
 • ναυτία και εμετός
 • τοπικό οίδημα και ερυθρότητα
 • δυσκοιλιότητα
 • αίμα στα κόπρανα
 • πυρετός
 • ταχυπαλμία

 

Ενημερώστε άμεσα τον Δρ. Φώτη Αρχοντοβασίλη σε περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

περίσφιξη κήλης συμπτώματα

Πώς αντιμετωπίζεται η περίσφιξη κήλης;

Η περίσφιξη κήλης είναι μια κατάσταση που χρήζει επείγουσας χειρουργικής αντιμετώπισης, η οποία είναι και ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της επιπλοκής αυτής. Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα εκτελέσει τις απαιτούμενες χειρουργικές ενέργειες.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτή η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και χειρουργικής αντιμετώπισης οποιασδήποτε κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, καθώς και η γνώση και εξειδίκευση του χειρουργού που θα αναλάβει την αποκατάσταση.

περίσφιξη κήλης χειρουργείο

Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα ή αντιμετωπίζετε πρόβλημα κήλης, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο και πιστοποιημένο Γενικό Χειρουργό Dr. Αρχοντοβασίλη. Είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός με τις διακρίσεις Master Surgeon και Surgeon of Excellence από τον μεγαλύτερο διεθνώς φορέα χειρουργικών πιστοποιήσεων SRC. Ο Dr. Αρχοντοβασίλης είναι Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General και κατέχει σε βάθος όλες τις νεότερες χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης κηλών με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο.

Για ραντεβού και πληροφορίες καλέστε στο 2106502850
Πατήστε εδώ