Ενημερωτικά Άρθρα

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κήλες;

By 6 Ιουλίου 2022No Comments

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κήλες;

Ο όρος «κήλη» αναφέρεται στην προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς, μέσω ενός χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο κοιλιακό τοίχωμα. Υπάρχουν ορισμένα σημεία στο σώμα μας, τα οποία δέχονται περισσότερη πίεση και αποδυναμώνονται πιο εύκολα. Όταν λοιπόν χαλαρώνει ή εξασθενεί το τοίχωμα σε ένα από αυτά τα σημεία, τότε προβάλλει το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο και εμφανίζεται η κήλη. Οι κήλες μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες, γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η διάγνωση και η αντιμετώπισή τους από έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό.

Εξειδικευμένος Χειρουργός
Ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης έχει υπερ-εξειδικευτεί στη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, έχοντας λάβει και τις τιμητικές διακρίσεις Master Surgeon και Surgeon of Excellence. Εφαρμόζει ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με σκοπό την άμεση και οριστική θεραπεία των ασθενών και την αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της κήλης που σας ταλαιπωρεί.
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Ποια είδη κήλης εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα;

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, ανάλογα με την περιοχή στην οποία εμφανίζονται, διακρίνονται σε:

επικίνδυνες κήλες

Επικίνδυνες κήλες: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η συμπτωματολογία που θα εμφανίσει ένας ασθενής εξαρτάται από το είδος της κήλης αλλά και από το στάδιο εξέλιξής της. Έτσι, οι διαφορετικές κήλες, μπορεί να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκονται.

Απλή ή ανατασσόμενη κήλη: Σε αυτήν την περίπτωση κήλης, το περιεχόμενο που προβάλλει ανατάσσεται και επανέρχεται στη φυσική του θέση, είτε αυτόματα είτε μετά από κατάλληλους χειρισμούς. Πολλές φορές, αυτές οι περιπτώσεις κήλης είναι ασυμπτωματικές και αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Σε ορισμένους ασθενείς, είναι δυνατόν να συνυπάρχει αίσθηση βάρους ή τραβήγματος.

Μη ανατασσόμενη κήλη: Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίπτωση, το περιεχόμενο της μη ανατασσόμενης κήλης προβάλλει μόνιμα από το χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος. Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο δεν μπορεί να επανέρθει στη φυσική του θέση παρά τους χειρισμούς που πραγματοποιούνται. Αυτές οι κήλες είναι συνήθως μεγάλες σε μέγεθος ή χρόνιες. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι η δημιουργία κολικών και η μόνιμη δυσφορία. Οι κήλες αυτές είναι επικίνδυνες και χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Αποφραγμένη κήλη: Συμβαίνει όταν το περιεχόμενο που προβάλλει είναι έντερο το οποίο έχει αποφραχθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία άλγους και ευαίσθητη στη ψηλάφηση προπέτεια. Σοβαρό σύμπτωμα που την ακολουθεί είναι ο ειλεός, οπότε η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση καθώς πρόκειται για απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Περισφιγμένη κήλη: Αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή που μπορεί να πάρει μια κήλη. Εμφανίζεται σε μια μη ανατασσόμενη κήλη, όταν παρεμποδίζεται η αιμάτωση του σπλάγχνου που προβάλλει, με προοδευτική ισχαιμία και νέκρωση. Η περισφιγμένη κήλη, είναι μια άκρως επείγουσα κατάσταση, καθώς μέσα σε περίπου 5 έως 8 ώρες επέρχεται γάγγραινα και περιτονίτιδα.

επικίνδυνες κήλες

Είναι οι κήλες επικίνδυνες για την υγεία μας;

Οι κήλες μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας έως και απειλητικές για τη ζωή μας, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές. Η πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι η περίσφιξη κήλης, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από τον Ιατρό, ειδάλλως θα έχει ως συνέπεια τη νέκρωση του τμήματος του εντέρου που περιέχεται εντός αυτής.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι κήλες;

Η μοναδική οριστική και αποτελεσματική θεραπεία για τις κήλες είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν έπειτα από συζήτηση μεταξύ Χειρουργού και ασθενούς. Αποτελεί υψίστης σημασίας ο Χειρουργός να γνωρίζει και να έχει εμπειρία σε όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές, ώστε να μπορεί να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή.

επικίνδυνες κήλες
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Αρχοντοβασίλης εξειδικεύεται στην Ελάχιστα Επεμβατική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Το 2021 διακρίθηκε ως ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός με πιστοποίηση Master Surgeon και Surgeon of Excellence για τη χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος από τον Διεθνή Αμερικανικό Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων SRC. Επιπλέον, είναι ο πρώτος Χειρουργός που εφάρμοσε  την πρωτοπόρα τεχνική eTEP – ΤΑR, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά, στην Ελλάδα.

 

Εάν εντοπίσετε μία κήλη ή εμφανίσετε ύποπτα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Δρ. Αρχοντοβασίλη ώστε να την αντιμετωπίσετε άμεσα και χωρίς επιπλοκές. Ο Ιατρός θα σας προτείνει εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας για οριστική θεραπεία και άμεση αποκατάσταση, προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

Για ραντεβού και πληροφορίες καλέστε στο 2106502850