Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πως μπορώ να καταλάβω ότι πάσχω από κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;

Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν υπάρχουν σημάδια από τα οποία μπορούν να καταλάβουν ότι πάσχουν ή βρίσκονται στην αρχή της δημιουργίας μίας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος είναι μια συνηθισμένη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για αυτά τα συμπτώματα και πώς να τα αναγνωρίσετε, ώστε να μπορείτε να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί.

Το πιο συχνό και σταθερό εύρημα είναι η εμφάνιση ενός εξογκώματος, μιας προεξέχουσας μαλακής συνήθως μάζας, στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτή η μάζα μπορεί να είναι ορατή ή αισθητή όταν αγγίζετε την περιοχή. Μπορεί να είναι μια μικρή, ή μεγάλη διόγκωση, που δεν υπήρχε πριν και εμφανίζεται συνήθως με την άσκηση, την άρση βάρους, τον βήχα ή το φτάρνισμα, ή μετά από κούραση. Ενδέχεται επίσης να παρατηρήσετε μια αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος της κοιλιάς σας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι εξαφανίζεται συνήθως μόλις ξαπλώσουμε ή ξεκουραστούμε, αφού το περιεχόμενο της κήλης (συνήθως έντερο) ξαναμπαίνει μέσα στη κοιλιά.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι ο πόνος στην περιοχή της κήλης. Μπορεί να είναι αιφνίδιος και έντονος, ή μπορεί να είναι μια συνεχής αλλά ήπια αίσθηση πίεσης. Ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή ακόμη και απλώς όταν βρίσκεστε σε καθιστή θέση.

Επιπλέον, η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πλήρους ή διογκωμένης κοιλίας, ενώ ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν αίσθημα δυσφορίας γενικά στη κοιλιά. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν η κήλη περισφιχθεί, δηλαδή δεν μπορεί να ξαναμπεί στη θέση του το έντερο, τότε αναπτύσσεται ειλεός με αποτέλεσμα ναυτία, εμετό, μετεωρισμό και επίσχεση αερίων και κοπράνων. Σε σπάνιες και παραμελημένες περιπτώσεις, όταν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η περίσφιξη, θα ισχαιμίσει το έντερο με αποτέλεσμα διάτρηση και περιτονίτιδα, που θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Τέλος, η συμπτωματολογία της κάθε κήλης του κοιλιακού τοιχώματος εξαρτάται από το είδος της κήλης και από το στάδιο εξέλιξης της. Έτσι, άλλη κλινική εικόνα δίνει η βουβωνοκήλη ή η μηροκήλη και άλλη η ομφαλοκήλη ή οι μετεγχειρητικές κήλες.

Γενικά, υπάρχουν τέσσερα είδη κηλών του κοιλιακού τοιχώματος:

 • Απλή ή ανατασσόμενη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο της κήλης, αυτόματα ή μετά από κατάλληλους χειρισμούς, ανατάσσεται και επανέρχεται εντός της κοιλιάς, στην φυσική του θέση. Σε αυτή την περίπτωση η κήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα με την προπέτεια της ή να προκαλεί αίσθημα βάρους ή τραβήγματος.
 • Μη ανατασσόμενη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο της προβάλει μονίμως και παρά τους όποιους χειρισμούς δεν επανέρχεται στη κοιλιά. Συνήθως πρόκειται για μεγάλες σε μέγεθος κήλες ή/και χρόνιες. Δημιουργούν κολικούς και μόνιμη δυσφορία. Μπορεί να δημιουργήσουν απειλητική για τη ζωή κατάσταση και χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.
 • Αποφραγμένη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο είναι έντερο το οποίο έχει αποφραχθεί. Δημιουργείται πλέον έντονη συμπτωματολογία με άλγος και προπέτεια ευαίσθητη στη ψηλάφηση. Δημιουργείται γρήγορα ειλεός, μια κατάσταση πολύ απειλητική για τη ζωή.
 • Περισφυγμένη κήλη έχουμε όταν σε μια μη ανατασσόμενη κήλη παρεμποδίζεται η αιμάτωση του προσπίπτοντος σπλάγχνου με προοδευτική ισχαιμία και νέκρωση. Πρόκειται για άκρως επείγουσα κατάσταση, αφού μετά από 5-8 ώρες επέρχεται γάγγραινα και περιτονίτιδα.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος. Η ιατρική αξιολόγηση θα βοηθήσει να καθοριστεί εάν όντως πάσχετε από κήλη του κοιλιακού τοιχώματος και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ο Dr Φώτης Αρχοντοβασίλης είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που έχει διακριθεί ως Master Surgeon of Excellence (SRC) στη Χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, και χειρουργεί Λαπαροσκοπικά, Ενδοσκοπικά και Ρομποτικά με χρήση του πιο προηγμένου ρομποτικού συστήματος στο κόσμο, DaVinci Xi. Απαλλαγείτε σήμερα από την κήλη του κοιλιακού τοιχώματος που σας ταλαιπωρεί, με αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, και αποκτήστε νέα ζωή σε λίγες μόνο ώρες!

Επικοινωνήστε στο 210 650 2850 ή στο info@oxeirourgos.gr για να κλείσετε ένα ραντεβού!

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού