Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια αρκετά συχνή πάθηση, ιδιαίτερα στον Δυτικό κόσμο, και υπολογίζεται πως περίπου 1 στους 3 θα την εμφανίσει σε κάποιο σημείο της ζωής του. Επί της ουσίας πρόκειται για τις, κατά το κοινώς λεγόμενες, αιμορροΐδες. Να διευκρινιστεί πως όλοι μας γεννιόμαστε με αιμορροΐδες, οι οποίες εφόσον λειτουργούν σωστά έχουν διττό ρόλο. Αφενός ρυθμίζουν την εγκράτεια των κενώσεων και αφετέρου δρουν προστατευτικά για τον βλεννογόνο του εντέρου (τραυματισμοί που προκύπτουν από κενώσεις ή διάρροια).

Στην περίπτωση που οι ανατομικές αυτές δομές διογκωθούνερεθιστούν και προσπέσουν, τότε δημιουργούν μια γενικότερη δυσφορία στον ασθενή και τον δυσκολεύουν στη καθημερινότητά του. Αυτή λοιπόν η περίπτωση συνιστά την αιμορροϊδοπάθεια. Συνεπώς όταν κάνουμε λόγο για αιμορροΐδες υπό αυτές τις συνθήκες, εννοούμε παθολογικές αιμορροΐδες ή αιμορροϊδοπάθεια.

Μύθοι και αλήθειες για την αιμορροϊδοπάθεια

Εξαιτίας της περιοχής στην οποία εντοπίζονται, η οποία αποτελεί συχνά ταμπού προκαλώντας αμηχανία και ντροπή στον ασθενή, έχουν προκύψει διάφοροι μύθοι σχετικά με την αιμορροϊδοπάθεια. Αυτοί βασίζονται κυρίως στην άγνοια και τον φόβο για τη συγκεκριμένη πάθηση. Ακολουθούν ορισμένοι από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τις αιμορροΐδες.

μύθοι και αλήθειες για την αιμορροϊδοπάθεια

1ος μύθος: Μία από τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις είναι ότι η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Αλήθεια: Αυτό είναι εντελώς ψευδές. Οι αιμορροΐδες δεν είναι η αιτία από την οποία μπορεί να προκληθεί ο καρκίνος. Μπορεί απλώς να συγχέονται οι δύο παθήσεις, καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια, όπως αίμα στα κόπρανα, δυσκολία στην κένωση και πόνος.

2ος μύθοςΤο πρωκτικό σεξ προκαλεί αιμορροΐδες.

ΑλήθειαΛάθος. Το πρωκτικό σεξ μπορεί να επιδεινώσει την αιμορροϊδοπάθεια, ουδέποτε όμως την προκαλεί.

3ος μύθος: Πολλοί πιστεύουν ότι η αιμορροϊδοπάθεια δεν είναι ιάσιμη πάθηση.

Αλήθεια: Αντιθέτως, είναι θεραπεύσιμη και στα 4 στάδιά της, με εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας ανά περίπτωση.

4ος μύθος: Είναι σύνηθες τα προβλήματα αιμορροΐδων να συσχετίζονται με ηλικιωμένους.

Αλήθεια: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή στη ζωής ενός ανθρώπου και είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

5ος μύθος: Είναι γενικότερη αντίληψη πως η αιμορροϊδοπάθεια επιστρέφει μετά την επέμβαση.

Αλήθεια: Τις περισσότερες φορές η αιμορροϊδοπάθεια δεν επιστρέφει μετά την επέμβαση. Ο κίνδυνος να επανέλθει είναι γύρω στο 3-5% ανάλογα με την μέθοδο αντιμετώπισης, δηλαδή είναι σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, η πάθηση δεν υποστρέφει.

6ος μύθος: Πιστεύεται πως μπορεί κάποιος να γνωρίζει εάν η ενόχλησή του οφείλεται σε διογκωμένες αιμορροΐδες.

ΑλήθειαΚανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει αυτοδιάγνωση, δηλαδή οι ίδιοι να γνωρίζουν αν η ενόχληση που έχουν οφείλεται σε παθολογικές αιμορροΐδες ή σε άλλη αιτία. Οι ενοχλήσεις που προκαλούν οι αιμορροΐδες, όπως αιμορραγία κατά την κένωση και πόνος στον πρωκτό, ταυτίζονται με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών.

7ος μύθοςΤα στενά ρούχα και εσώρουχα είναι υπαίτια για αιμορροϊδοπάθεια.

Αλήθεια: Είναι ένας από τους πιο παγιωμένους μύθους για την εμφάνιση αιμορροΐδων. Είναι αλήθεια ότι τα πολύ στενά ρούχα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο κυκλοφορικό, αλλά δεν ευθύνονται για την πρόκληση αιμορροΐδων.

8ος μύθοςΗ αιμορροϊδοπάθεια προκαλείται από την κατανάλωση πικάντικων τροφών.

Αλήθεια: Η πάθηση μπορεί να επιδεινωθεί από τα πικάντικα τρόφιμα, αλλά δεν προκαλείται από αυτά. Συνιστάται να αποφεύγονται οι πικάντικες τροφές διότι επιβαρύνουν τον ήδη ερεθισμένο πρωκτό κατά την κένωση. Στο ερώτημα αν προκαλούν παθολογικές αιμορροΐδες, η απάντηση είναι όχι.

9ος μύθοςΤα άτομα με κιρσούς (φλεβίτιδα) μπορεί επίσης να αναπτύξουν αιμορροΐδες.

Αλήθεια: Αν και οι αιμορροΐδες είναι βασικά κιρσοί στον πρωκτικό σωλήνα, η ύπαρξη κιρσών δεν φαίνεται να αποτελεί τάση για ανάπτυξη αιμορροΐδων.

10ος μύθοςΗ αιμορροϊδοπάθεια θεραπεύεται με φάρμακα.

Αλήθεια: Οι αιμορροΐδες μπορούν να εξαλειφθούν οριστικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να τις θεραπεύσουν, απλώς υπάρχουν σκευάσματα ικανά να ανακουφίσουν την ενόχληση που προκαλούν. Πιο συγκεκριμένα, μειώνουν τη φλεγμονή και πιθανώς το οίδημα, και παρέχουν παροδικά μόνο ανακούφιση στον ασθενή.

Πού να απευθυνθώ για την αιμορροϊδοπάθεια που με ταλαιπωρεί;

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πάθηση εξαλείφεται πλήρως μόνο εάν αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Οι τοπικές και συντηρητικές αγωγές προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση και όχι οριστική λύση.

Ο ασθενής οφείλει να ενεργήσει σύντομα και να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο χειρουργό. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Αρχοντοβασίλης ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω της πείρας και της κατάρτισής του, αλλά και διότι θέτει πάντα σε προτεραιότητα τον ασθενή. Χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής που επισπεύδει τη θεραπεία, ενώ εφαρμόζει μεθόδους για ανώδυνες επεμβάσεις με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση για τον ασθενή.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού