Μετάβαση στο περιεχόμενο

MENU

oxeirougos

Οι αιμορροΐδες όταν πάσχουν μας ταλαιπωρούν και πολλές φορές απειλούν την υγεία μας.
Για πολλούς είναι μια πάθηση ταμπού, που αποτρέπει τους ασθενείς να πάνε εύκολα στον ιατρό στα αρχικά στάδια της νόσου.

Αυτή η τακτική συνήθως είναι αποτέλεσμα κακής πληροφόρησης για την παθογένεια αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί.

Πρόκειται για αγγεία, που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου, και διακρίνονται σε: εσωτερικές αιμορροΐδες και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Μαζί με τον υποκείμενο ιστό που τις στηρίζει αποτελούν τα λεγόμενα «πρωκτικά μαξιλάρια».

Αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκράτεια, αφού η δομή τους εξασφαλίζει την απόφραξη του πρωκτικού σωλήνα και τον έλεγχο των κενώσεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υγρά και αέρια.

Τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι:
Αιμορραγία

Σχετίζεται με την αφόδευση. Πρόκειται για αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος, μη αναμεμιγμένου με τα κόπρανα.

Συνήθως εμφανίζεται αμέσως μετά την αφόδευση σε ποσότητα που μπορεί να είναι από μόλις αντιληπτή στο χαρτί της τουαλέτας, έως εμφανής ακόμα και στη λεκάνη οπότε μπορεί να εμφανισθεί σιδηροπενική αναιμία.

Αιμορραγία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα δεν προκαλείται μόνον από αιμορροΐδες, αλλά και από άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις όπως π.χ. κολίτιδα, πολύποδες, εκκολπώματα και καρκίνος του παχέος εντέρου.

Διόγκωση και πρόπτωση

Η διόγκωση των εσωτερικών αιμορροΐδων και η εμφάνισή τους έξω από τον πρωκτό (πρόπτωση) μπορεί να γίνει αντιληπτή και από τον ίδιο τον ασθενή ως μάζα που προπίπτει κατά την αφόδευση.

Μπορεί επίσης να προκαλεί αίσθημα δυσφορίας που περιγράφεται και ως επιθυμία για αφόδευση ή αίσθημα πληρότητας ή και βάρους στον πρωκτό.

Έκκριση

Πρόκειται για υδαρή ή βλεννώδη έκκριση που μπορεί να λεκιάζει το εσώρουχο.

Κνησμός και ερεθισμός του δακτυλίου

Συνήθως συσχετίζεται με την ύπαρξη πρόπτωσης και εκκρίσεως λόγω ερεθισμού της περιοχής.

Πόνος

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν πονούν, παρά μόνο όταν σχετίζονται με θρόμβωση ή ραγάδα.

Η θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας προκαλεί συνήθως σημαντικού βαθμού πόνο και εμφανίζεται σαν μία μελανή επώδυνη ψηλαφητή μάζα ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού.

Θεραπεύεται με φάρμακα και υπομονή για λίγες μέρες μέχρι να απορροφηθεί μόνος του ο θρόμβος και να περάσει ο πόνος.

Σε ασθενείς με πολύ έντονο άλγος, μπορεί να γίνει αφαίρεση του θρόμβου με τοπική αναισθησία (θρομβεκτομή), πράγμα που έχει άμεση ανακούφιση του πόνου.

Στα προχωρημένα και χρόνια στάδια, που έχουν παραμεληθεί, μπορεί να συμβούν επιπλοκές όπως θρόμβωση, νέκρωση, λοίμωξη, αναιμία, ραγάδες, συρίγγια κλπ

Η αιμορροϊδοπάθεια κατατάσσεται σε τέσσερις βαθμούς (στάδια):
1ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, μη ορατές αιμορροΐδες.

2ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, έκκρισης, κνησμού. Παρουσία προπτώσεως των αιμορροΐδων κατά την κένωση, που ανατάσσεται από μόνη της με το τέλος της κενώσεως.

3ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, μεγαλύτερου βαθμού εκκρίσεως και κνησμού. Η πρόπτωση που παρουσιάζεται δεν ανατάσσεται από μόνη της παρά μόνο με υποβοήθηση με το χέρι του ασθενή.

4ου βαθμού: Η αιμορραγία, η έκκριση και ο κνησμός παρουσιάζεται όπως και στο 3ο στάδιο. Πιθανή είναι η ύπαρξη πόνου. Η πρόπτωση είναι πια μόνιμη και δεν ανατάσσεται ούτε χειροκίνητα.

Το πρόβλημα και οι αιτίες των αιμορροΐδων
Ο ένας στους δυο ενηλίκους υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του από πόνο που προξενούν οι διογκωμένες αιμορροΐδες.

Αυτός ο ενοχλητικός και επώδυνος επισκέπτης.

Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ακριβή αιτία, όμως αιτίες αυξημένης πίεσης στον ορθοπρωκτικό σωλήνα, έλλειψη φυτικών ινών από το καθημερινό διαιτολόγιο και δυσκοιλιότητα, χρόνια διάρροια, εγκυμοσύνη, τοκετός, προβλήματα προστάτου, προβλήματα στην πύελο, παχυσαρκία, κληρονομικότητα και συχνή ανύψωση βαρών η πολύ έντονη σωματική άσκηση είναι σαφώς υπεύθυνες για την ανάπτυξη των αιμορροΐδων.

Πως αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;
Κάνοντας μια επίσκεψη στον γιατρό μας (χειρουργό) και αφού εξεταστούμε γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων της περιοχής και δίνεται η ενδεικνυόμενη αγωγή.

Οι αιμορροΐδες μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με ειδική αγωγή (φαρμακευτικές & διαιτητικές οδηγίες).

Καλή διατροφή μεσογειακού τύπου με φυτικές ίνες και πολύ νερό, αποφυγή κακών συνηθειών (διάβασμα στην τουαλέτα) που προκαλούν αυξημένη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα αλλά και φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζουν συνήθως το πρόβλημα.

Η δύσκολη και στρεσσογόνος καθημερινή ζωή των μεγαλουπόλεων αναγκάζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με αιμορροΐδες να μην ακολουθεί τις παραπάνω οδηγίες.

Έτσι σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι αιμορροιδοπαθείς φθάνουν στους χειρουργούς, ενημερωμένοι αρκετά πια μέσω internet, για να αναζητήσουν επεμβατικές μεθόδους που θα τους λύσουν οριστικά και αν γίνεται ανώδυνα το πρόβλημα τους.

Οι μέχρι τώρα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης των Αιμορροίδων
Έχουν μέχρι τώρα δοκιμαστεί και εφαρμοστεί πολλές τεχνικές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων όπως είναι η σκληροθεραπεία, η κρυοθεραπεία, οι ελαστικοί δακτύλιοι, η φωτοπηξία, η διαστολή, η αιμορροιδεκτομή, η αιμορροιδεκτομή με συρραπτικά εργαλεία και τελευταία η απολίνωση των αιμορροιδικών αρτηριών με υπερήχους.

Παρά την σημαντική βοήθεια πολλών από τις προαναφερθείσες τεχνικές, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα αποτυχίας, έντονου μετεγχειρητικού πόνου αλλά και επιπλοκών

Μια νέα μέθοδος θεραπείας με σύστημα υπερήχων (τεχνική HAL)
Μια πρωτοποριακή και αποτελεσματική μέθοδος εφαρμόζεται την τελευταία 8ετια με άριστα αποτελέσματα σε χιλιάδες ασθενείς, σε όλη την Ευρώπη.

Με την μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται το πρόβλημα οριστικά, διαρκεί περίπου μισή ώρα, ο πόνος είναι ελάχιστος και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το Νοσοκομείο σε λίγες ώρες.

Η νέα μέθοδος θεραπείας των αιμορροΐδων με σύστημα υπερήχων (τεχνική HAL/RAR)

Με στόχο την ελαχιστοποίηση, έως και εξαφάνιση του πόνου κατά την χειρουργική θεραπεία, κάτι που όπως είναι φυσικό φοβίζει και αποθαρρύνει τους ασθενείς ακόμα και το να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία και εξελίχθηκε στην Ευρώπη (Αυστρία), μια νέα ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη τεχνική χωρίς γενική αναισθησία, τομές και πόνο.

Η επέμβαση με την ειδική συσκευή των υπερήχων είναι εύκολη, σύντομη και απολύτως ασφαλής για τον ασθενή σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μεθόδους.

Με την ειδική συσκευή των υπερήχων εντοπίζουμε με ακρίβεια τις θέσεις των αιμορροιδικών αρτηριών και σταματούμε την παροχή αίματος στις αιμορροΐδες τοποθετώντας μερικά εσωτερικά ράμματα.

Με τον τρόπο αυτό σταματά η τροφοδοσία των αιμορροΐδων με αίμα και αποτέλεσμα αυτού είναι η συρρίκνωση τους σε 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση..

Επίσης η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί και σε ασθενείς με προπίπτοντα βλεννογόνο του ορθού (τεχνική RAR). Η μέθοδος έχει εφαρμοσθεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στην αιμορραγία από εσωτερικές η εξωτερικές αιμορροΐδες.

Ο πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος, η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα κατά μέσο όρο και ο ασθενής μετά από λίγες ώρες σηκώνεται να περπατήσει και υπό την έγκριση του θεράποντος ιατρού του να πάρει εξιτήριο.

Τα αποτελέσματα της πρώτης 5ετίας εφαρμογής της μεθόδου και στην χώρα μας είναι άριστα.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού