Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι είναι το port χημειοθεραπείας

Οι μόνιμοι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες (port-a-cath) τοποθετούνται όταν απαιτείται ενδοφλέβια φαρμακευτική θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορούν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων την αιμοκάθαρση και την χορήγηση χημειοθεραπείας.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλήρως εμφυτευμένο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει έναν μεταλλικό θάλαμο έκχυσης (Port) έναν καθετήρα (Cath) και την κορυφή του που αποτελείται συνήθως από καουτσούκ. Ο θάλαμος έκχυσης είναι κατασκευασμένος από υποαλλεργικό βιοσυμβατό τιτάνιο, το οποίο δεν είναι μαγνητικό κι έτσι επιτρέπει την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας με ασφάλεια. Ο καθετήρας κατασκευάζεται από σιλικόνη ή πολυουρεθάνη και είναι ορατός στις ακτινογραφίες, ώστε να εντοπίζεται εύκολα η ακριβής θέση του.

Ο καθετήρας χρησιμοποιείται κυρίως για τη χορήγηση φαρμάκων, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για αιμοληψία ή διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να μην τραυματιστούν οι άλλες φλέβες.

Ειδικότερα σε περίπτωση χημειοθεραπείας το port a cath είναι απαραίτητο, γιατί τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι ιδιαιτέρως τοξικά και καταστρέφουν τις φλέβες και έτσι σε κάθε νέα χημειοθεραπεία, οι διαθέσιμες φλέβες γίνονται όλο και λιγότερες και η προσπέλαση τους όλο και πιο δύσκολη ακόμα και από το πιο έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Εκτός αυτού υπάρχει συχνά η πιθανότητα διαφυγής χημειοθεραπευτικού φαρμάκου εκτός της φλέβας κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους ιστούς ή ακόμη και νέκρωση κάποιου μέλους.

Πού τοποθετείται το port χημειοθεραπείας

Η τοποθέτηση του θαλάμου έκχυσης (port) γίνεται κάτω από το δέρμα με μια μικρή επέμβαση τοπικής αναισθησίας. Για την τοποθέτηση του port προτιμώνται συνήθως μεγάλες φλέβες, όπως η δεξιά σφαγίτιδα ή η υποκλείδια φλέβα. O ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο άμεσα μετά την τοποθέτηση του port, ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεται πρήξιμο στο σημείο της τοποθέτησης, ή να νιώθει μία μικρή ενόχληση που θα αντιμετωπίζεται με ελαφριά παυσίπονα.

Ζώντας με το port a cath

Το Port μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στο νοσοκομείο, αλλά και στην κλινική και στο σπίτι, ωστόσο για την χρήση του απαιτείται εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλευτής, ο οποίος θα τοποθετήσει μία ειδική βελόνα μέσα στο δέρμα και στην κορυφή από καουτσούκ, ενώ για την μείωση της δυσφορίας από την είσοδο της βελόνας, συχνά χρησιμοποιείται κρέμα τοπικής αναισθησίας. Όταν το port δεν χρησιμοποιείται, τοποθετείται πάνω του μία αποστειρωμένη γάζα για την πρόληψη μολύνσεων.

Ο ασθενής που έχει port a cath μπορεί να κάνει μπάνιο ή να κολυμπήσει όταν ο γιατρός του το επιτρέψει, ενώ αν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, θα πρέπει να γίνει έγχυση αντιπηκτικού διαλύματος για να μην σχηματιστούν θρόμβοι στην συσκευή. Όταν πια η συσκευή δεν θα είναι απαραίτητη, ο γιατρός μπορεί να την αφαιρέσει με τοπική αναισθησία.

Επισκεφθείτε άμεσα γιατρό αν:

 • Διαπιστώσετε ότι το port έχει μετακινηθεί
 • Καιρό μετά την τοποθέτηση νιώθετε πόνο ή ενόχληση και η περιοχή είναι κόκκινη, ζεστή και πρησμένη, ή βγάζει υγρό που μοιάζει με πύον.
 • Σε περίπτωση που ανεβάσετε πυρετό πάνω από 38°

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού