Καρκίνος στόμαχου

Αρχική / Ογκολογική Χειρουργική / Καρκίνος στόμαχου

Καρκίνος στόμαχου
Τι είναι;

Ο γαστρικός καρκίνος, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο καρκίνος του στομάχου, είναι  μια νόσος η οποία έχει αντίκτυπο στα κύτταρα του βλενογόννου του στομάχου, τα οποία γίνονται κακοήθη, δηλαδή καρκινικά. Ο καρκίνος του στομάχου εντοπίζεται όταν αναπτύσσονται εντός του στομάχου ανώμαλα κύτταρα και αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας τελικά έναν όγκο.

Επιδημιολογία

Ο καρκίνος του στομάχου είναι παγκοσμίως η δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι άντρες φαίνεται ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτής της μορφής καρκίνου. Συνήθως η ηλικία που εκδηλώνεται ο καρκίνος του στομάχου είναι ανάμεσα στα 50-70 έτη, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο να εκδηλωθεί σε ηλικίες μικρότερες των 30 ετών.

Καρκίνος στομάχου: Ποιοι είναι οι συχνότεροι ιστολογικοί τύποι;

Ο καρκίνος του στομάχου διακρίνεται σε ιστολογικούς τύπους ανάλογα με τα κύτταρα τα οποία προσβάλλει ο καρκίνος.

  • αδενοκαρκίνωμα, είτε εντερικού, είτε διάχυτου, είτε μεικτού τύπου. Ο εντερικός τύπος συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες και εντοπίζεται στο περιφερικό τμήμα του στομάχου. Από την άλλη, όσον αφορά στο διάχυτο τύπο εντοπίζεται σε νεαρότερες ηλικίες χωρίς να συνυπάρχει με κάποια προκαρκινική κατάσταση η οποία είναι δυνατόν να ανιχνευθεί.
  • λέμφωμα
  • στρωματικοί όγκοι

Γαστρικός Καρκίνος: Συμπτώματα

Ο καρκίνος του στομάχου αποκαλείται από τους επιστήμονες ως μια «ύπουλη» μορφή καρκίνου και αυτό γιατί όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, είτε δεν εκδηλώνεται κανένα σύμπτωμα, είτε αν εκδηλωθεί τότε μοιάζει με κάποια συνηθισμένη διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Επισημαίνεται ότι ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος του στομάχου, εκδηλώνονται και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Γενικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να σημειωθούν είναι:

  • Έντονη αίσθηση καψίματος & βαρυστομαχιά, επιστημονικά αποκαλείται δυσπεψία.
  • Απώλεια όρεξης ειδικά για το κρέας και αίσθηση κορεσμού ακόμη και όταν ο πάσχων έχει τραφεί με μικρές ποσότητες.
  • Δυσφαγία, ο ασθενής δυσκολεύεται να καταπιεί.
  • Κοιλιακοί πόνοι.
  • Ναυτία.
  • Αναιμία, ως αποτέλεσμα της εμφάνισης αίματος στα κόπρανα ή στον εμετό.

Αντιμετώπιση

Η επέμβαση της διεπιστημονικής ομάδας η οποία θα αναλάβει την θεραπεία του καρκίνου του στομάχου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σταδιοποίηση της νόσου. Βασικός στόχος της θεραπείας είναι να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα. Συνήθως για την αποτελεσματική θεραπεία και αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση με στόχο να αφαιρεθεί είτε μέρος, είτε ολόκληρο το στομάχι, με την προϋπόθεση  ότι δεν έχουν εξαπλωθεί τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης, για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, δύναται να εφαρμοσθεί και ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή ακόμα και συνδυασμός των δύο.

Μετεγχειρητική πορεία

Επισημαίνεται ότι η γαστρεκτομή είναι ένα σοβαρό χειρουργείο και για αυτό το λόγο μετεγχειρητικά ο ασθενής πρέπει να περιορίσει όλες τις δραστηριότητές του. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι μετά την ολική αφαίρεση του στομάχου δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό η βιταμίνη Β12, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το αίμα και την λειτουργία του νευρικού συστήματος και για αυτό το λόγο χορηγείται ενέσιμα. Οι ασθενείς ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή εντάσσοντας λίγα και μικρά γεύματα στην καθημερινότητά τους.

Για ραντεβού και πληροφορίες