Featured

Κονδυλώματα πρωκτού: Από τι προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;

By 3 Ιανουαρίου 202217 Μαΐου, 2022No Comments

Κονδυλώματα πρωκτού: Από τι προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;

Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μικρά ογκίδια τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, καθώς και στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Μπορεί να εμφανιστούν σε ένα μεμονωμένο σημείο, αλλά υπάρχει κι η πιθανότητα να εξαπλωθούν στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Πρόκειται για μία μορφή κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Τα κονδυλώματα είναι ένα σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που παρουσιάζεται στον πληθυσμό όλο και συχνότερα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί:

 • στα γεννητικά όργανα (γυναικεία και ανδρικά)
 • στον πρωκτό
 • στη στοματική κοιλότητα
Εξειδικευμένος Χειρουργός
Ο Dr. Αρχοντοβασίλης είναι Γενικός Χειρουργός, εξειδικευμένος στην ορθοπρωκτική χειρουργική και με έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για τις παθήσεις πρωκτού. Η διαχείριση πλήθους κλινικών περιστατικών μέχρι και σήμερα αντικατοπτρίζεται στη μεγάλη εμπειρία από διαθέτει. Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων από τους κορυφαίους χειρουργούς στον τομέα του με ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών επεμβάσεων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού.
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Κονδυλώματα πρωκτού: Ποιοι είναι οι παράγοντες πρόκλησής τους;

Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus). Η λοίμωξη από τον ιό HPV αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αξίζει να αναφερθεί πως τα κονδυλώματα πρωκτού  μεταδίδονται συνήθως μέσω πρωκτικής σεξουαλικής επαφής, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Η μετάδοση του HPV από ένα άτομο μολυσμένο σε ένα άλλο μπορεί να γίνει στην περιοχή του πρωκτού μέσω:

 • πρωκτικής διείσδυσης
 • επαφής υγρών
 • απλής δερματικής επαφής

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα κονδυλώματα πρωκτού είναι δυνατό να εκδηλωθούν ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες από την προσβολή του ιού. Αυτό σχετίζεται με τα επίπεδα άμυνας του οργανισμού και με μία πιθανή εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

κονδυλώματα πρωκτού

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν τα κονδυλώματα πρωκτού;

Πολλές φορές, τα κονδυλώματα πρωκτού δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα, ενώ σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι τόσο μικρά ώστε να μην είναι ορατά. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά ή να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

 • κνησμό (φαγούρα) στον πρωκτό
 • αιμορραγία κατά την αφόδευση (κυρίως για κονδυλώματα στο εσωτερικό του πρωκτού)
 • έκκριση υγρών (βλέννη) στα κόπρανα
 • διόγκωση της περιοχής

Κονδυλώματα πρωκτού: Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Λόγω της έλλειψης εμφανών συμπτωμάτων, συχνά η διάγνωση για τα κονδυλώματα πρωκτού γίνεται με καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση, ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός θα προβεί σε λήψη ιατρικού ιστορικού και κατάλληλη κλινική εξέταση.

Η κλινική εξέταση ονομάζεται ορθοσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση και περιλαμβάνει ενδελεχή εξέταση της περιπρωκτικής περιοχής, καθώς και του πρωκτικού σωλήνα εσωτερικά. Η εκτίμηση του εσωτερικού του πρωκτού για κονδυλώματα και άλλες δυσπλασίες πραγματοποιείται με ειδικό ενδοσκόπιο σε βάθος 10-15 εκατοστών. Πρόκειται για μία διαδικασία σύντομη και σχεδόν ανώδυνη. Εάν κριθεί απαραίτητο, γίνεται και λήψη δείγματος ιστού προς βιοψία για καλύτερη αξιολόγηση του προβλήματος.

Επιπλέον, ο ιατρός θα προβεί σε εξέταση της ευρύτερης περιοχής και των γεννητικών οργάνων ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της πάθησης. Τη διάγνωση για τα κονδυλώματα πρωκτού θα πρέπει να ακολουθεί η εξέταση και του/της συντρόφου για τυχόν ύπαρξη κονδυλωμάτων.

κονδυλώματα πρωκτού συμπτώματα

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Η θεραπεία που θα προτείνει ο ιατρός για τα κονδυλώματα πρωκτού σχετίζεται με το μέγεθος της βλάβης, αλλά και το σημείο όπου εντοπίζεται. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι η θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού δεν αποτελεί και θεραπεία για τον ιό HPV. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνουν κύτταρα στο δέρμα που φέρουν τον ιό. Επομένως, η πάθηση υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστεί μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία ή και να μην επανεμφανιστεί ποτέ.

 

Καταστροφή κονδυλωμάτων πρωκτού

Οι κυριότερες μέθοδοι με τις οποίες αφαιρούνται τα κονδυλώματα πρωκτού είναι οι εξής:

 • Ηλεκτροδιαθερμία
 • Κρυοπηξία
 • CO2 Laser
 • Διαθερμοπηξία με χρήση αργού (Argon Plasma)
 • Ραδιοσυχνότητες

Οι παραπάνω μέθοδοι εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία και αποτελούν διαφορετικές μεθόδους αφαίρεσης των κονδυλωμάτων με νέκρωση ή εξάχνωση του ιστού.

 

Χειρουργική εκτομή κονδυλωμάτων πρωκτού

Η χειρουργική εκτομή προτιμάται ιδιαίτερα για κονδυλώματα πρωκτού που είναι μεγάλα σε μέγεθος ή βρίσκονται στο εσωτερικό του πρωκτού. Ο χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης πλεονεκτεί λόγω της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας που τον διακρίνει, καθώς με την αφαίρεση του πάσχοντος ιστού μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής της πάθησης.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Τις πρώτες μέρες μετά την αφαίρεση των κονδυλωμάτων, ο ασθενής μπορεί να νιώθει ενόχληση ή ελαφρύ πόνο, πράγμα που αντιμετωπίζεται με παυσίπονα φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό στις παθήσεις πρωκτού, με στόχο

 • την καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησης
 • τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής
 • τη γρήγορη επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

κονδυλώματα πρωκτού αντιμετώπιση

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Dr. Φώτη Αρχοντοβασίλη. Ο Dr. Αρχοντοβασίλης διαθέτει πολυετή εμπειρία και έχει εξειδικευτεί στην παθοφυσιολογία, διάγνωση, θεραπεία και χειρουργική των παθήσεων του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εξειδίκευση στη Γερμανία στην αντιμετώπιση παθήσεων της περιεδρικής περιοχής με χρήση Laser το 2015 και το 2018. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον ειδικό για οτιδήποτε σας απασχολεί!

Για ραντεβού και πληροφορίες καλέστε στο 2106502850