Μετάβαση στο περιεχόμενο

MENU

oxeirougos

Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μικρά ογκίδια τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, καθώς και στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Μπορεί να εμφανιστούν σε ένα μεμονωμένο σημείο, αλλά υπάρχει κι η πιθανότητα να εξαπλωθούν στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Πρόκειται για μία μορφή κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Τα κονδυλώματα είναι ένα σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που παρουσιάζεται στον πληθυσμό όλο και συχνότερα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί:

 • στα γεννητικά όργανα (γυναικεία και ανδρικά)
 • στον πρωκτό
 • στη στοματική κοιλότητα

Κονδυλώματα πρωκτού: Ποιοι είναι οι παράγοντες πρόκλησής τους;

Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus). Η λοίμωξη από τον ιό HPV αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αξίζει να αναφερθεί πως τα κονδυλώματα πρωκτού  μεταδίδονται συνήθως μέσω πρωκτικής σεξουαλικής επαφής, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Η μετάδοση του HPV από ένα άτομο μολυσμένο σε ένα άλλο μπορεί να γίνει στην περιοχή του πρωκτού μέσω:

 • πρωκτικής διείσδυσης
 • επαφής υγρών
 • απλής δερματικής επαφής

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα κονδυλώματα πρωκτού είναι δυνατό να εκδηλωθούν ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες από την προσβολή του ιού. Αυτό σχετίζεται με τα επίπεδα άμυνας του οργανισμού και με μία πιθανή εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

κονδυλώματα πρωκτού

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν τα κονδυλώματα πρωκτού;

Πολλές φορές, τα κονδυλώματα πρωκτού δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα, ενώ σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι τόσο μικρά ώστε να μην είναι ορατά. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά ή να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

 • κνησμό(φαγούρα) στον πρωκτό
 • αιμορραγίακατά την αφόδευση (κυρίως για κονδυλώματα στο εσωτερικό του πρωκτού)
 • έκκριση υγρών(βλέννη) στα κόπρανα
 • διόγκωσητης περιοχής

Κονδυλώματα πρωκτού: Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Λόγω της έλλειψης εμφανών συμπτωμάτων, συχνά η διάγνωση για τα κονδυλώματα πρωκτού γίνεται με καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση, ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός θα προβεί σε λήψη ιατρικού ιστορικού και κατάλληλη κλινική εξέταση.

Η κλινική εξέταση ονομάζεται ορθοσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση και περιλαμβάνει ενδελεχή εξέταση της περιπρωκτικής περιοχής, καθώς και του πρωκτικού σωλήνα εσωτερικά. Η εκτίμηση του εσωτερικού του πρωκτού για κονδυλώματα και άλλες δυσπλασίες πραγματοποιείται με ειδικό ενδοσκόπιο σε βάθος 10-15 εκατοστών. Πρόκειται για μία διαδικασία σύντομη και σχεδόν ανώδυνη. Εάν κριθεί απαραίτητο, γίνεται και λήψη δείγματος ιστού προς βιοψία για καλύτερη αξιολόγηση του προβλήματος.

Επιπλέον, ο ιατρός θα προβεί σε εξέταση της ευρύτερης περιοχής και των γεννητικών οργάνων ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της πάθησης. Τη διάγνωση για τα κονδυλώματα πρωκτού θα πρέπει να ακολουθεί η εξέταση και του/της συντρόφου για τυχόν ύπαρξη κονδυλωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Η θεραπεία που θα προτείνει ο ιατρός για τα κονδυλώματα πρωκτού σχετίζεται με το μέγεθος της βλάβης, αλλά και το σημείο όπου εντοπίζεται. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι η θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού δεν αποτελεί και θεραπεία για τον ιό HPV. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνουν κύτταρα στο δέρμα που φέρουν τον ιό. Επομένως, η πάθηση υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστεί μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία ή και να μην επανεμφανιστεί ποτέ.

Καταστροφή κονδυλωμάτων πρωκτού

Οι κυριότερες μέθοδοι με τις οποίες αφαιρούνται τα κονδυλώματα πρωκτού είναι οι εξής:

 • Ηλεκτροδιαθερμία
 • Κρυοπηξία
 • CO2 Laser
 • Διαθερμοπηξία με χρήση αργού (Argon Plasma)
 • Ραδιοσυχνότητες

Οι παραπάνω μέθοδοι εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία και αποτελούν διαφορετικές μεθόδους αφαίρεσης των κονδυλωμάτων με νέκρωση ή εξάχνωση του ιστού.

Χειρουργική εκτομή κονδυλωμάτων πρωκτού

Η χειρουργική εκτομή προτιμάται ιδιαίτερα για κονδυλώματα πρωκτού που είναι μεγάλα σε μέγεθος ή βρίσκονται στο εσωτερικό του πρωκτού. Ο χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης πλεονεκτεί λόγω της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας που τον διακρίνει, καθώς με την αφαίρεση του πάσχοντος ιστού μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής της πάθησης.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Τις πρώτες μέρες μετά την αφαίρεση των κονδυλωμάτων, ο ασθενής μπορεί να νιώθει ενόχληση ή ελαφρύ πόνο, πράγμα που αντιμετωπίζεται με παυσίπονα φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό στις παθήσεις πρωκτού, με στόχο

 • την καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησης
 • τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής
 • τη γρήγορη επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Dr. Φώτη Αρχοντοβασίλη. Ο Dr. Αρχοντοβασίλης διαθέτει πολυετή εμπειρία και έχει εξειδικευτεί στην παθοφυσιολογία, διάγνωση, θεραπεία και χειρουργική των παθήσεων του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εξειδίκευση στη Γερμανία στην αντιμετώπιση παθήσεων της περιεδρικής περιοχής με χρήση Laser το 2015 και το 2018. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον ειδικό για οτιδήποτε σας απασχολεί!

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού