Χωρίς κατηγορία

Έντονη άθληση και αιμορροΐδες;

By 20 Φεβρουαρίου 2017No Comments
[:el]Έντονη άθληση και αιμορροΐδες;
Άθληση και αιμορροΐδες συνυπάρχουν συχνά. H έντονη πίεση αίματος στις φλέβες του πρωκτού οδηγεί στο πρήξιμο αυτών και μερικές φορές στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας. Η αιτία είναι η αύξηση της πίεσης στου αίματος την ορθοπρωκτική περιοχή.

Αν σηκώνεις τακτικά βάρη τότε ίσως βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Αθλήματα όπως η ποδηλασία, η ιππασία, η ορειβασία, η άρση βαρών, το μπέιζμπολ, το γκολφ και οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν βαθιά καθίσματα επιβαρύνουν τις αιμορροΐδες και θέτουν σε κίνδυνο την ελαστικότητα των φλεβών της περιοχής.

Ένα νέο άθλημα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το crossfit, το οποίο περιλαμβάνει βαθιά καθίσματα. Μερικές λανθασμένες ή υπερβολικές κινήσεις προκαλούν προβλήματα αιμορροϊδοπάθειας και από τα πρώτα συμπτώματα καλό είναι να εξετάσουμε την περίπτωση.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου, περιέχουν τα αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιµορροϊδικού πλέγµατος, έχουν µορφή σάκων και με την ύπαρξή τους συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

766x415_how-long-do-hemorrhoids-last

Ο ιατρικός όρος «αιμορροΐδες» περιγράφει την παθολογική κατάσταση αιμορροϊδοπάθεια που οδηγεί σε ερεθισμό και διόγκωση των αγγειακών μαξιλαριών στην περιοχή του πρωκτού. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή πάθηση που συναντάται ακόμη και στην παιδική ηλικία και στα δύο φύλα, με μεγαλύτερη όμως συχνότητα στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80%του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες της αιμορροϊδοπάθειας (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊδικά πλέγματα.
Συχνά η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί πρόβλημα – ταμπού και αποτρέπει τους ασθενείς να επισκεφτούν τον ιατρό ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου, αναβάλλοντας τη σωστή διάγνωση, αποφεύγοντας μια άμεση θεραπεία, εκθέτοντας την υγεία τους σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;
Αν και η αιτιοπαθολογία της νόσου παραμένει αμφιλεγόμενη, η «αγγειακή» προσέγγιση αποδίδει την αιμορροϊδοπάθεια στη χαλάρωση και στην υπερχείλιση των άνω αιμορροϊδικών αρτηριών που δημιουργούν πίεση προξενώντας διάταση του αιμορροϊδικού φλεβικού πλέγματος, οίδημα, έκταση ιστών και δημιουργία αιµορροϊδικών όζων που προβάλλουν στον πρωκτικό σωλήνα.
Συνηθέστερα η αιμορροϊδοπάθεια αποδίδεται σε αυξημένη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα, σε έλλειψη φυτικών ινών από το καθημερινό διαιτολόγιο, στη δυσκοιλιότητα, στη χρόνια διάρροια, στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό, σε προβλήματα προστάτου, ή προβλήματα στην πύελο, στην παχυσαρκία στην κληρονομικότητα, στη συχνή ανύψωση βαρών, στην πολύ έντονη σωματική άσκηση, στην καθιστική ζωή, κ.α.

Συμπτώματα και διάγνωση αιμορροϊδοπάθειας
Αρκετά συχνά, ιδίως στο πρώιμο στάδιο η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Συνήθως όμως εμφανίζεται με κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:
1. Αιμορραγία που σχετίζεται με την κένωση, με αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος, μη αναμεμιγμένου με τα κόπρανα. Η αιμορραγία εντοπίζεται συνήθως αμέσως μετά την κένωση και μπορεί να γίνει αντιληπτή είτε στο χαρτί τουαλέτας ή και στη λεκάνη.
2. Διόγκωση και πρόπτωση των εσωτερικών αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή είτε ως αίσθημα βάρους, είτε ως ανάγκη κένωσης είτε ως μάζα που προπίπτει κατά την κένωση.
3. Έκκριση υδαρού ή βλεννώδους υγρού που ενδέχεται να λεκιάζει το εσώρουχο.
4. Αίσθημα κνησμού και ερεθισμός του δακτυλίου που συνήθως συσχετίζεται με την ύπαρξη πρόπτωσης και εκκρίσεως λόγω ερεθισμού της περιοχής.
5. Αίσθημα έντονου πόνου που προξενείται από τη θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων και εμφανίζεται ως μελανή επώδυνη ψηλαφητή μάζα ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού. Συνήθως οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν προξενούν πόνο, παρά μόνο όταν σχετίζονται με θρόμβωση ή ραγάδα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη διάγνωση και τις μεθόδους αντιμετώπισης εδώ. [:]