Μετάβαση στο περιεχόμενο

MENU

oxeirougos

Η χειρουργική αντιμετώπιση μίας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως. Οι κήλες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του κοιλιακού τοιχώματος, ιδίως στα ευένδοτά του σημεία, όπως ο ομφαλός και οι βουβωνικές χώρες.

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Πρόκειται στην ουσία για ένα μηχανικό πρόβλημα, το οποίο μόνο εξελίσσεται και ΠΟΤΕ δεν υποστρέφει. Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος μόνο προβλήματα και επικίνδυνες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει. Η πιο σημαντική επιπλοκή που μπορεί να προκληθεί σε μία κήλη που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα είναι η περίσφυξη και η νέκρωση του περιεχομένου της εντέρου.

Σήμερα, προτιμάται πλέον η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Με τη χειρουργική θεραπεία, το έντερο που προπίπτει επανατοποθετείται στη θέση του και το χάσμα κλείνει με τη χρήση ενός πλήρως βιοσυμβατού και απορροφήσιμου πλέγματος.

Στις τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής περιλαμβάνονται η λαπαροσκοπική χειρουργική και οι μέθοδοι ONSTEP/TIPP και MOPP.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται με μικρές τομές (5-10 χιλιοστά) στην κοιλιακή χώρα. Τρισδιάστατες ενδοσκοπικές κάμερες, υπερσύγχρονα εργαλεία και πλέγματα βιοτεχνολογίας αιχμής είναι ειδικά κατασκευασμένα για μία ασφαλή λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης. Μεγάλες ή μικρότερες κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες, μετεγχειρητικές/επιγαστρικές κήλες μπορούν να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά μόνο από χειρουργούς κατάλληλα εκπαιδευμένους στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Το 2010 και 2014 πρωτοπαρουσιάστηκαν δύο νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των βουβωνοκηλών (ONSTEP/ TIPP) και των ομφαλοκηλών/κοιλιοκηλών (MOPP) αντίστοιχα. Αυτές οι τεχνικές συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής και της ανοιχτής χειρουργικής, ΧΩΡΙΣ όμως τα μειονεκτήματα και τους περιορισμούς τους.

Οι επεβάσεις ONSTEP/TIPP και MOPP έχουν τέσσερα πλεονεκτήματα:
– Πολύ μικρή τομή (μόλις 3 εκατοστά), με ελάχιστο τραύμα.
– Η επέμβαση γίνεται χωρίς γενική νάρκωση, με τοπική αναισθησία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα με επιβαρυμένη καρδιακή ή/και αναπνευστική λειτουργία, καθώς και σε ασθενείς με αλλεργία στα αναισθητικά φάρμακα. Αυτή είναι και η πιο σημαντική διαφορά-πλεονέκτημα από τη λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία απαιτεί γενική νάρκωση
– Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα, 3 ώρες μετά την επέμβαση.
– Το πλέγμα τοποθετείται αναμφισβήτητα στη σωστή του θέση, δηλαδή πίσω από το πρόβλημα (χάσμα).

Πρόκειται για νεότερες τεχνικές, που χρησιμοποιούν τα πλέον κορυφαίας τεχνολογίας πλέγματα (πλήρως βιοσυμβατά και απορροφήσιμα, με άριστη εφαρμογή και διεισδυτικότητα). Μέσω της ειδικής τεχνικής, το πλέγμα τοποθετείται πίσω από το χάσμα, χωρίς μεγάλες τομές, χωρίς εκτεταμένα τραύματα ιστών και χωρίς τις επιπλοκές της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής.

Οι τεχνικές αυτές γίνονται μόνο από κατάλληλα εξειδικευμένους χειρουργούς, που έχουν εκπαιδευτεί στις μεθόδους αυτές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής των κηλών. Ο χειρουργός κοιλιακού τοιχώματος (abdominal wall and hernia specialist) πρέπει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές αποκατάστασης και να επιλέγει πάντα την καλύτερη τεχνική, για το ανάλογο πρόβλημα, στον συγκεκριμένο ασθενή.

Φώτιος Αρχοντοβασίλης
MD, PhD, FISS, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός εξειδικευμένος στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού