Τα νέα μας

Αντιμετωπίστε την κήλη σας με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και επιστρέψτε σπίτι σας σε λίγες ώρες

By 7 Φεβρουαρίου 2018No Comments
[:el]Η χειρουργική αντιμετώπιση μίας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως. Οι κήλες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του κοιλιακού τοιχώματος, ιδίως στα ευένδοτά του σημεία, όπως ο ομφαλός και οι βουβωνικές χώρες.

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Πρόκειται στην ουσία για ένα μηχανικό πρόβλημα, το οποίο μόνο εξελίσσεται και ΠΟΤΕ δεν υποστρέφει. Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος μόνο προβλήματα και επικίνδυνες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει. Η πιο σημαντική επιπλοκή που μπορεί να προκληθεί σε μία κήλη που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα είναι η περίσφυξη και η νέκρωση του περιεχομένου της εντέρου.

Σήμερα, προτιμάται πλέον η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Με τη χειρουργική θεραπεία, το έντερο που προπίπτει επανατοποθετείται στη θέση του και το χάσμα κλείνει με τη χρήση ενός πλήρως βιοσυμβατού και απορροφήσιμου πλέγματος.

Στις τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής περιλαμβάνονται η λαπαροσκοπική χειρουργική και οι μέθοδοι ONSTEP/TIPP και MOPP.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται με μικρές τομές (5-10 χιλιοστά) στην κοιλιακή χώρα. Τρισδιάστατες ενδοσκοπικές κάμερες, υπερσύγχρονα εργαλεία και πλέγματα βιοτεχνολογίας αιχμής είναι ειδικά κατασκευασμένα για μία ασφαλή λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης. Μεγάλες ή μικρότερες κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες, μετεγχειρητικές/επιγαστρικές κήλες μπορούν να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά μόνο από χειρουργούς κατάλληλα εκπαιδευμένους στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Το 2010 και 2014 πρωτοπαρουσιάστηκαν δύο νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των βουβωνοκηλών (ONSTEP/ TIPP) και των ομφαλοκηλών/κοιλιοκηλών (MOPP) αντίστοιχα. Αυτές οι τεχνικές συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής και της ανοιχτής χειρουργικής, ΧΩΡΙΣ όμως τα μειονεκτήματα και τους περιορισμούς τους.

Οι επεβάσεις ONSTEP/TIPP και MOPP έχουν τέσσερα πλεονεκτήματα:
– Πολύ μικρή τομή (μόλις 3 εκατοστά), με ελάχιστο τραύμα.
– Η επέμβαση γίνεται χωρίς γενική νάρκωση, με τοπική αναισθησία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα με επιβαρυμένη καρδιακή ή/και αναπνευστική λειτουργία, καθώς και σε ασθενείς με αλλεργία στα αναισθητικά φάρμακα. Αυτή είναι και η πιο σημαντική διαφορά-πλεονέκτημα από τη λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία απαιτεί γενική νάρκωση
– Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα, 3 ώρες μετά την επέμβαση.
– Το πλέγμα τοποθετείται αναμφισβήτητα στη σωστή του θέση, δηλαδή πίσω από το πρόβλημα (χάσμα).

Πρόκειται για νεότερες τεχνικές, που χρησιμοποιούν τα πλέον κορυφαίας τεχνολογίας πλέγματα (πλήρως βιοσυμβατά και απορροφήσιμα, με άριστη εφαρμογή και διεισδυτικότητα). Μέσω της ειδικής τεχνικής, το πλέγμα τοποθετείται πίσω από το χάσμα, χωρίς μεγάλες τομές, χωρίς εκτεταμένα τραύματα ιστών και χωρίς τις επιπλοκές της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής.

Οι τεχνικές αυτές γίνονται μόνο από κατάλληλα εξειδικευμένους χειρουργούς, που έχουν εκπαιδευτεί στις μεθόδους αυτές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής των κηλών. Ο χειρουργός κοιλιακού τοιχώματος (abdominal wall and hernia specialist) πρέπει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές αποκατάστασης και να επιλέγει πάντα την καλύτερη τεχνική, για το ανάλογο πρόβλημα, στον συγκεκριμένο ασθενή.

Φώτιος Αρχοντοβασίλης
MD, PhD, FISS, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός εξειδικευμένος στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής[:]