Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει πως κάποιος από τον ευρύτερο κύκλο μας «έχει κήλη». Πράγματι, ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από κήλη ή έχει υποβληθεί σε εγχείρηση για την αποκατάσταση της. Κάποιοι από αυτούς εμφάνισαν ξανά κήλη μετά από καιρό ή, ενώ δεν είχαν, απέκτησαν μετά από εγχείρηση που έκαναν στην κοιλιακή χώρα. Τι είναι, όμως, αυτή η ιδιαίτερη συχνή πάθηση και πόσο σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού;
Πώς προκύπτει μια κήλη;
Μια κήλη προκύπτει εξαιτίας της πρόπτωσης κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή τμήματος αυτού και προβολής του εκτός της φυσιολογικής του θέσης. Το σπλάχνο, τις περισσότερες φορές, είναι τμήμα εντέρου, το οποίο περνάει μέσα από μια «τρύπα» (χάσμα) του ενδοκοιλιακού τοιχώματος. Έτσι, η κήλη γίνεται αντιληπτή ως ένα εξόγκωμα στην περιοχή της κοιλιάς.
Πολλές φορές, εάν ο ασθενής πιέσει με τα δάκτυλά του το εξόγκωμα αυτό φαίνεται να υποχωρεί προς τα μέσα. Ωστόσο, κάποιες άλλες φορές η ύπαρξη κήλης συνδυάζεται με οξύ πόνο και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Η κήλη μπορεί να διογκωθεί περισσότερο μετά την άρση βαρέων αντικειμένων ή όταν ο ασθενής βήχει.
Πώς γίνεται αντιληπτή μια κήλη;
Τα συμπτώματα μιας κήλης εξαρτώνται από τον τύπο της κήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενείς μπορεί να αισθάνεται βάρος, πόνο στην περιοχή ή να παρατηρήσει ερυθρότητα.
Μια κήλη μπορεί να είναι:
Ανατασσόμενη | Υποχωρεί προς το εσωτερικό της κοιλιάς μετά από πίεση. |
Μη ανατασσόμενη | Δεν μπορεί να υποχωρήσει, καθώς το σπλάχνο έχει διαπεράσει το χάσμα και έχει «εγκλωβιστεί» εκεί. |
Αποφραγμένη | Δεν μπορεί να υποχωρήσει και ταυτόχρονα το προπίπτουν έντερο δεν λειτουργεί σωστά. |
Περισφιγμένη | Το προπίπτουν έντερο δεν μπορεί να υποχωρήσει, δεν αιματώνεται και υπάρχει κίνδυνος περιτονίτιδας. |
Ποια είναι τα είδη κήλης στην κοιλιακή χώρα;
Ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται, οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος διακρίνονται σε:
- Βουβωνοκήλη: Εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή, στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας.
- Ομφαλοκήλη: Εμφανίζεται στον ομφαλό ή γύρω από αυτόν.
- Επιγαστρική κήλη: Βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιακής χώρας. Είναι επίσης γνωστή ως κήλη λευκής γραμμής.
- Μετεγχειρητική κήλη: Εμφανίζεται στα σημεία όπου είχε προηγηθεί χειρουργική τομή.
- Πλάγια κοιλιοκήλη: Εμφανίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, δεξιά ή αριστερά από τον ομφαλό. Είναι, επίσης, γνωστή και ως κήλη Spiegel.
Πώς θεραπεύεται μια κήλη;
Η θεραπεία για την κήλη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το είδος της, το στάδιο ανάπτυξής της ή τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία της κήλης είναι μόνο χειρουργική. Δεν υπάρχουν άλλες μέθοδοι, όπως φάρμακα, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Κι αυτό, διότι, μόνο ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος χειρουργός μπορεί να ωθήσει προς τα μέσα το προπίπτουν σπλάχνο και να αποκαταστήσει το χάσμα.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της κήλης;
Η κήλη, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και την αποδυνάμωση του κοιλιακού τοιχώματος. Επίσης, επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση κηλών είναι οι εξής:
- Ηλικία
- Δυσκοιλιότητα
- Έντονος και χρόνιος βήχας
- Παχυσαρκία
- Κάπνισμα
- Βαριά χειρωνακτική εργασία
- Άρση μεγάλου βάρους
- Πολλαπλές κυήσεις
- Τραύματα
- Παλιές χειρουργικές επεμβάσεις
- Εκ γενετής προδιάθεση
Χειρουργική αποκατάσταση κήλης
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στην εκάστοτε περίπτωση και ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του χειρουργού και του ασθενούς. Είναι σημαντικό, ο Χειρουργός να γνωρίζει τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές, ώστε να μπορεί να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή.
Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης είναι από τους πρώτους ιατρούς που εφάρμοσαν στην Ελλάδα την πρωτοπόρα χειρουργική τεχνική e–TEP λαπαροσκοπικά και ρομποτικά.
Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αποκαταστήσει ταυτόχρονα παραπάνω από μια κήλες. Παράλληλα, απαιτεί λίγες και μικρές τομές, μηδενίζοντας τις πιθανότητες επιπλοκών και προσφέροντας ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση βουβωνοκήλης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του 3 ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ σε περιπτώσεις άλλων κηλών (όπως π.χ. ομφαλοκήλη), η επιστροφή στο σπίτι γίνεται την επόμενη ημέρα.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της e-TEP είναι ότι το πλέγμα δεν τοποθετείται εντός της κοιλιακής χώρας και έτσι δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα όργανα. Αντίθετα, τοποθετείται μεταξύ των κοιλιακών μυών, με αποτέλεσμα το χάσμα να κλείνει τόσο καλά, ώστε να μην υπάρξει υποτροπή της κήλης μελλοντικά.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε μια κήλη, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο χειρουργό Dr. Αρχοντοβασίλη. Όσο πιο σύντομα, διαγνωσθεί η κήλη, τόσο πιο άμεση θα είναι η αποκατάστασή της. Επειδή μια κήλη εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ώστε να προληφθούν χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να φέρουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς.