Ρομποτική Χειρουργική

Αρχική / Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική – Τι είναι;

Πρόκειται για μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής, είναι ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική και αφορά τη διαδικασία χειρουργικών επεμβάσεων με τη χρήση αυτοματισμών. Στη διαδικασία της ρομποτικής χειρουργικής, ο χειρουργός ουσιαστικά χειρίζεται μία κονσόλα Η/Υ και πραγματοποιεί την επέμβαση δίνοντας εντολές στους ρομποτικούς βραχίονες χειρουργούς μέσω joystick.

Ρομποτική Χειρουργική

Πλεονεκτήματα:
Η ρομποτική επέμβαση, είναι η απόλυτη τεχνολογική καινοτομία στον τομέα της χειρουργικής και έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις απλές χειρουργικές διαδικασίες που εκτελούνται από ανθρώπινο χέρι.

 • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος και εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος και λιγότερο πόνο.
 • Μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά το πέρας αυτής.
 • Μειώνει το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και εξασφαλίζει γενικά ταχύτερη ανάρρωση με καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
 • Επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, εξαλείφοντας το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών και παρέχοντας πρωτοφανή χειρουργική δεξιότητα.
 • Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφού βρίσκεται καθισμένος σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και άνετο περιβάλλον κι έτσι κουράζεται λιγότερο και εκτελεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και επιτυχία δύσκολες και πολύωρες επεμβάσεις.

Εφαρμογές:
Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς κλάδους της χειρουργικής. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που γίνονται ρομποτικά, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι:

 • Νοσογόνος παχυσαρκία
 • Χολοκυστεκτομή
 • Εγχείρηση προστάτη
 • Νεφρεκτομή
 • Χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γενικά η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει την εκτέλεση επεμβάσεων με απόλυτη ακρίβεια, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας και μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας σε δύσκολες και επικίνδυνες επεμβάσεις.

Εκπαίδευση και Πιστοποίηση στο DaVinci Xi

Ο Χειρουργός Dr. Αρχοντοβασίλης Φώτης, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General), ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την εκπαίδευση και εξειδίκευση του στο νέο Ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi.

Ηδη, από το 2011, ο κ. Αρχοντοβασίλης έχει λάβει την εκπαίδευση και πιστοποίηση του Console Surgeon (Ρομποτική Χειρουργική) στα παλαιότερα χειρουργικά Robot (DaVinci S και Si).

Στις αρχές του 2018 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ολοκαίνουριο ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi, της εταιρείας INTUITIVE. Η ιδιωτική Κλινική Metropolitan General, ήταν η πρώτη κλινική που το έφερε και μαζί με το νοσοκομείο Metropolitan οι μοναδικές κλινικές που το έχουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα Ρομποτικό σύστημα που φέρνει μια πραγματική επανάσταση στη Ρομποτική Χειρουργική. Τρισδιάστατη απεικόνιση, ευκρίνεια εκατομμυρίων χρωμάτων, σταθερή κίνηση με ακρίβεια χιλιοστού, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με μείωση του χειρουργικού χρόνου και των διεγχειρητικών επιπλοκών κάνουν το νέο DaVinci Xi το τελειότερο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Σε αυτό ακριβώς το μοναδικό Robot πιστοποιήθηκε ο Χειρουργός κ. Αρχοντοβασίλης. Η εκπαίδευση ήταν πολυδιάστατη και μακροχρόνια (καθημερινή ενασχόληση με το DaVinci Χi με ασκήσεις και προσομοιωτές επεμβάσεων, test δεξιοτήτων, γραπτές εξετάσεις και πειραματικά χειρουργεία).

Η πιστοποίηση έγινε στη Νάπολη της Ιταλίας, στο εξειδικευμένο κέντρο Ρομποτικής εκπαίδευσηςRAIN (www.centrobiotecnologie.org/rain) στο παγκοσμίου φήμης Κέντρο Ιατρικής Βιοτεχνολογίας «Α. Cardarelli» (www.centrobiotecnologie.it ), που βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νότιας Ιταλίας

(www.ospedalecardarelli.it ).

Πρώτη επιτυχής Ρομποτική Χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης (rTAPP)
με το νέο robot DaVinci Xi.

Ο Χειρουργός Dr. Αρχοντοβασίλης Φώτης, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General), πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη ρομποτική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, που έγινε στο Metropolitan General, στο ολοκαίνουριο ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi.

Το νέο ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi, είναι το τελειότερο ρομποτικό σύστημα που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, και το απέκτησε πρόσφατα η κλινική Metropolitan General. Είναι μόλις το δεύτερο τέτοιο robot που υπάρχει στην Ελλάδα, και απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση και απόλυτη εξειδίκευση στον χειρισμό του.

Ήδη εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στην Ρομποτική Χειρουργική (Console Surgeon) από το 2011, ο κ. Αρχοντοβασίλης εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε πρόσφατα και στο νέο DaVinci Xi. Είναι από τους πρώτους Χειρουργούς (ελάχιστοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα) που έλαβαν την επίσημη εκπαίδευση και πιστοποίηση από το εκπαιδευτικό κέντρο RAIN στη Ναπολη της Ιταλίας (www.centrobiotecnologie.org/rain ).

    

    

Μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Χειρουργική αποκατάσταση μεγάλων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Ο Χειρουργός Dr. Αρχοντοβασίλης Φώτης, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General),
ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευση και εξειδίκευση του στην προηγμένη Ρομποτική Χειρουργική των μεγάλων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
(Abdominal Wall Robotic Surgery), με το σύστημα DaVinci Xi.

Τον Μάϊο του 2018, ο Dr. Αρχοντοβασίλης Φώτης παρακολούθησε στη Γάνδη (Βέλγιο) το εκπαιδευτικό course Ρομποτικής Χειρουργικής αποκατάστασης
κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
, στo πλαίσιo του International Symposium on Abdominal Wall Robotic Surgery (Ghent, Belgium).

Κατά τη διάρκεια του course ο κ. Αρχοντοβασίλης παρακολούθησε πλήθος εξειδικευμένων ρομποτικών επεμβάσεων, διδάχθηκε νέες πρωτοποριακές επεμβάσεις, συμμετείχε σε πειραματικά χειρουργεία και συνομίλησε ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες με πλήθος διακεκριμένων χειρουργών
από όλο τον κόσμο.

  

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (DA VINCI)

Ρομποτική Χειρουργική

Το χειρουργικό σύστημα DaVinci είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA), το 2000, για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων. Η τεχνική υιοθετήθηκε γρήγορα από πολλά νοσοκομεία, αρχικά στις ΗΠΑ και έπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι το 2014 είχαν παρουσιαστεί τρία διαφορετικά μοντέλα (DaVinci S, Si, X) με συνεχείς βελτιώσεις και όλο και πιο προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Το 2014 παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ το πλέον κορυφαίο μοντέλο DaVinci Xi. Η βασική διαφορά του από το αμέσως προηγούμενο μοντέλο, είναι ότι οι ρομποτικοί βραχίονες γίνονται περισσότερο ευέλικτοι, πιο ακριβείς και πιο ανεξάρτητοι στη λειτουργία τους, μιμούμενοι ακόμα καλύτερα τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού, ακόμη και στις πλέον δύσκολες και απαιτητικές περιστάσεις (όπως π.χ. σε εξαιρετικά παχύσαρκους ή σε πολύ μικροκαμωμένους ασθενείς). Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η χειρουργική τεχνική και γίνεται ακόμα λιγότερο τραυματική και επεμβατική.

Ρομποτική Χειρουργική DaVinci Xi

Το DaVinci Xi διαθέτει πρωτοποριακή τεχνολογία συγχρονισμού διπλής εικόνας για εξασφάλιση άριστης διακριτικής ικανότητας (focus-free technology) και εξάλειψης του θολώματος των εικόνων, καθώς και την υψηλότερη διαθέσιμη απεικόνιση χειρουργικού πεδίου (Crystal Clear) με τρισδιάστατο σύστημα φακών 3D που παρέχει δυνατότητα μεγέθυνσης έως και 15 φορές για πολύ ακριβείς, σταθερές και λεπτομερείς κινήσεις.

Απαιτεί χειρισμό από έναν εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος βρίσκεται καθιστός, μπροστά σε μια ειδική κονσόλα χειρισμού του ρομπότ, και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς που έχουν προσαρμοστεί στα δάχτυλά του, σαν να χρησιμοποιεί τα ίδια του τα χέρια. Η κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς αρθρωτούς βραχίονες του ρομπότ.

Και όλα αυτά γίνονται με εξαιρετική ακρίβεια επειδή ο Χειρουργός βλέπει όλη την επέμβαση μέσα από μια ειδική οθόνη, που του προσφέρει μεγέθυνση της εικόνας του χειρουργικού πεδίου μέχρι και 15 φορές μεγαλύτερη, εξαιρετική ευκρίνεια με περισσότερα από 16 εκ. χρώματα (full high definition), και μάλιστα σε τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση, όπως όταν βλέπουμε 3D ταινία στον κινηματογράφο με τα ειδικά γυαλιά!

Όλες αυτές οι προηγμένες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν σαν αποτέλεσμα οι επεμβάσεις με το DaVinci Xi να πραγματοποιούνται με ακρίβεια χιλιοστού, με εξαιρετικά λεπτομερή αναγνώριση των ανατομικών δομών, με πλήρη εξάλειψη του φυσιολογικού μυϊκού τρόμου των ανθρώπινων χεριών, και με εξαιρετική προσέγγιση και χειρισμό των ανθρώπινων ανατομικών δομών, που με την ανοικτή και με τη λαπαροσκόπηση χειρουργική ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την χρήση του ρομποτ είναι ο χειρουργός να έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στη χρήση του συστήματος, αφού η χρήση του δεν προσομοιάζει με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ούτε φυσικά και με την κλασική – ανοικτή χειρουργική. Μετά την ανάλογη εκπαίδευση ο χειρουργός λαμβάνει διεθνή πιστοποίηση ως Ρομποτικός Χειρουργός (Robotic – Console Surgeon).

Το Metropolitan General είναι ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία της Ελλάδος που διαθέτουν το ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi. Στο Metropolitan General διασφαλίζεται μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών ελέγχου ότι o χειρισμός του DaVinci Xi στα χειρουργεία γίνεται μόνο από πιστοποιημένους ρομποτικούς χειρουργούς που υποστηρίζονται από ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα (νοσηλευτές, τεχνικοί).

Πλεονεκτήματα:

Η ρομποτική επέμβαση, είναι η απόλυτη τεχνολογική καινοτομία στον τομέα της χειρουργικής αφού συνδυάζει αρμονικά την ανθρώπινη ικανότητα του χειρουργού με την τεχνολογική τελειότητα του μηχανήματος, παρέχοντας ατελείωτα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή αλλά και την κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική.

 • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος. Όλες οι επεμβάσεις γίνονται από ακόμη πιο μικρές τομές (οπές) από την κλασική λαπαροσκόπηση, μόλις 3-4 στον αριθμό, 5-8 χιλιοστά έκαστη.
 • Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος και σαφώς λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά, αφού οι τομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
 • Μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά το πέρας αυτής, αφού οι επεμβάσεις γίνονται με την τέλεια τρισδιάστατη ευκρίνεια και την εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων του DaVinci.
 • Μειώνει το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και εξασφαλίζει γενικά ταχύτερη ανάρρωση με πολύ καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
 • Διευρύνει τις δυνατότητες της ενδοσκοπικής Χειρουργικής επιτρέποντας πλέον να γίνονται επεμβάσεις που ήταν εξαιρετικά δύσκολες με (συμβατική) λαπαροσκόπηση.
 • Μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων.
 • Επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, εξαλείφοντας το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών και παρέχοντας πρωτοφανή χειρουργική δεξιότητα.
 • Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφού βρίσκεται καθισμένος σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και άνετο περιβάλλον κι έτσι κουράζεται λιγότερο και εκτελεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και επιτυχία δύσκολες και πολύωρες επεμβάσεις.
 • Οι αρθρωτοί χειρουργικοί βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν και στα τρία επίπεδα όλες τις κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι, με απόλυτη ακρίβεια.
 • Δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους. Ο χειρουργός μπορεί επίσης και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλέσει στην οθόνη του και να συμβουλευτεί χρήσιμες εικόνες.

Ρομποτική Χειρουργική – Εφαρμογές στη Γενική Χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλές ειδικότητες της χειρουργικής: Ουρολογία, Γυναικολογία, Καρδιοχειρουργική και Γενική Χειρουργική.

Ειδικότερα για τη Γενική Χειρουργική οι εφαρμογές του DaVinci Xi γίνονται καθημερινά όλο και περισσότερες. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που γίνονται ρομποτικά, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της λαπαροσκοπικής επέμβασης, είναι:

 • Αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες).
 • Νοσογόνος παχυσαρκία
 • Χολοκυστεκτομή (ιδίως σε δύσκολες περιπτώσεις χρονίων φλεγμονών ή μετά από ανοικτές τομές με συμφύσεις).
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαφραγματοκήλη, αχαλασία οισοφάγου και γενικότερα επεμβάσεις ανωτέρου πεπτικού συστήματος (καρκίνος στομάχου, στρωματικοί όγκοι στομάχου, παθήσεις οισοφάγου).
 • Επεμβάσεις για παθήσεις παχέως εντέρου και ορθού (εκκολπωματίτιδα, καρκίνος παχέως εντέρου – ορθού).

Γενικά η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει την εκτέλεση των επεμβάσεων της Γενικής Χειρουργικής με απόλυτη ακρίβεια, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας και μειώνοντας τα ποσοστά νοσηρότητας σε δύσκολες και επικίνδυνες επεμβάσεις.

Κλείστε ραντεβού τώρα