Μετάβαση στο περιεχόμενο

MENU

oxeirougos

Ο όγκος των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, τόσο από τους γύρω μας όσο και από το διαδίκτυο, πολλές φορές μας δημιουργεί σύγχυση. Για την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως η κήλη, και τα συμπτώματα αυτών, σίγουρα έχουμε σχηματίσει μια γενική εικόνα από πληροφορίες που έχουμε ακούσει ή διαβάσει. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να ανησυχούμε μόλις παρουσιάσουμε κάποιον πόνο έντονο ή σε ασυνήθιστο σημείο του σώματός μας.

Μία πάθηση που μας απασχολεί, εξαιτίας της συχνότητας εμφάνισής της, είναι η κήλη στην κοιλιακή χώρα. Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και ενημερωθείτε για την αναγνώριση μίας κήλης και την αντιμετώπισή της.

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη: Κήλη και αίτια εμφάνισης

Μία κήλη προκύπτει από τη δημιουργία μιας τρύπας (χάσματος) στο κοιλιακό τοίχωμα και την προβολή κάποιου τμήματος των ενδοκοιλιακών σπλάχνων προς τα έξω δια μέσω αυτής της τρύπας. Επομένως, η κήλη εμφανίζεται ως μια διόγκωση στην κοιλιακή χώρα και το περιεχόμενό της είναι συνήθως ένα τμήμα εντέρου.

Αυτή η ασυνέχεια του κοιλιακού τοιχώματος, στην οποία οφείλεται η εμφάνιση μίας κήλης, προκαλείται από αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, η οποία αποδυναμώνει το κοιλιακό τοίχωμα. Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση συνδέεται κυρίως με:

 • την ηλικία
 • τη δυσκοιλιότητα
 • τον έντονο χρόνιο βήχα
 • την απότομη ή επανειλημμένη άρση βάρους
 • την παχυσαρκία
 • την εγκυμοσύνη
 • προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει μία κήλη σχετίζονται άμεσα με το είδος της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Επομένως πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη; Τα συνηθέστερα συμπτώματα που αφορούν όλα τα είδη κηλών είναι:

 • έντονος πόνος ή κάψιμο
 • αίσθημα βάρους
 • τοπικό εξόγκωμα σε συγκεκριμένο σημείο της κοιλιάς, που γίνεται πιο έντονο όσο πιο μεγάλη είναι η προσπάθεια που κάνει ο ασθενής (άρση βάρους, βήχας, ορθοστασία κλπ)
 • δυσκοιλιότητα
 • ναυτία / έμετος σε περιπτώσεις περίσφυξης του περιεχομένου της κήλης (έντερο)

Είναι πολύ χαρακτηριστική η εξαφάνιση του εξογκώματος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν ο ασθενής ξαπλώσει και ξεκουραστεί, όταν δηλαδή στματήσει να ζορίζει την κοιλιά του, όταν σταματήσει η αύξημένη ενδοκοιλιακή του πίεση.

πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη

Ποια τα είδη κηλών του κοιλιακού τοιχώματος;

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος διακρίνονται ανάλογα με την περιοχή εμφάνισής τους ως εξής:

Επίσης, οι παρατηρούμενες κήλες διακρίνονται με βάση τον εγκλωβισμό και τη λειτουργία του προπίπτοντος σπλάχνου σε:

 • ανατασσόμενη– το σπλάχνο επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση με άσκηση πίεσης
 • μη ανατασσόμενη– το σπλάχνο έχει εγκλωβιστεί εκτός κοιλιακού τοιχώματος και δεν μπορεί να επανέλθει
 • αποφραγμένη– το σπλάχνο δεν επανέρχεται και επηρεάζεται η λειτουργικότητά του
 • περισφιγμένη– το σπλάχνο δεν επανέρχεται και οδηγείται σε νέκρωση καθώς δεν αιματώνεται

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη: Οριστική χειρουργική αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζεται μία κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα;

Η απάντηση είναι αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση! Μάλιστα, είναι ιδιαίτερης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση μίας κήλης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως περιτονίτιδα, αν γίνει περίσφυξη.

Η σύγχρονη χειρουργική παρέχει μία ποικιλία τεχνικών για την αποκατάσταση μίας κήλης. Με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και το είδος της κήλης που τον ταλαιπωρεί, ο Γενικός Χειρουργός θα προτείνει την καταλληλότερη μέθοδο για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης εξειδικεύεται στην Ελάχιστα Επεμβατική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Το 2021 διακρίθηκε ως ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός με πιστοποίηση Master Surgeon και Surgeon of Excellence για τη χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος από τον Διεθνή Αμερικανικό Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων SRC. Επιπλέον, είναι ο πρώτος χειρουργός που εφάρμοσε  την πρωτοπόρα τεχνική eTEP – ΤΑR, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά, στην Ελλάδα.

Η χειρουργική τεχνική e-TEP είναι ελάχιστα επεμβατική, με δημιουργία λίγων και μικρών τομών για μηδαμινές πιθανότητες επιπλοκών και άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα. Η μέθοδος πλεονεκτεί σε σύγκριση με άλλες, καθώς η τοποθέτηση του πλέγματος δεν πραγματοποιείται εντός της κοιλιακής χώρας αλλά μεταξύ των κοιλιακών μυών. Συνεπώς, δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα όργανα της κοιλιάς και η τρύπα κλείνει σωστά και αποτελεσματικά, αποφεύγοντας την πιθανότητα υποτροπής.

Με την τεχνική e-TEP ο χειρουργός μπορεί να αποκαταστήσει ταυτόχρονα περισσότερες από μία κήλες, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Φώτη Αρχοντοβασίλη σε περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Θυμηθείτε πως το «κλειδί» στην αντιμετώπιση μίας κήλης είναι η έγκαιρη διάγνωσή της, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού