Ενημερωτικά Άρθρα

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη;

By 4 Μαρτίου 2022No Comments

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη;

Ο όγκος των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, τόσο από τους γύρω μας όσο και από το διαδίκτυο, πολλές φορές μας δημιουργεί σύγχυση. Για την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως η κήλη, και τα συμπτώματα αυτών, σίγουρα έχουμε σχηματίσει μια γενική εικόνα από πληροφορίες που έχουμε ακούσει ή διαβάσει. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να ανησυχούμε μόλις παρουσιάσουμε κάποιον πόνο έντονο ή σε ασυνήθιστο σημείο του σώματός μας.

Μία πάθηση που μας απασχολεί, εξαιτίας της συχνότητας εμφάνισής της, είναι η κήλη στην κοιλιακή χώρα. Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και ενημερωθείτε για την αναγνώριση μίας κήλης και την αντιμετώπισή της.

 

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη: Κήλη και αίτια εμφάνισης

Μία κήλη προκύπτει από τη δημιουργία μιας τρύπας (χάσματος) στο κοιλιακό τοίχωμα και την προβολή κάποιου τμήματος των ενδοκοιλιακών σπλάχνων προς τα έξω δια μέσω αυτής της τρύπας. Επομένως, η κήλη εμφανίζεται ως μια διόγκωση στην κοιλιακή χώρα και το περιεχόμενό της είναι συνήθως ένα τμήμα εντέρου.

Αυτή η ασυνέχεια του κοιλιακού τοιχώματος, στην οποία οφείλεται η εμφάνιση μίας κήλης, προκαλείται από αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, η οποία αποδυναμώνει το κοιλιακό τοίχωμα. Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση συνδέεται κυρίως με:

 • την ηλικία
 • τη δυσκοιλιότητα
 • τον έντονο χρόνιο βήχα
 • την απότομη ή επανειλημμένη άρση βάρους
 • την παχυσαρκία
 • την εγκυμοσύνη
 • προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
Εξειδικευμένος Χειρουργός
Ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ελλάδα με τη διάκριση Master Surgeon of Excellence στην αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από τον κορυφαίο Αμερικανικό Οργανισμό Χειρουργικών Πιστοποιήσεων (SRC). Ανήκει επίσης στους πρώτους Έλληνες χειρουργούς που εφάρμοσαν την υπερσύγχρονη τεχνική e-TEP. Η εκτεταμένη εμπειρία του περιλαμβάνει πλήθος επεμβάσεων για την αποκατάσταση κηλών, ακόμα και ιδιαίτερα απαιτητικών περιστατικών. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οριστική αντιμετώπιση της κήλης που σας ταλαιπωρεί!
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει μία κήλη σχετίζονται άμεσα με το είδος της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Επομένως πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη; Τα συνηθέστερα συμπτώματα που αφορούν όλα τα είδη κηλών είναι:

 • έντονος πόνος ή κάψιμο
 • αίσθημα βάρους
 • τοπικό εξόγκωμα σε συγκεκριμένο σημείο της κοιλιάς, που γίνεται πιο έντονο όσο πιο μεγάλη είναι η προσπάθεια που κάνει ο ασθενής (άρση βάρους, βήχας, ορθοστασία κλπ)
 • δυσκοιλιότητα
 • ναυτία / έμετος σε περιπτώσεις περίσφυξης του περιεχομένου της κήλης (έντερο)

Είναι πολύ χαρακτηριστική η εξαφάνιση του εξογκώματος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν ο ασθενής ξαπλώσει και ξεκουραστεί, όταν δηλαδή στματήσει να ζορίζει την κοιλιά του, όταν σταματήσει η αύξημένη ενδοκοιλιακή του πίεση.

πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη

Ποια τα είδη κηλών του κοιλιακού τοιχώματος;

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος διακρίνονται ανάλογα με την περιοχή εμφάνισής τους ως εξής:

 • Βουβωνοκήλη – στη βουβωνική περιοχή
 • Ομφαλοκήλη – πάνω ή γύρω από τον ομφαλό
 • Επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής – στην ανώτερη κοιλιακή χώρα
 • Πλάγια κοιλιοκήλη ή κήλη Spiegel – στα πλάγια της κοιλιακής χώρας
 • Μετεγχειρητική κήλη – σε σημεία προηγούμενης χειρουργικής τομής

 

Επίσης, οι παρατηρούμενες κήλες διακρίνονται με βάση τον εγκλωβισμό και τη λειτουργία του προπίπτοντος σπλάχνου σε:

 • ανατασσόμενη – το σπλάχνο επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση με άσκηση πίεσης
 • μη ανατασσόμενη – το σπλάχνο έχει εγκλωβιστεί εκτός κοιλιακού τοιχώματος και δεν μπορεί να επανέλθει
 • αποφραγμένη – το σπλάχνο δεν επανέρχεται και επηρεάζεται η λειτουργικότητά του
 • περισφιγμένη – το σπλάχνο δεν επανέρχεται και οδηγείται σε νέκρωση καθώς δεν αιματώνεται
πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη διάγνωση

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη: Οριστική χειρουργική αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζεται μία κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα;

Η απάντηση είναι αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση! Μάλιστα, είναι ιδιαίτερης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση μίας κήλης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως περιτονίτιδα, αν γίνει περίσφυξη.

Η σύγχρονη χειρουργική παρέχει μία ποικιλία τεχνικών για την αποκατάσταση μίας κήλης. Με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και το είδος της κήλης που τον ταλαιπωρεί, ο Γενικός Χειρουργός θα προτείνει την καταλληλότερη μέθοδο για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης εξειδικεύεται στην Ελάχιστα Επεμβατική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Το 2021 διακρίθηκε ως ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός με πιστοποίηση Master Surgeon και Surgeon of Excellence για τη χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος από τον Διεθνή Αμερικανικό Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων SRC. Επιπλέον, είναι ο πρώτος χειρουργός που εφάρμοσε  την πρωτοπόρα τεχνική eTEP – ΤΑR, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά, στην Ελλάδα.

πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη συμπτώματα
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
Καλέστε στο 210 65 02 850 ή απευθείας στη γραμματεία του Ιατρού στο 697 44 42 330

Επικοινωνία

Η χειρουργική τεχνική e-TEP είναι ελάχιστα επεμβατική, με δημιουργία λίγων και μικρών τομών για μηδαμινές πιθανότητες επιπλοκών και άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα. Η μέθοδος πλεονεκτεί σε σύγκριση με άλλες, καθώς η τοποθέτηση του πλέγματος δεν πραγματοποιείται εντός της κοιλιακής χώρας αλλά μεταξύ των κοιλιακών μυών. Συνεπώς, δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα όργανα της κοιλιάς και η τρύπα κλείνει σωστά και αποτελεσματικά, αποφεύγοντας την πιθανότητα υποτροπής.

Με την τεχνική e-TEP ο χειρουργός μπορεί να αποκαταστήσει ταυτόχρονα περισσότερες από μία κήλες, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ή την επόμενη μέρα.

 

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Φώτη Αρχοντοβασίλη σε περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Θυμηθείτε πως το «κλειδί» στην αντιμετώπιση μίας κήλης είναι η έγκαιρη διάγνωσή της, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές.

Για ραντεβού και πληροφορίες καλέστε στο 2106502850