Περιεδρικό απόστημα: ένα επώδυνο πρόβλημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση
Περιεδρικό απόστημα: ένα επώδυνο πρόβλημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση
Το περιεδρικό απόστημα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις διαγνωστεί. Ένα περιεδρικό απόστημα προκύπτει όταν συσσωρεύεται πύον ανάμεσα στους ιστούς που περιβάλλουν τον πρωκτό και το ορθό (ή απευθυσμένο − το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου). Πρόκειται για μια πολύ επώδυνη κατάσταση, η οποία βασανίζει ιδιαίτερα τα πάσχοντα άτομα. Συνήθως προκαλείται από κάποια μικροβιακή λοίμωξη.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι τα περιεδρικά αποστήματα εμφανίζονται συχνά, η ακριβής αιτιολογία τους εντοπίζεται μόνο στο 20% των περιπτώσεων. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι περίπου διπλάσια στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες, ενώ ένα 30-50% των περιεδρικών αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγια, όσο γρήγορα κι αν αντιμετωπιστεί. Η μέση ηλικία εμφάνισής τους είναι τα 40 έτη. Τα περιεδρικά αποστήματα χαρακτηρίζονται αναλόγως της θέσης τους σε σχέση με τους ανελκτήρες και τους σφιγκτήρες μυς του πρωκτού (υψηλά και χαμηλά, διασφιγκτηριακά, διαμεσοσφιγκτηριακά, υποδόρια).
Πού οφείλεται το περιεδρικό απόστημα;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα περιεδρικό απόστημα είναι το αποτέλεσμα μιας οξείας φλεγμονής των πρωκτικών αδένων. Συνήθως δημιουργείται αυτόματα ή όταν προϋπάρχει ένα περιεδρικό συρίγγιο του οποίου το στόμιο έφραξε ή, συνηθέστερα, όταν υπάρχει μια ραγάδα πρωκτού. Μερικές από τις κύριες αιτίες εμφάνισης περιεδρικών αποστημάτων είναι η πυώδης ιδρωτοαδενίτιδα, η φλεγμονή των πρωκτικών αδένων, η ραγάδα δακτυλίου, η κακοήθεια, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, η φυματίωση, το AIDS.
Ποια είναι τα συμπτώματα ενός περιεδρικού αποστήματος;
Δεδομένου ότι το περιεδρικό απόστημα προκαλείται λόγω κάποιας φλεγμονής, τα κυριότερα συμπτώματά του είναι αυτά που εμφανίζονται και στις περισσότερες φλεγμονές: πρήξιμο, ερυθρότητα, καθώς και πολύ έντονος πόνος στην περιοχή του πρωκτού που επιδεινώνονται με την κίνηση ή την αφόδευση. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί υψηλός πυρετός ή και επίσχεση ούρων.
Διάγνωση
Η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος γίνεται με την κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο πρωκτολόγο χειρουργό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος είναι η άμεση διάνοιξη και η ευρεία παροχέτευση, δηλαδή η απομάκρυνση του πύου από την πυώδη κοιλότητα. Η θεραπευτική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με την κλασική ανοικτή χειρουργική μέθοδο είτε με τη χρήση θεραπευτικού λέιζερ. Στη δεύτερη περίπτωση (λέιζερ) η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία, αλλά καμιά φορά και με γενική αναισθησία, ενώ χρησιμοποιείται διοδικό λέιζερ, σε συνδιασμό με την πολύ μικρή χειρουργική τομή για την καλύτερη διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Η πρόγνωση είναι άριστη.
Γράφει ο
Φώτιος Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FEHS
Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General
Εξειδικευμένος στη Χειρουργική των παθήσεων του πρωκτού με χρήση Laser
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής