Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκωληκοειδίτιδα – Τί είναι;

σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού τμήματος του παχέος εντέρου το οποίο ξεκινάει από το αρχικό του τμήμα (τυφλό), κοντά στο σημείο σύνδεσης του με το λεπτό έντερο. Η φλεγμονή αυτή προκαλείται συνήθως από απόφραξη του αυλού, για την οποία μπορεί να ευθύνονται διογκωμένοι λεμφαδένες γύρω από τη βάση της, κοπρόλιθοι, παράσιτα, καρκινοειδή ή πολύ σπανιότερα, ξένα σώματα. Η απόφραξη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη διάταση της σκωληκοειδούς απόφυσης, καθώς η έκκριση του βλεννογόνου στο εσωτερικό του τοιχώματος της δε σταματά, ενώ παράλληλα αρχίζει και ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων. Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο κοπρανώδους υλικού και μικροβίων στην περιτοναϊκή κοιλότητα και τελικά την πρόκληση περιτονίτιδας, κατάστασης απειλητικής για τη ζωή.

H σκωληκοειδίτιδα είναι συνήθως οξεία, με έντονη συμπτωματολογία. Αν δεν αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο τότε υπάρχει πιθανότητα να μεταπέσει σε χρόνια φλεγμονή με πιο ήπια συμπτωματολογία αλλά συχνές και περιοδικές οχλήσεις, που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σκωληκοειδίτιδα

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Τα συμπτώματα με τα οποία γίνεται αντιληπτή η φλεγμονή αυτή είναι:

  • Κοιλιακό άλγος: Ο πόνος περιομφαλικά και στο κατώτερο υπογάστριο είναι ένα βασικό σύμπτωμα, ενώ μετά τις πρώτες 4-6 ώρες εντοπίζεται κυρίως στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα (δεξιός λαγόνιος βόθρος). Ο ασθενής προτιμά να κάθεται (συνήθως διπλωμένος) ακίνητος, χωρίς να μετακινείται καθόλου, αφού κάθε κίνηση του επιδεινώνει τον πόνο.
  • Ανορεξία: Είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας, σε βαθμό που αν δεν εμφανίζεται, είναι πιθανό να είναι λανθασμένη η διάγνωση. Ο ασθενής δεν έχει όρεξη να φάει το παραμικρό, ενώ ακόμη και η λέξη φαγητό του προκαλεί απέχθεια και ναυτία.
  • Εμετός: Παρουσιάζεται περίπου σε ένα ποσοστό 75% των ασθενών, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από ναυτίες ή διάρροια.
  • Πυρετός: Αν και είναι σύμπτωμα για πολλές και λιγότερο επίφοβες ασθένειες, στην περίπτωση της σκωληκοειδίτιδας, η θερμοκρασία του ασθενούς ανεβαίνει κατά 1 -2 °C συνήθως, ενώ σε βαριές ή/και παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 40 βαθμούς, με ρίγος και εξάντληση.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η σκωληκοειδίτιδα;

Λόγω των γενικών συμπτωμάτων της, αλλά κυρίως λόγω της θέσης της σκωληκοειδούς απόφυσης, η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντα εύκολη και μπορεί να συγχέεται με άλλες παθήσεις όπως γαστρεντερίτιδα, η ουρολοίμωξη ή γυναικολογικές παθήσεις. Ανάλογα με τη θέση που έχει πάρει η σκωληκοειδής απόφυση μέσα στη κοιλιά (οπισθοτυφλική, ενδοκοιλιακή, πυελική κλπ) τα συμπτώματα ποικίλουν, κάνοντας την ακριβή διάγνωση μόνο με κλινικά κριτήρια εξαιρετικά δύσκολή. Αν η διάγνωση δεν γίνει σωστά και άμεσα, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να είναι ταχύτατη και ο ασθενής να καταλήξει. Γενικά ο Γενικός Χειρουργός θα χρειαστεί να κάνει μια λεπτομερή κλινική εξέταση με ιδιαίτερη έμφαση στην κοιλιακή χώρα. Όμως, σχεδόν πάντα είναι απαραίτητο η κλινική εξέταση να συνοδεύεται από κάποιες επιπλέον εργαστηριακές – απεικονιστικές εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος (για να διαγνωσθεί τυχόν λευκοκυττάρωση ή αυξημένη CRP, που αποτελoύν ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας)
  • Εξετάσεις ούρων (για τον εντοπισμό πυουρίας και μικροβιουρίας)
  • Ακτινογραφία θώρακος (για να αποκλειστεί η περίπτωση της πνευμονίας)
  • Ακτινογραφία κοιλίας (προκειμένου να εντοπιστεί ο κοπρόλιθος που ευθύνεται για τη φλεγμονή)
  • Υπερηχογράφημα ή αξονική εάν υπάρχει υποψία αποστήματος.

 

Σε γενικές γραμμές όλοι οι ασθενείς, μετά την κλινική εξέταση, θα υποβληθούν άμεσα σε εξετάσεις αίματος και ούρων και σε υπερηχογράφημα κοιλίας ή αξονική τομογραφία.

Ειδικές περιπτώσεις ασθενών

Υπάρχουν ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ασθενών, στους οποίους η εξέλιξη της σκωληκοειδίτιδας είναι διαφορετική. Παράγοντες όπως η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του ασθενούς έχουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της πάθησης.

Στις ειδικές περιπτώσεις ασθενών περιλαμβάνονται:

  • Παιδιά: Παρουσιάζουν ταχύτερη εξέλιξη της φλεγμονής με υψηλό πυρετό και εμετούς.
  • Ηλικιωμένοι: Παρουσιάζουν πιο ομαλή εξέλιξη της νόσου, όμως γενικά στους ηλικιωμένους τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μεγαλύτερα λόγω συνυπάρχουσας νόσου και μεγαλύτερων πιθανοτήτων εμφάνισης επιπλοκών.
  • Έγκυες: Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η διάγνωση είναι σαφώς πιο δύσκολη, καθώς η σκωληκοειδής απόφυση έχει εκτοπιστεί από τη μήτρα, σε ασυνήθη θέση, με αποτέλεσμα η εντόπιση του πόνου να είναι πολλές φορές εντελώς διαφορετική από την κλασσική. Συνήθως εκδηλώνεται με έντονο πόνο και τάση για εμετό, ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να μην δείχνουν καν λευκοκυττάρωση. Παρουσιάζεται σε 1 στα 1500 περιστατικά εγκυμοσύνης, συνηθέστερα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Απαραίτητη κρίνεται η διενέργεια υπερηχογραφήματος, που αν δεν είναι διαγνωστικό τότε γίνεται Μαγνητική τομογραφία, η οποία έχει 100% ευαισθησία και 94% ειδικότητα.  Στις εγκύους απαγορεύεται η αξονική τομογραφία λόγω ακτινοβόλησης του εμβρύου. Παρόλο που οι πιθανότητες θνησιμότητας για τη μητέρα είναι εξαιρετικά χαμηλές, στην περίπτωση του εμβρύου ξεκινούν από 2%-5% και μπορεί να φτάσουν και το 60% αν γίνει διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης και αναπτυχθεί περιτονίτιδα. Το 25% των εγκύων με οξεία σκωληκοειδίτιδα θα επιπλακεί με διάτρηση – ρήξη και περιτονίτιδα. Αν η χειρουργική επέμβαση καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών, η πιθανότητα αυτή ανεβαίνει στο 65%. Η πιθανότητα να «χαθεί» το έμβρυο επί διάτρησης και περιτονίτιδας είναι μεγαλύτερη από 35%.
  • Ασθενείς με AIDS: Εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ωστόσο πολλές φορές μπορεί να πρόκειται για εντερίτιδα, φυματίωση εντέρου ή λέμφωμα τελικού ειλεού που έχουν κοινά συμπτώματα με την οξεία σκωληκοειδίτιδα.

 

 

Σκωληκοειδίτιδα – Ποια η μέθοδος αντιμετώπισης;

Καθώς δεν είναι δυνατόν να προκληθεί λύση της απόφραξης του αυλού μόνο με φαρμακευτική αγωγή, για την αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Σπάνια, και σε ειδικές περιπτώσεις, και επί πολύ ήπιων συμπτωμάτων μπορεί να ακολουθηθεί αρχικά συντηρητική (φαρμακευτική) αγωγή αλλά πάντα αργότερα πρέπει να ακολουθήσει χειρουργική επέμβαση.

Σε περίπτωση απλής (μη επιπλεγμένης) σκωληκοειδίτιδας, που δεν έχει εξελιχθεί σε διάτρηση, και ρήξη, συνιστάται απλή σκωληκοειδεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Αν έχει γίνει διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης με εντοπισμένη περιτονίτιδα, τότε απαιτείται ρύθμιση των υγρών και των μεταβολικών διαταραχών του ασθενούς και άμεση χειρουργική επέμβαση (εντός 4 ωρών) με σκωληκοειδεκτομή, επιμελή πλύση και καθαρισμό της κοιλιακής κοιλότητας από το πύον και τα φλεγμονώδη εξιδρώματα.

Λαπαροσκοπική / Ρομποτική σκωληκοειδεκτομή

Η επέμβαση εκλογής είναι η Λαπαροσκοπική ή η Ρομποτική σκωληκοειδεκτομή, η οποία όμως πρέπει να γίνεται μόνο από ιδιαίτερα έμπειρους και εκπαιδευμένους χειρουργούς στην προχωρημένη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική χειρουργική. Αν ο χειρουργός δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος σε αυτές τις απαιτητικές επεμβάσεις θα πρέπει να εκτελεί μόνο την ανοικτή και όχι την λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή.

Η ανοικτή σκωληκοειδεκτομή συνίσταται σε μια τομή στη δεξιά κάτω πλάγια κοιλιακή χώρα ή κάτω από τον ομφαλό,  δια της οποίας ανοίγονται όλοι οι μύες μέχρι να φτάσουμε στο πάσχον όργανο εντός της κοιλιακής κοιλότητας. Ο ασθενής μετά από μια ανοικτή επέμβαση συνήθως θα μείνει στο νοσοκομείο για 3-4 ημέρες και λόγω έντονων πόνων θα χρειαστεί να πάρει αρκετά δυνατά παυσίπονα. Η σίτιση και η κινητοποίηση του του θα είναι σταδιακή, μετά τις πρώτες 48 ώρες.
Η Λαπαροσκοπική και η Ρομποτική σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιούνται μέσω τριών μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα, από όπου ο χειρουργός περνά τα εργαλεία του, που θα τον βοηθήσουν να βγάλει την φλεγμονώδη σκωληκοειδή απόφυση αλλά και να πλύνει και να καθαρίσει επιμελώς την κοιλία από τον πύον. Ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη κιόλας ημέρα από το νοσοκομείο χωρίς κανένα πόνο.

Η διαφορά της Κλασσικής Λαπαροσκοπικής επέμβασης από την εξελιγμένη Ρομποτική Χειρουργική είναι ότι στη Ρομποτική Χειρουργική ο χειρουργός χρησιμποποιεί το πλέον εξελιγμένο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα daVinci Xi για να πραγματοποιήσει την επεμβαση, με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα: την εξαιρετική τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου, την ασύγκριτη τελειότητα στις χειρουργικές κινήσεις, με απόλυτη σταθερότητα και ασύγκριτη συνθετότητα.

Διαβάστε περισσότερα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής.

Συνοπτικά, η Λαπαροσκοπική και η Ρομποτική σκωληκοειδεκτομή προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς:

  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Νοσοκομείο
  • Ταχεία ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Αναίμακτη μέθοδος
  • Προσιτό κόστος

Γενικός Χειρουργός Dr. Αρχοντοβασίλης είναι άρτια καταρτισμένος και πλήρως εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική. Η πολυετής εμπειρία και η απόλυτη εξειδίκευση του Χειρουργού του επιτρέπουν την άριστη χειρουργική εκτέλεση ακόμη και των πιο απαιτητικών επεμβάσεων.
 

 

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

    Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

    Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

    Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

    Διαβάστε Περισσότερα

    ΙΑΤΡΕΙΟ

    Διεύθυνση

    Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

    Email

    info@oxeirourgos.gr

    ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Γραφείο

    210 650 2850

    Τηλεφωνικό Κέντρο

    210 650 2000

    Ιδιαιτέρα Γραμματέας

    697 444 2330

    ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Δευτέρα - Παρασκευή

    8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

    Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού