Μετάβαση στο περιεχόμενο

MENU

oxeirougos

Η φαγούρα στον πρωκτό είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως και ιδιαίτερα τους άνδρες. Το αίσθημα κνησμού μπορεί να είναι ήπιο, αλλά και πιο έντονο. Μάλιστα, μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή καθαρισμό της περιοχής, αλλά ίσως να υποκρύπτει και κάποια σοβαρότερη πάθηση.

Συχνά, ο ασθενής που βιώνει έντονη φαγούρα στον πρωκτό, έχει την τάση να ξύνει την περιπρωκτική περιοχή ερεθίζοντάς την. Για αυτό το λόγο, ο κνησμός συνδέεται πολλές φορές με αίσθημα καύσουπόνο ή μικροτραυματισμούς.

Ποια είναι τα συνήθη αίτια για την φαγούρα στον πρωκτό;

Η φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για αυτό ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό ιατρό για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτιά της. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κνησμός οφείλεται σε:

 • Ανεπαρκή καθαρισμό της περιοχής μετά την κένωση, με αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα κοπράνων στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό
 • Υπερβολικό καθαρισμό που μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό ή τραυματισμό του δέρματος

Επιπλέον, ο κνησμός μπορεί να οφείλεται σε:

 • Αλλεργία που προκλήθηκε από τη χρήση ακατάλληλου τύπου σαπουνιού, αρωμάτων, εσωρούχων
 • Μόλυνση από βακτήρια ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Είναι, επίσης, πιθανό ο κνησμός να είναι αποτέλεσμα διαφόρων πρωκτικών παθήσεων, όπως οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού ή το περιεδρικό συρίγγιο. Μάλιστα, μπορεί να σχετίζεται με το διαβήτη, τον υπερθυρεοειδισμό, αλλά και με άλλα σοβαρότερα αίτια, όπως τα κονδυλώματα πρωκτού ή ο καρκίνος πρωκτού.

Ο κνησμός μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή μου;

Εάν δεν ανευρεθεί κάποια από τις παραπάνω αιτίες, τότε είναι πολύ πιθανό η φαγούρα να σχετίζεται με τη διατροφή. Έχει αποδειχθεί πως οι πικάντικες τροφές μπορούν να ευθύνονται για ένα παροδικό αίσθημα κνησμού που, όμως, υποχωρεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σας εξετάσει ο ιατρός, ώστε να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη αιτία του κνησμού.

Πώς θα απαλλαγώ άμεσα από τη φαγούρα στον πρωκτό;

Το αίσθημα κνησμού στον πρωκτό είναι πολύ ενοχλητικό και αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι ασθενείς απευθύνονται στον ιατρό. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια κοινή λύση για όλους. Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση, την αιτία του κνησμού, το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και τις προσωπικές του ανάγκες.

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης θεωρεί πολύτιμη την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ του ασθενούς και του ίδιου. Έτσι, μόνο θα μπορεί να εφαρμόσει εξατομικευμένες θεραπείες που θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Τι περιλαμβάνει η διάγνωση;

Η διάγνωση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία – το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενοχλητικής φαγούρας. Αρχικά, περιλαμβάνει τη συλλογή του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν η επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής και η δακτυλική εξέταση. Κάποιες φορές, μπορεί να απαιτείται η διενέργεια επιπλέον εξειδικευμένων εξετάσεων, ώστε ο ιατρός να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστώ χειρουργείο;

Η φαγούρα στον πρωκτό δεν συνδέεται πάντοτε με κάποια σοβαρή πάθηση και μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα. Ωστόσο, είναι πιθανό η διάγνωση να υποδείξει την ύπαρξη κάποιας πάθησης που χρήζει χειρουργική θεραπεία.

Βέβαια, ανάλογα με την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί αρχικά να συστήσει στον ασθενή να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να του χορηγήσει μια φαρμακευτική αγωγή. Το χειρουργείο επιλέγεται στις περιπτώσεις όπου η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή του ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση, η επέμβαση δεν θα πρέπει να τρομάζει τον ασθενή. Στα χέρια του εξειδικευμένου και έμπειρου χειρουργού, τα ποσοστά επιτυχίας είναι εξαιρετικά υψηλά. Μάλιστα, αποτελεί και μια άκρως αποτελεσματική λύση ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες υποτροπών.

φαγούρα στον πρωκτό

Η χρήση εξειδικευμένου laser για την αποκατάσταση των πρωκτικών παθήσεων

Πλέον, για την αποκατάσταση των συριγγίων και των αιμορροϊδων χρησιμοποιούνται προηγμένες χειρουργικές τεχνικές. Στην περίπτωση που διαγνωσθεί συρίγγιο, επιλέγεται η ενδοσκοπική θεραπεία VAAFT. Η ενδοσκοπική εξάχνωση πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένου θεραπευτικού laser γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία. Αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση της αιμορροΐδοπάθειας μπορεί να γίνει αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP) ή απολίνωση των αιμορροϊδων με laser (HELP). Και στις δυο περιπτώσεις, το laser που χρησιμοποιείται είναι ειδικό, ασφαλές και εντελώς ανώδυνο.

Κάποια από τα πλεονεκτήματα της χρήσης laser είναι τα εξής:

 • Ελάχιστα επεμβατική θεραπεία
 • Επέμβαση μικρής διάρκειας
 • Χωρίς μετεγχειρητικά τραύματα
 • Ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
 • Χωρίς πόνο μετεγχειρητικά
 • Εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας
 • Άμεση ανάρρωση και επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του υποχρεώσεις

Μια πάθηση που μένει αθεράπευτη μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Για αυτό μην παραμελείται τις ενδείξεις του σώματός σας. Επικοινωνήστε σήμερα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Αρχοντοβασίλη!

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης είναι εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων πρωκτού. Είναι άρτια καταρτισμένος στη χρήση των πλέον σύγχρονων και ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων φροντίζοντας να παρέχει στους ασθενείς αποτελεσματικές λύσεις. Η εμπειρία και οι γνώσεις του ιατρού του επιτρέπουν να προσαρμόζει κάθε θεραπεία στις ανάγκες του ασθενούς προσφέροντας μια εξατομικευμένη προσέγγιση.

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

  Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

  Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

  Διαβάστε Περισσότερα

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  Διεύθυνση

  Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

  Email

  info@oxeirourgos.gr

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Γραφείο

  210 650 2850

  Τηλεφωνικό Κέντρο

  210 650 2000

  Ιδιαιτέρα Γραμματέας

  697 444 2330

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Δευτέρα - Παρασκευή

  8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

  Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού