Μετάβαση στο περιεχόμενο

MENU

oxeirougos

Έχετε Κήλη;

Τώρα μπορείτε να χειρουργηθείτε και σε λίγες ώρες να είστε στο σπίτι σας!

Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να πιάσουμε κάποιο «εξόγκωμα» στη κοιλιά μας, κάτι που φαίνεται να έρχεται μέσα από την κοιλιά και όταν το πιέσουμε ξαναμπαίνει μέσα. Ακόμη πιο συχνά, στους άνδρες κυρίως, στη βουβωνική χώρα παρατηρείται αίσθημα βάρους, κάψιμο, τράβηγμα ή και μια ορατή διόγκωση κατά την άσκηση ή το βήχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον πρόκειται για κάποια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος.
Με τον όρο λοιπόν κήλη περιγράφεται κάθε μη φυσιολογική πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάγχνου (ή τμήματος του) έξω από τη συνήθη ανατομική του θέση, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου. Παράδειγμα: πρόπτωση εντέρου μέσω του φυσιολογικού βουβωνικού καναλιού δημιουργεί τη βουβωνοκήλη, ή μέσω ενός παθολογικού ανοίγματος στον ομφαλό δημιουργεί την ομφαλοκήλη.

Ο Δρ. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που διακρίθηκε ως Surgeon of Excellence για τη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος από τον μεγαλύτερο Αμερικανικό Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

 

 

e-TEP: Νέα πρωτοποριακή, αναίμακτη & ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος!!!

Οι πρώτες στην Ελλάδα Λαπαροσκοπικές και Ρομποτικές αποκαταστάσεις κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με την τεχνική eTEP  είναι γεγονός.

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πρώτες eTEP Λαπαροσκοπικές και Ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης μετεγχειρητικών κοιλιοκηλών και βουβωνοκηλών. Οι πρωτοποριακές αυτές μέθοδοι διενεργήθηκαν από την χειρουργική ομάδα του Dr. Αρχοντοβασίλη Φώτη MDPhDFEHS, Διευθυντή της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General

Ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά την Ελληνική Χειρουργική, τον Ιανουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Metropolitan General, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τέσσερις πραγματικά πρωτοποριακές επεμβάσεις Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής  αποκατάστασης βουβωνοκηλών και μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης, με την τεχνική eTEP.

Επρόκειτο για τρεις άνδρες ασθενείς με βουβωνοκήλη, δύο εκ των οποίων με οσχεοβουβωνοκήλη (πολύ μεγάλη βουβωνοκήλη), οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με Ρομποτική eTEP και μία γυναίκα, τρεις φορές χειρουργημένη (σε άλλα νοσοκομεία) στο παρελθόν, με πολλαπλές υποτροπές κοιλιοκήλης. Η συγκεκριμένη ασθενής είχε χειρουργηθεί με κλασσικές ανοικτές τεχνικές τοποθέτησης πλέγματος, με πολυήμερες παραμονές στα νοσοκομεία, έντονους μετεγχειρητικούς πόνους, και βέβαια συνεχείς υποτροπές. Υπεβλήθη σε Λαπαροσκοπική eTEPRS.

H τεχνική eTEP αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά διεθνώς από τον Jorge Daez, στην Κολομβία, το 2012, ως βελτίωση της τεχνικής TEP (που είναι γνωστή ήδη από το 1992) για την ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών και μηροκηλών. Η μέθοδος βελτίωσε δραματικά την ήδη υπάρχουσα τεχνική TEP, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμη και πολύ δύσκολες οσχεοβουβωνοκήλες, αποτελεσματικά, ανώδυνα και αναίμακτα, με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και ακόμη ταχύτερη επιστροφή του στην καθημερινότητα.

Ο Dr. Αρχοντοβασίλης, που πρώτος στην Ελλάδα έχει εφαρμόσει την παλιά τεχνική TEP ρομποτικά, (2018) τώρα εφάρμοσε τις τρείς πρώτες eTEP και πάλι Ρομποτικά με το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα daVinci Xi.

Η εξελιγμένη και νεότερη μέθοδος αποκατάστασης των βουβωνοκηλών και μηροκηλών eTEP γίνεται ασφαλώς και λαπαροσκοπικά αλλά με τη χρήση του ρομπότ γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια.

Την εμπειρία του και την πρωτοποριακή του χειρουργική τεχνική ρομποτικής αποκατάστασης των βουβωνοκηλών ο κ. Αρχοντοβασίλης την παρουσίασε ως ομιλητής, τον Σεπτέμβριο του 2019, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κηλών, που έγινε στο Αμβούργο.

https://oxeirourgos.gr/8595/

Οι τεχνικές eTEP – RS και eTEP – TAR αναπτύχθηκαν αρχικά λαπαροσκοπικά και εν συνεχεία Ρομποτικά, ως προέκταση της τεχνικής eTEP, αλλά όχι για βουβωνοκήλες αλλά για ομφαλοκήλες, και κοιλιοκήλες, ιδίως μετεγχειρητικές. Τις μεθόδους αυτές ανέπτυξαν αρχικά ο Igor Belyanski (USA), και Conrand Balecer (USA) το 2014, ενώ από το 2016 ο Victor Radu (Bucharest) ήταν ο πρώτος που τις παρουσίασε στην Ευρώπη.

Ο Dr. Αρχοντοβασίλης είχε την ξεχωριστή τιμή να εκπαιδευτεί στις τεχνικές αυτές, τόσο λαπαροσκοπικά όσο και ρομποτικά, από τους ίδιους αυτούς χειρουργούς που ανέπτυξαν και τελειοποίησαν τις τεχνικές eTEP. Μάλιστα, οι πρώτες του επεμβάσεις στην Ελλάδα έγιναν με την παρουσία και επίβλεψη των δασκάλων του Dr. Belyanski, και Dr. Radu.

Oι τεχνικές eTEPRS και eTEPTAR δεν έχουν καμία σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές αποκατάστασης των κοιλιοκηλών. Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο, που σιγά σιγά εξαπλώνεται στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου, και τώρα εφαρμόστηκε πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Η μέθοδος επιτρέπει την σύγκλειση / αποκατάσταση μεγάλων ή και μικρότερων χασμάτων του κοιλιακού τοιχώματος (κοιλιοκήλες), με πλήρη σύγκλειση και επαναφορά των κοιλιακών τοιχωμάτων στη φυσική τους κατάσταση και θέση. Επιπρόσθετα, για ακόμη καλύτερη ενίσχυση, τοποθετείται πλέγμα έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα, ακριβώς πίσω από τους μύες της κοιλιάς, σε θέση δηλαδή που δεν έρχεται σε επαφή με το έντερο και τα άλλα ενδοκοιλιακά όργανα.

Η αποκατάσταση της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται μέσω 3-6 οπών (όχι τομών) μεγέθους 5-10 χιλιοστών εκάστη. Το πλέγμα δεν τοποθετείται ούτε πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα (κάτω από το δέρμα), ούτε μέσα στην κοιλιά (όπου το πλέγμα έρχεται σε επαφή με το έντερο), αλλά ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα, κάτω από τους μύες. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός δεν συναντά παλαιότερα πλέγματα, που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε προηγηθείσες επεμβάσεις (είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά), ενώ το νέο πλέγμα μπαίνει σε μία εντελώς νέα θέση, η οποία προστατεύει πλήρως, σαν φάκελος, το πλέγμα. Λόγω της θέσης του, το πλέγμα στις τεχνικές eTEPRS / TAR δεν κολλάει στο έντερο και τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται συμφύσεις και επικίνδυνες επιπλοκές διάβρωσης και συριγγίων, αλλά αντίθετα βρίσκεται προστατευμένο σε μία πολύ πιο φυσιολογική θέση. Με την συγκεκριμένη τεχνική, η πιθανότητα λοίμωξης του πλέγματος περιορίζεται δραματικά. Επιπρόσθετα, με την τεχνική eTEPRS / TAR, δεν καλύπτουμε απλά την «τρύπα» της κήλης αλλά γίνεται, στην κυριολεξία, αποκατάσταση και επανακατασκευή των κοιλιακών τοιχωμάτων, με σύγκλειση του χάσματος και ισχυροποίηση του κοιλιακού τοιχώματος.

Όπως έγινε και με τους ασθενείς, που χειρουργήθηκαν από τον Δρ. Αρχοντοβασίλη, οι ασθενείς γενικά που χειρουργούνται με τις τεχνικές eTEP φεύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα (στις βουβωνοκήλες εξέρχονται σε μόλις τρεις ώρες μετά το χειρουργείο !), με σχεδόν ανύπαρκτο πόνο. Η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι ταχύτατη, μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, ενώ η πλήρης επαναφορά σε όλες τις δραστηριότητες επιτυγχάνεται σε 15-30 ημέρες ανάλογα με το είδος και την βαρύτητα της κήλης που αποκαταστάθηκε.

Οι ίδιες τεχνικές γίνονται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια και ρομποτικά, με τη χρήση του τελειότερου χειρουργικού ρομποτικού συστήματος στον κόσμο (daVinci Xi), που υπάρχει στο νοσοκομείο Metropolitan General. Αλώστε, η ομάδα του Δρ. Αρχοντοβασίλη ήταν και πάλι η πρώτη, που τον Απρίλιο του 2019, πραγματοποίησε την πρώτη αμιγώς ρομποτική eTEPRS αποκατάσταση μεγάλης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης σε πολυχειρουργημένη ασθενή.

https://oxeirourgos.gr/protoporiaki-cheiroyrgiki-methodos-apokathista-megales-kiles-toy-koiliakoy-toichomatos/

Νέες λοιπόν προοπτικές στη θεραπεία ασθενών με βουβωνοκήλες αλλά και με σύνθετες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (μετεγχειρητικές ή μη) δημιουργεί η καινοτόμος μέθοδος αποκατάστασης, με  εντελώς εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (eTEP) και οπίσθιο διαχωρισμό των κοιλιακών τοιχωμάτων (eTEP RS / ΤΑR), με ταυτόχρονη τοποθέτηση πλέγματος έξω από την κοιλιακή κοιλότητα.

Η τεχνική αυτή διενεργείται από την ομάδα της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General, υπό τη διεύθυνση του Χειρουργού Φώτιου Αρχοντοβασίλη MDPhDFEHS, που πραγματοποιεί μια μεγάλη γκάμα επεμβάσεων αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η ίδια ομάδα πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία και επεμβάσεις για εξαιρετικά μεγάλες και σύνθετες μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες, με τη νεότερη τεχνική TAR (Transversus Abdominis Release), που πρωτοπαρουσιάστηκε στις ΗΠΑ το 2012.

Όπως τονίζει ο Δρ. Φώτιος Αρχοντοβασίλης: «Οι επεμβάσεις αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι πλέον εντελώς διαφορετικές από ότι ήταν παλαιότερα. Στα μεγαλύτερα κέντρα χειρουργικής του κόσμου χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι, ελάχιστα επεμβατικές, που αποκαθιστούν όχι μόνο το χάσμα αλλά και το ίδιο το κοιλιακό τοίχωμα, αποκαθιστώντας τη φυσιολογία και τη λειτουργικότητα του. Η διενέργεια αυτών των επεμβάσεων με ρομποτικά συστήματα έχει επιπρόσθετα οφέλη: ασύγκριτη ακρίβεια και ευελιξία χειρουργικών χειρισμών, εξαιρετική ευκρίνεια και τρισδιάστατη απεικόνιση, που έχουν σαν αποτέλεσμα σχεδόν αναίμακτες επεμβάσεις με δραματική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της νοσηλείας του ασθενούς. Στην Ευρώπη αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται σε λίγα εξειδικευμένα κέντρα και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ξεκινήσαμε αυτή τη μέθοδο στο Metropolitan General, ένα νοσοκομείο που έχει το ρομποτικό σύστημα daVinci Xi. Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν απαιτεί μόνο την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού στην Ρομποτική – Λαπαροσκοπική Χειρουργική, αλλά προϋποθέτει και ιδιαίτερη εκπαίδευση στις νεότερες αυτές τεχνικές (ανοικτές και ενδοσκοπικές) ανακατασκευής του κοιλιακού τοιχώματος, όπως οι eTEP, RS και ΤΑR, στις οποίες η Χειρουργική μας ομάδα εκπαιδεύεται συνεχώς στα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής».

Τεχνική eTEP – RS και eTEP – TAR για την αποκατάσταση ομφαλοκηλών, κοιλιοκηλών και μετεγχειρητικών κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά)

  • Νεότερη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική
  • Δυνατότητα αποκατάστασης ακόμη και πολύ μεγάλων κοιλιακών χασμάτων, μεγαλύτερων από 15 εκατοστά.
  • Δυνατότητα ταυτόχρονης αποκατάστασης και άλλων συνυπάρχουσων κηλών (πχ βουβωνοκήλης, μηροκήλης κλπ)
  • Η καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης δύσκολων μετεγχειρητικών κοιλιοκηλών, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί πλέγματα από προηγούμενες επεμβάσεις
  • Χωρίς τομές και διατομές μυών, μέσω μόνο 3-5 μικρών οπών 5-10 χιλιοστών.
  • Έξοδος από το νοσοκομείο σε μόλις 24 ώρες μετά την επέμβαση
  • Ταχύτατη αποκατάσταση και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά (ενδοσκοπικά) είτε ρομποτικά.
  • Η τεχνική δεν καλύπτει απλά με ένα πλέγμα το χάσμα αλλά αποκαθιστά, μέσω ανακατασκευής, ολόκληρο το κοιλιακό τοίχωμα, χωρίς να αφήνει χάσματα και τρύπες.
  • Είναι η μοναδική τεχνική που επιτρέπει την τοποθέτηση πολύ μεγάλων πλεγμάτων (μέχρι και 40 επί 40 εκατοστών) σε περιπτώσεις μεγάλων χασμάτων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υποτροπής
  • Το πλέγμα, σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους δεν έρχεται σε επαφή με το έντερο ή τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα, αλλά προστατεύεται πλήρως ανάμεσα στους κοιλιακούς μύες.
  • Δεν απαιτεί καθήλωση του πλέγματος με ράμματα ή ειδικά καρφιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τραυματισμός αγγείων ή νέυρων, και έτσι η επέμβαση να είναι ανώδυνη και αναίμακτη
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η διενέργεια της επέμβασης γίνεται και ρομποτικά με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή.

Γιατί έπαθα κήλη – πώς δημιουργήθηκε;

Στο τοίχωμα της κοιλιάς, το οποίο περιβάλλει την κοιλιακή κοιλότητα, υφίστανται από κατασκευής μας ασθενείς και ευένδοτες θέσεις (τρήματα, βοθρία, δακτύλιοι, πόροι ή χάσματα) από τις οποίες περνάνε φυσιολογικά αγγεία ή νεύρα ή δημιουργούνται επίκτητα μετά από τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Αυτά τα ευένδοτα σημεία, βαθμιαία, με την πάροδο του χρόνου, και υπό την επίδραση προδιαθεσικών παραγόντων, χαλαρώνουν και εξασθενούν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας πλέον στόμια μέσω των οποίων μπορεί να προβάλουν τα σπλάγχνα.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες που οδηγούν στη δημιουργία κήλης;

  1. Συγγενής προδιάθεση (εκ γενετής πρόβλημα)
  2. Μεγάλη ηλικία
  3. Κακή θρέψη (υποσιτισμός)
  4. Βαρείς καπνιστές
  5. Παχυσαρκία
  6. Δυσκοιλιότητα
  7. Έντονος ή χρόνιος βήχας
  8. Βαριά χειρωνακτική εργασία ή άρση μεγάλου βάρους
  9. Πολλαπλές κυήσεις
  10. Τραύματα κοιλίας ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (μετεγχειρητικές κήλες)

Συμπτώματα – Πώς θα καταλάβω αν έχω και τι είδους κήλη έχω;

Η συμπτωματολογία εξαρτάται από το είδος της κήλης και από το στάδιο εξέλιξης της. Έτσι, άλλη κλινική εικόνα δίνει η βουβωνοκήλη ή η μηροκήλη και άλλη η ομφαλοκήλη ή οι μετεγχειρητικές κήλες.
Απλή ή ανατασσόμενη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο της κήλης, αυτόματα ή μετά από κατάλληλους χειρισμούς, ανατάσσεται και επανέρχεται εντός της κοιλιάς, στην φυσική του θέση. Σε αυτή την περίπτωση η κήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα με την προπέτεια της ή να προκαλεί αίσθημα βάρους ή τραβήγματος
Μη ανατασσόμενη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο της προβάλει μονίμως και παρά τους όποιους χειρισμούς δεν επανέρχεται στη κοιλιά. Συνήθως πρόκειται για μεγάλες σε μέγεθος κήλες ή/και χρόνιες. Δημιουργούν κολικούς και μόνιμη δυσφορία. Μπορεί να δημιουργήσουν απειλητική για τη ζωή κατάσταση και χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.
Αποφραγμένη κήλη έχουμε όταν το περιεχόμενο είναι έντερο το οποίο έχει αποφραχθεί. Δημιουργείται πλέον έντονη συμπτωματολογία με άλγος και προπέτεια ευαίσθητη στη ψηλάφηση. Δημιουργείται γρήγορα ειλεός, μια κατάσταση πολύ απειλητική για τη ζωή.
Περισφυγμένη κήλη έχουμε όταν σε μια μη ανατασσόμενη κήλη παρεμποδίζεται η αιμάτωση του προπίπτοντος σπλάγχνου με προοδευτική ισχαιμία και νέκρωση. Πρόκειται για άκρως επείγουσα κατάσταση, αφού μετά από 5-8 ώρες επέρχεται γάγγραινα και περιτονίτιδα.
 

 

 

 

 

 

Προσέξτε!

  • Η κήλη οφείλεται σε μηχανικά αίτια γι’αυτό ΠΟΤΕ δεν υποχωρεί ή δεν υποστρέφει από μόνη της, αλλά ΠΑΝΤΑ έχει προοδευτικά επιδεινούμενη εξέλιξη
  • Η θεραπεία είναι ΜΟΝΟ χειρουργική. Δεν υπάρχει καμία φαρμακευτική θεραπεία, αντίθετα τα παυσίπονα «κουκουλώνουν» το πρόβλημα, κάνοντας ακόμη πιο επικίνδυνη την κήλη. Επίσης οι ζώνες ή κηλεπίδεσμοι ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί δυσκολεύουν την χειρουργική επέμβαση, αφού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αδυνατίζουν τα κοιλιακά τοιχώματα ή δημιουργούν συμφύσεις.
  • Σε περίπτωση περίσφυξης η χειρουργική επέμβαση αλλάζει χαρακτήρα άρδην, και από εν ψυχρώ – απλή επέμβαση μετατρέπεται σε εν θερμώ πολύ πιο σύνθετο χειρουργείο, το οποίο μπορεί να απαιτήσει μέχρι και εκτομή του νεκρωμένου εντέρου. Έτσι, ο ασθενής που παραμέλησε την κήλη του θα νοσηλευθεί με πολλούς κινδύνους για αρκετές ημέρες σε αντίθεση με την νοσηλεία μιας ημέρας σε απλή κήλη.
  • Κατά συνέπεια η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση μιας κήλης είναι προληπτική, με σκοπό να προλάβουμε τις επιπλοκές της νόσου.

 

 

 

Συνοπτικά:

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Κάθε κήλη έχει τις δικές της ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης με την ανάλογη μέθοδο.

1. Ανοικτή Χειρουργική αποκατάσταση

Παλαιότερα γινόταν με πολλές συρραφές και ράμματα που προκαλούσαν πόνο. Στη σύγχρονη πλέον χειρουργική χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας πλέγματα με τεχνική χωρίς τάση (tension free techniques), που μηδενίζουν το μετεγχειρητικό άλγος, ενώ πολύ πρόσφατα η χρήση βιολογικής κόλλας εκμηδενίζει τον πόνο.

2. Λαπαροσκοπική Χειρουργική αποκατάσταση

Για πάνω από 100 χρόνια οι ασθενείς υποβάλλονταν στις παραδοσιακές τεχνικές με χειρουργικές τομές και χρήση ραμμάτων για την συμπλησίαση των ιστών και το ‘κλείσιμο’ του χάσματος. Με την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, έχουμε συμπληρώσει πάνω από 10 χρόνια εφαρμογής της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών. Μεγάλος αριθμός επιστημονικών άρθρων δείχνουν την υπεροχή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών, ιδίως σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών*.
 

 
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής είναι:

  • η ολιγόωρη νοσηλεία (DayClinic),
  • ο διεγχειρητικός έλεγχος όλης της κοιλίας,
  • ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος,
  • η λήψη λιγότερων φαρμάκων,
  • η ταχύτερη επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του ασχολίες,
  • το αισθητικό αποτέλεσμα,
  • οι μειωμένες υποτροπές

Συμπερασματικά μιλάμε για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο, για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

* Στη λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση των κηλών υπάρχουν κάποιες ομάδες ασθενών που φαίνεται ότι επωφελούνται σαφώς έναντι της ανοικτής χειρουργικής:

  • σε αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες
  • σε υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη (που έχει δηλαδή χειρουργηθεί παλαιότερα)
  • σε παχύσαρκους ασθενείς
  • σε μεγάλες κοιλιοκήλες

Αντίθετα, μπορεί να υπάρχουν και απόλυτες αντενδείξεις της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης όπως π.χ προηγούμενα χειρουργεία με ουλές και πολλαπλές συμφύσεις ή σε περιπτώσεις ειλεού (απόφραξης του εντέρου)

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πλέγματα συνεχώς εξελίσσονται σε όλο και πιο άρτια τεχνολογικά βιοσυμβατά υλικά, η αποκατάσταση των κηλών με την ανοικτή μέθοδο γίνεται με σχεδόν τα ίδια αισθητικά αποτελέσματα και τα ίδια άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα με την λαπαροσκοπική τεχνική.
 

 
Παράδειγμα αποτελεί η τεχνική ONSTEP για την αποκατάσταση των βουβωνοκηλών. Γίνεται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό πλέγμα. Η τομή είναι μόλις 3 εκατοστά, και ο ασθενής μπορεί να πάει την ίδια ημέρα σπίτι του. Ο πόνος είναι ελάχιστος και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σχεδόν άμεσα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής έναντι της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι:

  • Δεν απαιτεί γενική νάρκωση όπως η λαπαροσκόπηση αλλά γίνεται με τοπική αναισθησία
  • Εχει μικρότερο κόστος (αφού τα υλικά στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση είναι πολύ πιο ακριβά)
  • Δεν υπάρχουν επιπλοκές από τα υλικά της λαπαροσκοπικής καθήλωσης του πλέγματος (πόνος, αιμάτωμα, υγρώματα)

Αν έχετε κήλη, είναι καιρός να πάρετε την απόφαση να την διορθώσετε με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης σύντομα, εύκολα, ανώδυνα και με ολιγόωρη παραμονή στο Νοσοκομείο.

Νεότερες τεχνικές στην αποκατάσταση μεγάλων και σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος: Δείτε την διάλεξη-ομιλία του κ. Αρχοντοβασίλη στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΛαπαροΕνδοσκοπικής Χειρουργικής, το 2021

 

Λαπαροσκοπική και Ρομποτική αποκατάσταση κοιλιοκηλών με τις τεχνικές eTEP-RS και eTEP-TAR: Δείτε την διάλεξη-ομιλία του κ. Αρχοντοβασίλη στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΛαπαροΕνδοσκοπικής Χειρουργικής, το 2021

 

Eκπομπή “Σήμερα” – Πρωτοποριακές μέθοδοι στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος

 

Έχετε περισσότερες απορίες;

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας


+30 210 650 28 50

    Πατώντας το κουμπί "Αποστολή", επιβεβαιώνετε ότι δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

    Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FISS, FEHS

    Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί, σε νοσοκομειακά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελάχιστα Επεμβατική, στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος, των κηλών κοιλιακού τοιχώματος και παθήσεων πρωκτού.

    Διαβάστε Περισσότερα

    ΙΑΤΡΕΙΟ

    Διεύθυνση

    Πυθαγόρα 7, Χολαργός 5ος όροφος έναντι Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General)

    Email

    info@oxeirourgos.gr

    ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Γραφείο

    210 650 2850

    Τηλεφωνικό Κέντρο

    210 650 2000

    Ιδιαιτέρα Γραμματέας

    697 444 2330

    ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Δευτέρα - Παρασκευή

    8.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

    Σάββατο: Κατόπιν Ραντεβού