Παθήσεις χοληδόχου πόρου

Χοληδοχολιθίαση

Χοληδοχολιθίαση είναι η παρουσία λίθων εντός του χοληδόχου πόρου.

Τα χοληφόρα είναι το δίκτυο που μεταφέρει την χολή (η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη των τροφών) από το ήπαρ στο έντερο.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα ρεζερβουάρ το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία το χοληφόρο δέντρο και στην διάρκεια της νηστείας (πχ την νύχτα) συμπυκνώνει την χολή και μέσω ορμονών κατά την σίτιση την απελευθερώνει στον έντερο.

Μέσα στην χοληδόχο κύστη δημιουργούνται λίθοι σε ορισμένους ασθενείς

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την δημιουργία λίθων είναι η παχυσαρκία το θετικό οικογενειακό ιστορικό η αυξημένη χοληστερόλη η κύηση , αιματολογικές διαταραχές (πχ μεσογειακή η δρεπανοκυτταρική αναιμία η στίγμα μεσογειακής αναιμίας) φάρμακα η ιδιοπαθής (χωρίς δηλαδή να υπάρχει κάποιος προδιαθεσικός παράγων )

Οι λίθοι πολύ συχνά μεταναστεύουν από τον χοληδόχο πόρο εντός του χοληφόρου δέντρου και εκεί μπορεί να:

  • αποφράξουν τον πόρο και να εμποδίσουν την ομαλή ροή της χολής στο έντερο προκαλώντας πόνο , πυρετό και ίκτερο και να προκληθεί έτσι κωλικός χοληφόρων η και χολλαγγείτιδα
  • να αποφράξουν τον πόρο με τον οποίο το υγρό από το πάγκρεας αποχετεύεται στο έντερο( γιατί το χοληφόρο δέντρο και ο πόρος του παγκρέατος εκβάλλουν σε κοινό σημείο) και έτσι να προκαλέσουν μα σοβαρή επιπλοκή που είναι η παγκρεατίτιδα.

Στενώσεις του χοληφόρου δέντρου

Τα χοληφόρα είναι το δίκτυο που μεταφέρει την χολή (η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη των τροφών) από το ήπαρ στο έντερο.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να αναπτυχθούν στενώσεις στα χοληφόρα οι οποίες να εμποδίσουν την φυσιολογική ροή της χολής στο έντερο με αποτέλεσμα την εμφάνιση ίκτερου δηλαδή κίτρινη χροιάς στο δέρμα η οποία μπορεί να συνδυαστεί με σκούρου χρώματος ουρά και ανοιχτού χρώματος κόπρανα η /και κνησμό.

Οι στενώσεις μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις. Στις καλοήθεις συγκαταλέγονται αυτές οι οποίες είναι απότοκες χειρουργείου στην περιοχή(χολοκυστεκτομή η μεταμόσχευση ‘ήπατος) η μετά από χρόνια κατανάλωση αλκοόλ στα πλαίσια χρόνιας παγκρεατίτιδας.

Σπανιότερα το δίκτυο των χοληφόρων μπορεί να αποφραχθεί από κακοήθεις στενώσεις η προέλευση των οποίων μπορεί να είναι είτε το ίδιο το χοληφόρο δέντρο (χολλαγειοκαρκίνωμα) είτε το πάγκρεας (αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος) λόγω της ανατομικής του γειτνίασης με το χοληφόρο δέντρο είτε τέλος μεταστάσεις από απομακρυσμένες κακοήθειες.